TOM DUBRAVEC/CROPIX
STIGAO NA POSUDBU

Lovre Kalinić se vratio na Poljud i sve otkrio: ‘Nitko mene nije odbacio! Odrekao sam se dijela plaće..‘

‘Osjetio sam pozitivnu energiju s njegove strane jer želi promjene u klubu‘, objašnjava Kalinić.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. prosinac 2020. 18:14

Lovre Kalinić vratio se u Hajduk i premijerno predstavio medijima na Poljudu. Šest mjeseci bit će na posudbi iz Aston Ville s naglaskom da postoji mogućnost ostanka još godinu dana.


- Uvijek je posebna emocija, lijepo je biti doma. Uz to, nadam se da ćemo broditi kako treba - poručio je Kalinić na svom povratku.


Momčadi će se priključiti od starta priprema u ponedjeljak 4. siječnja, a objasnio je kako je došlo do realizacije njegovog povratka u Hajduk nakon četiri godine izbivanja.
- Ideja i realizacija stigli su na inicijativu predsjednika Jakobušića. Osjetio sam pozitivnu energiju s njegove strane jer želi promjene u klubu. Uvjerio me da bi to zaista moglo biti dobro.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Status trećeg vratara imao je ove sezone na Villa Parku. Kako su reagirali u klubu iz Birminghama na posudbu?
- Tretirali su me dobro, nitko me nije odbacio, uvijek sam mogao ostati u Aston Villi. Međutim, od samog treninga nemaš ništa.

Nemaš zadovoljstvo. Netko će reći “imaš financije”. Istina, imam novac, ali onaj tko u sebi posjeduje i sportski duh ne može stalno sjediti na klupi.
U Aston Villu je došao prije dvije godine iz Genta za 6 miljuna eura. Što se događalo na Villa Parku u te dvije sezone?
- U Belgiji je sve bilo odlično, a onda sam u siječnju 2019. preselio u Aston Villu. Praktički bez treninga s momčadi stao sam na vrata. Nisam znao nijednog igrača. Dovelo me, bacilo na gol i brani. Početnih sedam-osam utakmica sve u redu, onda sam zaradio potres mozga. Vratio sam se nakon tri tjedna, otišao potom za reprezentaciju i ozlijedio menisk protiv Azerbajdžana. Protiv Mađarske sam branio ozlijeđen, pa se vratio u klub gdje se ustanovilo da moram na operaciju. Dok sam se vratio, klub je ušao u Premiership, kupio novih 16 igrača za 200 milijuna eura i sve se promijenilo.


Dok je bio ozlijeđen, Kalinića je mijenjao Jed Stter, a tog ljeta 2019. na Villa Park je došao Tom Heaton, engleski vratar koji je odmah dobio “jedinicu”.
- Tražio sam u ljeto 2019. razgovor u klubu da vidim kakva je situacija. Imao sam Nantes za posudbu, ali rekli su mi “ne, ne, mi te trebamo”. Zadnjih dana mercata uzeli su Heatona i tada su mi došli sa rečenicom “mogao bi ići”. Ali, bilo je gotovo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Šest mjeseci se borio u konkurenciji s Heatonom, Steerom i Nylandom, da bi u siječnju 2020. otišao na posudbu u Toulouse jer je početkom godine u Villu poslije ozljede Heatona na posudbu došao iskusni Pepe Reina.
- Ostao sam šest mjeseci na Villa Parku, samo sam trenirao, nisam branio. Prihvatio sam Toulouse jer mi je to bio izazov premda su momčad već svi otpisali u borbi za opstanak. Branio sam nekoliko utakmica i početkom ožujka ove godine prvenstvo je prekinuto uslijed korone.


Ovog ljeta vratio se ponovno u Birmingham, ali Villa je dovela još jednog vratara, za 20 milijuna eura iz Arsenala je angažiran Argentinac Emiliano Martinez.
- Za mene je Martinez najbolji vratar Premiershipa. Bolji i od Alissona. Villa stvarno igra dobro ove sezone, a Martinez je u više navrata donio bodove kada su se lomile utakmice. Martineza može samo ozljeda skinuti s gola, u startu je imao tri “cleen sheeta” zaredom. Ne moraš biti posebno pametan da vidiš gdje si, a od sjedenja na klupi ne osjećaš se ugodno.


Postojala je i ovog ljeta opcija posudbe u Francusku, ali za triput manju plaću.
- Mora čovjek misliti i na obitelj. Želim braniti, spreman sam na rezove, ali razumne. S druge strane, znam da nije sve u novcu, najgore je kada postaneš nebitan. U takvim okolnostima se ne snalazim.


Zato se vratio na posudbu u Hajduk gdje preuzima jedinicu koju je dosad držao Josip Posavec. Koliko ste pratili Hajduk ove jeseni?
- Gledao sam dosta utakmica Hajduka, iako sam kao treći vratar stalno putovao s momčadi. Za Hajduk je loše peto mjesto, jasno je to svima. Ružno je vidjeti Hajduk u sredini ljestvice jer Hajduk mora uvijek biti u samom, uskom vrhu. Ali, očito je da za sve treba vremena. Momčad ima potencijal, međutim, prije svega bih volio da je ukupna atmosfera malo pozitivnija. Treba se dići iz negative, unijeti malo svježeg zraka.


Pozitivna atmosfera najlakše dolazi s pobjedama.
- Istina, ali neću ja sam napraviti boom. Neće sad momčad biti 20 utakmica bez primljenog gola. Dao bih ja sve da bude tako, ali nije ni vratar glavni krivac za sve što se dogodi.


Vratar mora donijeti prevagu u velikom klubu jer nema vrha ljestvice bez pravog čuvara mreže koji donosi bodove. I na Kaliniću će biti velika odgovornost.
- Vratar ima dvostruko veći pritisak, svaka je pogreška vidiljiva. Svaki igrač mora obaviti svoj dio zadatka. Napadač mora zabiti, ja moram obraniti. Svatko ima svoju odgovornost.


Čuo se Kalinić s kapetanom Caktašom, stalno su u kontaktu.
- Nismo otvarali teške teme, pričali smo i ranije, dok još nije bilo ideje o povratku. Drago mu je što sam se vratio da opet igramo zajedno.


Osim želje za što boljim obranama u Hajduku, Kalinićev cilj je i povratak u najuži krug kandidata za prvog vratara reprezentacije. Od ožujka 2019. nije prvi vratar Vatrenih.
- Prvenstveno mi je cilj napraviti nešto s Hajdukom. Maksimalno najviše moguće. Kup? Naravno da bih volio uzeti Kup. Što se tiče reprezentacije, ne živi se od stare slave i toga sam svjestan. Nije ni lijepo ni ugodno, ali moraš prihvatiti činjenice. No, želim se vratiti u reprezentaciju, aktivno sudjelovati u oba natjecanja, kvalifikacijama za SP i na Euru.


Nedvojbeno i Lovre Kalinić, kao i većina Hrvata, želi što prije zaboraviti 2020. Rijetkima je išla po nekom ambicioznom planu.
- Naravno da nisam zadovoljan, situacija nije bila sjajna. Srećom, brzo je kraj i nadam se da će svim ljudima donijeti bolja vremena. Svi smo pogubljeni od negativnih zbivanja, jedva čekamo da se otvori nova stranica, Bože daj da sve krene pozitivno.


S 30 godina, kako se osjeća vratar-povratnika u redove Hajduka?
- Osjećam se odlično. Nisam branio, ali ne osjećam se zapušteno. Na treningu sam stalno. Istina je da trening i utakmica nisu isto, ali imam i nekih utakmica u nogama. Činjenica je da od Toulousea nemam službenih dvoboja, ali tako su se kockice posložile... - zaključio je Lovre Kalinić.

Hajduk pokriva dio moje plaće

Objasnio je Lovre Kalinić kakav je financijski aspekt posudbe iz Aston Ville u Hajduk.
- Sama posudba je besplatna, pritom sam se odrekao dijela plaće koju sam imao u Aston Villi, ali, zakonski, Hajduk mora plaćati jedan dio. S obzirom da sada radim u Hrvatskoj, jasno je da moram imati neka primanja na koja se plaća porez. Zbog toga je Hajduk primoran participirati u jednom dijelu moje plaće.

Zamolio sam Teklića da mi ustupi broj 91

U Aston Viili nosio je Kalinić broj 28. Kaže “dali su mi ga, drugog nije bilo”. U Hajduku je nosio broj 91, ali u Engleskoj brojevi na dresu preko 40 uglavnom su rezervirani za mlade igrače. U Hajduku će od proljeća ponovno nositi broj 91, koji je imao Tonio Teklić. Ali, kako bi to bilo da Solinjan nije svom sugrađaninu izašao u susret...
- Zamolio sam Teklića i brzo smo se dogovorili. Uzeo sam ponovno 91, a onaj 28 više ne bih nosio. Do broja 91 sam došao tako da sam u Hajduku vratio broj 12 koji pripada navijačima, zatim sam htio jedinicu, ali Blažević mi nije ustupio jedinicu. Pa sam uzeo 91. Mislio sam tada uzeti broj 11, ali nije bio slobodan. U Premiershipu jedanaesticu nosi Rui Patricio u Wolverhamptonu.

HNL je bolji nego kad sam otišao

Kakav HNL vidite nakon četiri godine u inozemstvu?
- Drago mi je vidjeti da su tereni napredovali, da se u tom segmentu napravio pomak. Ima kvalitete, ima zanimljivih klubova koji su se pridodali poput Belupa i Gorice. Mislim da je HNL bolji nego je bio kada sam otišao u siječnju 2017.

KALINIĆ U INOZEMSTVU

SEZONA 2016./17.
Gent (Belgija)
23 utakmice
25 primljenih golova
9 čistih mreža
SEZONA 2017./18.
Gent (Belgija)
38 utakmica
36 primljenih golova
15 čistih mreža
SEZONA 2018./19.
Gent (Belgija)
18 utakmica
27 primljenih golova
5 čistih mreža
Aston Villa (Engleska)
8 utakmica
15 primljenih golova
1 čista mreža
SEZONA 2019./20.
Toulouse (Francuska)
4 utakmice
4 primljena gola
2 čiste mreže

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:06