RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VIDEO: SLAVLJE NA MAKSIMIRU

Lokosi propustili šokirati Dinamo u zadnjim minutama! Oršić i Livi spasitelji nakon golemih iskušenja

Dinamo je na Maksimiru u 6. kolu HNL-a s minimalnih 1:0 pobijedio Lokomotivu
Piše: Sportske novosti/Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 22:55

DINAMO - LOKOMOTIVA 1:0 (Oršić 77')

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Ristovski, Moubandje, Franjić - Gojak (od 75. Čop), Bulat (od 67. Jakić) - Kastrati (od 46. Oršić), Ivanušec, Menalo (od 46. Majer) - Jurić (od 67. Petković)

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Santini - Miličević, De Haas, Soldo, Cipetić - Marić, Kačavenda (od 75. Maleš) - Pivarić (od 86. Hoxha), Ibrahim, Cokaj (od 86. Stojković) - Dabro (od 75. Marku)

Zagreb - stadion Maksimir. Gledatelja: 1 194. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik)


Ponovno mučenje Dinamovih nogometaša i ponovno jedan pogodak vrijedan tri boda, ali tek nakon što su s klupe ušli svi raspoloživi prvotimci. I nakon što je Livaković u sudačkoj nadoknadi obranio zicer Arbera Hoxhe!

Lokomotiva je tako doživjela prvi poraz ove sezone pogotkom Mislava Oršića u 77. minuti, a "modri" ih s utakmicom manje dostigli na ljestvici. Dobra je vijest da se nitko novi nije ozlijedio, no malo je odgovora dobio trener hrvatskog prvaka Damir Krznar pred uzvrat sa Šerifom u srijedu (21.00)...

S najvećim zanimanjem iščekivala se zadnja linija za koju će se odlučiti Krznar, no pred kraj zagrijavanja na jaku migrenu se požalio Theophile-Catherine. Tako su stoperski par bili bekovi iz Tiraspolja, Ristovski (brže-bolje ušao prije prvog sučeva zvižduka) i Franjić, dok su na bokovima bili povratnik nakon ozljede Moharrami i Moubandje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Vjerojatno bi bivši švicarski reprezentativac bio bek i da je zaigrao Theophile, Franjić je discipliniraniji i time pozvaniji da bude srednji branič. Vezni red "modrih" očekivan, s Bulatom kao "Jorginhom", a Ivanušecom i Gojakom kao "osmicama", a napad cijeli novi, s debitantom Denijem Jurićem u špici.

Jakić, Majer, Petković i Oršić na klupi. S druge, pak, strane, Silvijo Čabraja ipak je mogao računati na Lukasa Kačavendu, pa je postava gostiju bila trenutno najjača, koja je startala i u prethodnim utakmicama.

Dinamo se očekivano mučio, nijednu priliku u prvih 45 minuta nije stvorio, osim sporadičnih pokušaja izdaleka. Moubandje se mučio s loptom, uspijevao nešto odigrati tek kad bi ulazio u sredinu… Livakovića je, pak, u 10. minuti zagrijao Kačavenda, u 15. Ibrahim Aliyu pucao glavom preko grede, a u 29. brza kontra, Kačavenda za Dabru, iskosa, ali Livaković odbija njegov udarac u bliži kut.

Imali su gosti još nekoliko opasnih kornera, a domaći igrali kao da su na teren istrčali po kazni. Teško su radili višak na bokovima, a kroz sredinu nisu mogli proći ni slučajno. I Krznar je na poluvremenu umjesto nekorisnih krila (kad nema prostora) uveo Majera i Oršića. I promijenila se i formacija, 3-4-2-1, Oršić je bio lijevi bočni, najavio je Krznar promjenu sustava za Šerif. I postao je Dinamo opasniji, počeo stvarati prilike, ali i Lokomotiva je prijetila kad god bi uzmogla. Kako je i dalje bilo 0-0, u 67. minuti Krznar je uveo Jakića i Petkovića, osam minuta kasnije Čabraja počeo zatvarati utakmicu uvevši Matu Maleša i još jednog desnog beka, Albiona Markua. Krznar odmah iskoristio posljednju izmjenu, Čopa umjesto lošega Gojaka. I odmah gol: Petković je centrirao slijeva, a Duje Čop prsima spustio loptu Oršiću, koji je probio Krševana Santinija.


KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - Što je sada obranio čudesni Dominik Livaković! Sanjat će ovo Arber Hoxha... Ispao je, zapravo poskliznuo se, Stefan Ristovski i ostao je potpuno sam Hoxha na pet metara... mogao je birati stranu, no sjajni Livaković pravovremeno je izašao s gola i skinuo taj zicer!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Majer se lijepo izborio za udarac, nije to bio loš pokušaj s desetak metara iskosa, ali brani to Santini!

86' - Iz igre će Josip Pivarić i Enis Cokaj, ulaze Hoxha i Stojković.

80' - Sada je 'požutio' i Mate Maleš.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

77' - GOOOL! Odahnuli su sada Modri... Majer je zakuhao novu gužvu, a Petković je to preuzeo i pronašao Čopa koji prsima spušta za Oršića koji isprve silovito sa šest-sedam metara zakucava u mrežu!

75' - Mijenja napokon sada i Silvio Čabraja. Ušli su Albion Marku i Mate Maleš, iz igre će Kačavenda i Dabro. Krznar je napravio posljednju izmjenu - umjesto Gojaka ulazi Duje Čop.

69' - Uhh, ovo je izgledalo vrlo neugodno... Cokaj je nesportski i zapravo nepotrebno kraj aut-linije klizećim startom srušio Lovru Majera! Odmah su skočili svi i sudac Kulušić promptno je pokazao žuti karton igraču Lokomotive.

67' - Nova dvostruka promjena kod Modrih. Izaći će Marko Bulat i Deni Jurić, rezultat će pokušati popraviti Kristijan Jakić i Bruno Petković.

64' - Kakva greška Amera Gojaka! Nespretno je pokušao izbaciti loptu izvan šesnaesterca, presjekao ju je Pivarić koji - iako je imao i boljih opcija - odlučuje desnom nogom šutirati i prohujalo je to pored gola!

63' - Što radi Ivanušec! Malo se poigrao obranom Lokosa, gurnuo je kroz noge Cipetiću i nakon još jednog lažnjaka šutirao po golu, tražio je suprotan kut, ali blokirala je to obrana gostiju.

61' - Marko Bulat je prvi dinamovac sa žutim kartonom.

59' - Nakon kornera Ristovski upropaštava dobru šansu... Jurnuli su Lokosi u kontru, Ibrahim se lažnjakom riješio Oršića i zapucao po golu, no Livaković se nije dao iznenaditi.

58' - Sada Ivanušec pronalazi Jurića, a njegov udarac s pet metara u zadnji trenutak čisti Soldo!

57' - TRAJE TIHA VAR PROVJERA! Majer je zakuhao jednu šansu i lopta je došla do Jurića koji pada u duelu s Miličevićem. Sudac Kulušić pokazao je da su mu dojavili kako nema temelja za najstrožu kaznu.

56' - Pivarić je povukao još jednu akciju i pronašao Dabru čiji udarac završava u bloku Modrih.

54' - Uzvratili su Lokosi s desnoga boka, ali nije to stigao Pivarić na drugoj vratnici.

53' - Povezao je Majer redove Modrih i živnuli su domaći na startu drugog dijela. Sada Marić radi prekršaj na veznjaku Modrih i opravdano dobiva žuti karton.

49' - De Haas radi prekršaj na Deniju Juriću i bit će to slobodnjak u zoni udarca. Izveo je to Lovro Majer - samo u živi zid.

47' - Odmah to izgleda bolje za Modre. Majer je pronašao Ivanušeca na rubu šesnaesterca čiji udarac hvata dobro postavljeni Santini.

46' - Vraćamo se na Maksimir. Dvije promjene radi Krznar. Ušli su Majer i Oršić umjesto Menala i Kastratija. I dalje nema informacija što je s Theophileom-Catherineom, čini se da bi ozljeda mogla biti ozbiljnije naravi te da se u Dinamu ne žele zaletavati s izjavama.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je krenuo s problemima i prije samoga početka susreta. Theophile-Catherine neobjašnjivo je 'nestao' iz zapisnika pa je Stefan Ristovski doslovno dignut s klupe prije prvog sučeva zvižduka i bez zagrijavanja poslan na travnjak. Modri su imali veći posjed lopte, ali nisu dominirali, dapače - upravo suprotno. Lokosi su vrebali svaku grešku i stvorili nekoliko vrlo dobrih prilika koje ipak nisu završile pogotkom. Krznar na klupi ima igrače poput Majera, Jakića, Oršića i Petkovića, za pretpostaviti je da će netko od njih ući u drugome dijelu.

45' + 1' - Menalo je tražio Jurića u petercu, no bio je prekratak debitant u dresu Dinama, hvata to prije njega Krševan Santini.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Nevolje za Lokomotivu. Čini se da se ozlijedio Ibrahim Aliyu i morat će van terena. Vraća se u igru, ali ne izgleda dobro, možda će ga u svlačionici uspjeti 'zakrpati'...

38' - De Haas rukama zaustavlja Gojaka koji je jurnuo u kontru... Mogao je tu Dinamo i opasnije zaprijetiti, osjetio je to branič Lokosa i opravdano dobio žuti karton.

37' - Dvije nezgodne situacije za Dinamo! Prvo je Cokaj ubacio iz kornera, na drugoj je vratnici vrebao Ibrahim, a Livaković to vršcima prstiju izbacuje u korner... Drugi korner izveo je bivši dinamovac Pivarić i jedva je obrana Modrih izašla na kraj s tim pokušajem.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

32' - I četvrta dobra prilika za goste! Ibrahim Aliyu dobro je izvozao braniče Dinama, zatim je uputio povratnu za Marića, ali veznjak Lokosa nije se najbolje snašao, iz dobre pozicije puca preko gola...

29' - Već treća dobra šansa za Lokose! Kačavenda je sjajno pronašao Dabru koji je mogao i bolje reagirati, obranio je njegov šut Dominikov Livaković.

25' - Muči se Dinamo s Lokomotivom, gosti vrlo disciplinirano drže zadnju liniju, a u sredini se vodi bespoštedna bitka. Dinamo kontrolira igru, ali ne dominira.

20' - Vrlo korektna utakmica, zasad praktički bez prekršaja, ali takav je i tempo susreta - bez velikih šansi. Atmosferu podižu jedino BBB-i koji su u velikom broju došli podržati svoj klub.

14' - Nova prilika za Lokomotivu! Cipetić je još jednom inicirao akciju, a Ibrahim Aliyu glavom gađa preko grede...

10' - Evo i Lokosa! Cipetić je povukao i proslijedio do Kačavende koji šutira s ruba šesnaesterca - ravno u Livakovića!

8' - Sada je mladi Bulat pokazao pozitivnu drskost... Šutirao je izravno iz slobodnjaka iskosa, nije to uopće bilo loše, no završila je lopta na gornjemu vanjskome dijelu mreže.

5' - Kastrati se sjurio kao brzi vlak, ali nije bilo nikoga oko njega da mu se priključi i uspijeva otkloniti opasnost obrana Lokomotive.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

1' - Nevjerojatna situacija uoči samoga početka! Čini se da se ozlijedio Theophile-Catherine i ušao je Ristovski umjesto njega, stoper Dinama doslovno je prije prvoga sučeva zvižduka dignut s klupe i poslan u igru bez zagrijavanja!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Glavni je sudac Dario Kulušić iz Šibenika.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


19.45: Stigli su sastavi! Trener Modrih Damir Krznar u potpunosti je ispremiješao momčad u odnosu na dosadašnje postave koje je slao na teren, kako u domaćem prvenstvu tako i u Europi. Startat će Moubandje, Moharrami, Bulat, Menalo, Gojak i Kastrati, koji su susrete većinom započinjali na klupi za rezerve. Također, debitirat će Deni Jurić, ovosezonsko pojačanje iz Šibenika.

Dobra vijest za Lokose je povratak Kačavende koji će stisnuti zube iako možda nije do kraja zaliječen.



Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
02. svibanj 2024 17:08