Dominik Kovačić i Mihael Zaper
 VLADO KOS/CROPIX
PREBOLIO ‘KORONU‘

‘Ljudi, pa taj virus nije bezazlen!‘ Među prvima je bio zaražen u HNL-u i sad šalje svima upozorenje

"Za povrat osjeta okusa i mirisa trebalo je proći mjesec dana, to me najduže držalo", otkrio je
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. listopad 2020. 08:26

Među prvim nogometašima Lokomotive zaraženim koronavirusom bio je pouzdani srednji branič Dominik Kovačić (26), zbog pozitivnog testa na COVID-19 preskočio je početak sezone. Sad je, srećom, sve u redu, Kovačić je nakon ozdravljenja odigrao sve utakmice i ne osjeća nikakve posljedice...

- Odlično se osjećam, baš nikakve tragove virus nije ostavio, normalno igram i treniram. Prvi su mi simptomi bili gubitak osjeta mirisa i okusa, a sljedećeg dana temperatura mi je poskočila, pa sam dva-tri dana imao povišenu temperaturu, najvišu 37,5 Celzijevih stupnjeva. Odmah nakon što sam osjetio prve simptome, javio sam se u klub i bilo mi je rečeno da ostanem doma i ne izlazim van. Sljedećeg sam dana došao u klub na testiranje, sjedio sam u automobilu dok su mi uzimali bris iz nosa i odmah sam se vratio kući. Dan kasnije su me nazvali i potvrdili mi da sam pozitivan, pa mi je rečeno da ostanem 14 dana u samoizolaciji - prepričao nam je Kovačić te prve dane.

Potom je nastavio:
- Budući da živim s roditeljima, zarazio sam i oca, pa je i on ostao sam mnom ta dva tjedna u izolaciji. Mama je, pak, otišla u drugi stan i svakodnevno nam je ostavljala hranu pred vratima. S tatom je sada također sve u redu, ni on ne osjeća nikakve posljedice... Nisam nigdje izlazio, a pitao sam liječnicu mogu li ranije izaći van budem li negativan na prvom testu poslije tjedan dana, ali rekla mi je da ne mogu napuštati stan i da moram biti u samoizolaciji 14 dana. Tako je i bilo, bio sam discipliniran i odgovoran. Nije to bezazleno, treba svemu pristupiti vrlo ozbiljno.

Kako je Lokomotiva reagirala?
- Rekli su mi da na klub uvijek mogu računati. Donijeli su mi doma sobni bicikl i nakon četiri dana od prvoga simptoma, kad se temperatura povukla, počeo sam samostalno trenirati. Kondicijski trener mi je također poslao i neke vježbe, pa sam trenirao po tim napucima.

Bez osjeta okusa i mirisa

Jeste li se osjećali lošije nego inače? Postoje različite inačice napada koronavirusa, netko to prehoda da ne osjeti ništa, ali, nažalost, postoje ipak i brojni slučajevi s kobnim posljedicama?

- Kad sam imao temperaturu, osjećao sam se nešto lošije, ali to je ubrzo prošlo, čim je temperatura pala. No, za povrat osjeta okusa i mirisa trebalo je proći mjesec dana, to me najduže držalo. Nisam imao nikakve glavobolje, nisam ni zakašljao... Nakon što sam izašao iz samoizolacije, sljedećih sam nekoliko dana malo teže podnosio napore na treninzima, trebalo mi je tri-četiri dana da opet uđem u ritam. Logično, budući da se nisam kretao, trebalo je vremena da opet napunim pluća kisikom.

Potpuna enigma

Sad je Kajzericu opet poharao virus. Što su vam rekli epidemiolozi - jeste li sad imuni ili opet možete biti zaraženi?
- Kad smo igrali protiv Malmöa, u Švedskoj smo se testirali po UEFA-inu protokolu i dobio sam potvrdu na kojoj piše da sam prebolio koronu, te da se do 31. prosinca ne moram testirati! To znači da sam tri mjeseca imun na virus, a nakon 1. siječnja opet bih se trebao testirati. Prije nekoliko dana otišao sam na testiranje antitijela, bio sam pozitivan, što znači da sam imun na koronu, jer u tijelu imam dovoljnu količinu tih antitijela.

Znate li kako ste se zarazili, gdje ste “pokupili” virus?
- Ne, to je i dalje velika enigma! Doista ne znam kako sam se i gdje zarazio i to je zapravo u svemu najgore, jer je očito da se taj virus može bilo gdje “pokupiti”. Stvarno sam pazio i pridržavao sam se svih zaštitnih mjera, držao sam razmak, nosio sam masku, čak sam prvih dana stavljao i rukavice kad bih išao u trgovinu! Nisam nigdje izlazio, ni po kakvim klubovima, izbjegavao sam mjesta gdje se okupljalo više ljudi. I svejedno sam se zarazio - rekao je Kovačić i na kraju istaknuo sljedeće:

- Ne shvaćam ljude koji se ne pridržavaju temeljnih zaštitnih mjera. Ovo nije bezazlena stvar, vrijeme je da se ta bolest shvati ozbiljno, iako vidimo da se velik broj ljudi ponaša suprotno, kao da taj virus uopće ne postoji. Ja sam bez nekih većih teškoća prošao tih 14 dana zaraze, ali to nije pravilo, svjedoci smo da su bolnice sve punije. Stoga bih sve ljude pozvao na odgovornost i ozbiljnost, moramo držati razmak i biti disciplinirani. Svi zajedno trebamo se strpjeti i slušati upute, jer se nikad ne zna kako će na nekoga djelovati taj virus, hoće li ga prehodati ili će ga pokositi - poručio je Kovačić.

Myrto Uzuni je dva dana imao temperaturu čak 40 stupnjeva

Bivši nogometaš Lokomotive Myrto Uzuni (25) koji sad igra u mađarskom Ferencvarosu, također je bio zaražen koronavirusom. Stoga nije ni igrao prošloga tjedna protiv Kisvarde, a nije putovao ni u Barcelonu na utakmicu Lige prvaka, ostao je u Budimpešti u samoizolaciji. Kovačić je u kontaktu s Uzunijem...
- Nije mu bilo dobro, imao je visoku temperaturu, dva dana živa je u toplomjeru poskočila čak na 40 Celzijevih stupnjeva! Osjećao se vrlo loše, sve ga je boljelo. Uzuni je veliki profesionalac, ne pije i ne puši, ne izlazi u noćne provode. I svejedno je negdje “pokupio” virus - kaže Kovačić.
Uzuni nam se javio na mobitel u subotu popodne i rekao je:
- Sad je sve u redu, prebolio sam taj virus. Prvih sam se nekoliko dana loše osjećao, iscrpila me visoka temperatura, ali to je prošlo i više nemam nikakvih problema s virusom. Ali, ozlijeđen sam, idem na terapije, pa ne mogu još igrati - kaže Uzuni.
Dodajmo da se Uzuni testirao na COVID-19 u Budimpešti po povratku iz Albanije s reprezentativne akcije i bio je pozitivan. Usput, ni jedan nogometaš Lokomotive, koji je bio s albanskom selekcijom, nije se vratio pozitivan u Zagreb.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:55