Ronald Gorsic / CROPIX
PODACI KROZ SEZONU

LOVREN NAJSPREMNIJI HRVAT Suarez predvodi listu, Messi i Ibrahimović iza njega

Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. lipanj 2014. 19:05

Nogometni se svijet i više no opravdano od Hrvata, klanja prvaku Europe Modriću, uvažava i pribojava njemačkog prvaka Mandžukića, cijeni Srnu, a “lovi” Rakitića. No, ako sve moguće kompjutorske podatke o svakom igraču ponaosob prikupljene tijekom cijele minule klupske sezone, na desetke i desetke utakmica i kroz nekoliko desetina (možda i stotina) stavki, parametara sublimirate, onda se dobiva pojam - najspremniji nogometaš. Najspremniji od Hrvata je - Dejan Lovren! Štoviše, on je i jedini Hrvat na popisu 50 najboljih igrača iz liga Petice. Bivši dinamovac, sada član Southamptona je na 31. mjestu.

Bloomberg Sports (BSports) je pokrenut 2010. i koristi tehnologiju i metodologiju rada Bloomberga koji pak slovi za najuvaženiji tvrtku na svijetu u pogledu kompjutorske analitike. Tvrtka BSports nudi svoje usluge brojnim sportskim klubovima, sportašima, ali i medijima. Njihovim se uslugama koriste svjetske TV kuće kao što su Sky Sports, Channel 4, Fox TV... Ove su kalendarske godine uvršteni u krug 50 najznačajnijih tvrtki u svjetskom sportu kao i finalisti među tvrtkama s najviše inovacija u sportskoj tehnologiji.

Sustav kojim ocjenjuju ili vrednuju u konkretnom slučaju nogometaša, temelji se na 1.000-1.500 podataka koji se prikupljaju tijekom svake utakmice i raščlanjujući do najmanjeg detalja učinak pojedinca u rezultat na terenu. Kod napadača, primjerice, njegovu učinkovitost i djelotvornost u dodavanjima, kreativnost, upućivanje lopte prema golu, pucanje, dakako pogotke itd. Podaci o pretrčanim metrima, intenzitetu trčanja, promjeni smjera i ritma podrazumijevaju se sami po sebi. U konačan su zbroj 50 najspremnijih ušli samo oni koji su odigrali najmanje 50% utakmica. Prije nekoliko su dana u Londonu službeno predstavili svoj ovosezonski rad pod nazivom “BSports Power 50”.

Temeljem prikupljenoga, ispostavilo se da je najkompletniji ili najspremniji nogometaš u sezoni 2013/14. Urugvajac Luis Suarez iz Liverpoola s ocjenom 86,02 od maksimalnih 100. Slijede ga u najboljih pet - Messi (unatoč načelno dosta lošoj sezoni), Ibrahimović, Ronaldo i Strootman.

Naš Dejan Lovren iza kojeg doista jest vrlo dobra sezona na Otoku, sa u najmanju ruku lijepim ocjenama nerijetko oštrih engleskih novinara, kompjutor je nakon nekoliko tisuća podataka sa svake utakmice u sezoni, izbacio konačnu ocjenu 79,59. Iza sebe je ostavio, recimo, najboljeg Belgijca Edena Hazarda (Chelsea) 79,48, pa Urugvajca Edinsona Cavanija (PSG) 79,39, Garyja Cahilla (Chelsea) 79,30, Paula Pogbu (Juventus) 79,30, Andrea Pirla (Juventus) 79,08, Waynea Rooneya (Manchester United) 79,03...

Među najboljih 50 igrača sezone, najviše ih daje talijanska Serie A (14), u stopu prati Premier League (13), zatim La Liga (12), Bundesliga (6), te Ligue 1 (5). Kada bi se pak pogledala klupska ljestvica, ovdje su najbolji Atletico Madrid (8 igrača), Roma (7), Juventus (7) i Manchester City (4). Glede nacionalnosti, najviše je Talijana (7), slijede Englezi, Španjolci i Brazilci (5), Francuzi (4)...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:32