Nenad Dugi / Cropix
DINAMO - HJK HELSINKI 1-0

Lucho Ibanez u zadnjoj minuti utišao zvižduke u Maksimiru, Dinamo nastavlja euro-put!

Dinamo je osigurao najmanje Europa ligu, a samo ga jedan korak dijeli od Lige prvaka. U uzvratnoj utakmici u Maksimiru, Modri su pobijedili Helsinki golom Ibaneza
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. kolovoz 2011. 16:44

Po deveti put u povijesti Dinamu je ostala samo jedna prepreka na putu prema skupini Lige prvaka! Modri su takvu priliku čekali od 2008. godine, u posljednje dvije sezone (pre)rano su ih zaustavljali Red Bull Salzburg i Šerif Tiraspol.

Finski prvak HJK Helsinki nije mogao, on je svoje šanse upropastio već u prvoj utakmici 3. pretkola LP domaćim porazom od 1:2. Dinamo priliku nije propustio, u novom prekrasnom ozračju prepunog Maksimira slavio je golom Ibaneza 0:0 sačuvao je pobjedu uz Helsinkija i stigao do play-off runde za plasman u najjače svjetsko klupsko nogometno natjecanje.

HJK Helsinki od samog starta izašao je vrlo visoko i u 2. minuti zbog toga je zamalo kažnjen. Polukontru Modrih udarcem sa 20 m završio je Milan Badelj a lopta je otišla malo pokraj vrata. Dinamo je nastavio napadati, lopta je vrlo rijetko odlazila iz nogu njegovih igrača u uvodu utakmice. U 14. minuti opasan pokušaj Ivana Krstanovića otišao je također pokraj vrata, a minutu kasnije Dinamo je ostao bez Mehmeda Alispahića. BH reprezentativac ozlijedio se već u 2. minuti pri uklizavanju, a nakon svog novog klizećeg starta desetak minuta kasnije zaradio je prijelom ruke. S travnjaka do svlačionice odnesen je na nosilima, dok je uz to zaradio i žuti karton zbog preoštrog starta koji mu je sudac s Islanda sasvim opravdano pokazao. Zbog te javne opomene Alispahić ionako mora preskočiti sljedeću europsku utakmicu.

Ušao je Mateo Kovačić, a Dinamo je malo usporio. Do 36. minute sve su njegove opasnije akcije završile pogreškom. Tada je bljesnulo, brza akcija, Sammir, Šime Vrsaljko i egzekutor Fatos Beqiraj. Nije doduše Crnogorac poentirao, ali je opasno tukao s desetak metara iskosa, a njegov je udarac krajnjom mukom vratar Ville Wallen od vratnice odbio u korner. U 40. minuti Helsinki je prvi i jedini put opasnije zaprijetio vratima svog domaćina u prvom dijelu. Deemo Pukki je ubacio, Luis Ibanez odsklizao u prazno, a finski Krstanović, Berat Sadik, slabo pucao iz izgledne pozicije, preslabo za Ivana Kelavu.

Bio je to u početnih 45 minuta Dinamov kontrolirani nogomet, kakav je i priželjkivao njegov trener Krunoslav Jurčić. Modri su dominirali i vrlo rijetko riskirali i prijetili, za što su ih prepune tribine nakon sučevog zvižduka počastile gromoglasnim zvižducima. Gosti su krenuli vrlo suzdržani, no, kako je vrijeme odmicalo, sve su se više dizali...

Dinamo je nastavio s napadima. U 80. minuti lijep udarac Jerka Leke atraktivno je zaustavio vratar Wallen pa je nakon nadolazećeg kornera Tonel nogom poslao loptu preko grede. Dinamov trener Jurčić se u 82. minuti odlučio za novu zamjenu, Beqiraja je zamijenio Leandro Cufre koji je tako upisao prve službene minute u novoj sezoni.

1:0 - Ibanez (90)

Sammir je odlično povukao, prošao je trojicu i stigao do ruba šesnaesterca uputivši snažan udarac koji je Wallen odbio na tridesetak metara od svog gola. Na loptu je natrčao kao metak brzi Ibanez i projurio do šesnaesterca i potom sjajno potegao u daljnji kut za vodstvo.

Modri su ostvarili zacrtano. Plasirali su se u četvrto pretkolo Lige prvaka i od plasmana u skupinu dijeli ih još samo jedna prepreka.

DINAMO - HJK HELSINKI 0-0

90. minuta - I kada je izgledalo da će Finci otići kući bez lopte u mreži, Lucho Ibanez je utišao zvižduke u Maksimira. Prvo je Sammir pucao, a Wallen je odbio loptu skroz na lijevu stranu. Tamo ju je primio Ibanez, prošetao se do šesnaesterca i preciznim udarcem smjestio loptu u mrežu.

87. minuta - Sjajna lopta Vrsaljka, Rukavina ne može ugurati loptu s dva metra.

80. minuta - Snažan udarac Leke vratar Wallen je odbio u korner. Nakon udarca iz kuta, Tonel je promašio volej s desetak metara.

78. minuta - Bah je sjajno zavrnuo loptu, Pelvas je ušao iz drugog plana, ali zakasnio je možda stotinku.

69. minuta - Sada je Vrsaljko sve pripremio Beqiraju, koji je glavom sa pet metara promašio cijeli okvirg gola.

68. minuta - Ibanez je ubacio prizemnu loptu s lijeve strane, promašili su je Rukavina, Beqiraj i Sammir.

67. minuta - Maksimir je na trenutak utihnuo. Nakon ubačaja s lijeve strane, na drugoj vratnici glavom je pucao Lindström i zamalo promašio...

62. minuta - Pogriješio je finski vratar, lopta ga je preletjela, ali nitko u plavom dresu nije naišao...

49. minuta - Kad ne ide, onda stvar u svoje ruke preuzme Badelj. Oslobodio se dva igrača, pucao sa 20-ak metara, ali lopta leti preko vrata.

Gotovo je prvo poluvrijeme

40. minuta - Pukki je s lijeve strane ubacio u šesnaesterac, Ibanez je odletio u prazno, a Sadik je s desetak metara pucao ravno u Kelavu. Dobra šansa Helsinkija...

36. minuta - Najbolja šansa Dinama. Vrsaljko je uputio prizemnu loptu s desne strane, Beqiraj je iz prve pucao, a vratar Wallen čudesnim refleksom skrenuo je loptu u vratnicu.

28. minuta - Sammir je slabo pucao iz slobodnog udarca sa 18 metara. Lopta je otišla visoko preko vrata.

16. minuta - Ozljedio se Alispahić, u igru će ući Mateo Kovačić.

13. minuta - Gužva u kaznenom prostoru HJK-a, sve je završilo nepreciznim udarcem Krstanovića.

11. minuta - Raspoloženi Badelj sjajno je gurnuo loptu u prostor Krstanoviću, ali napadač Dinama je malo zakasnio. Vratar Wallen je teškom mukom otklonio opasnost.

8. minuta - Dinamo dobro pritišće Fince, ali opasnijeg udarca na gol nema. Sada je Badelj napravio pravi slalom kroz gostujuću obranu, ali Sammir se nije najbolje snašao u dobroj poziciji.

5. minuta - Ibanez je odglumio prekršaj, sudac je nasjeo. Argentinac malo pretjeruje sa bacanjem, u Finskoj je zbog toga već zaradio žuti karton...

2. minuta - Dobar početak Dinama, Badelj je sa 20-ak metara opalio pokraj vrata.

Utakmica je počela, a Maksimir je pun!

DINAMO: Kelava, Vrsaljko, Tonel, Vida, Ibanez, Leko, Badelj, Sammir, Alispahić (od 19. Kovačić), Krstanović (od 56. Rukavina), Beqiraj (od 83. Cufre);

HJK HELSINKI: Wallen, Rafinha, Lindström, Ohala, Sumusalo, Riihilahti (od 62. Mannström), Ring, Zenelli (od 58. Sorsa), Bah, Sadik, Pukki (od 75. Pelvas).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 10:31