RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
LOKOSI OPET MARŠIRAJU

‘Ma bilo je to čudo, neka sada drugi misle što će i kako će..., ali dođe mi slabo kad se toga sjetim‘

‘Mi smo svoj posao napravili, a sad nek drugi misle što će i kako će‘ rekao je Samir Toplak.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. svibanj 2021. 16:34

Euforično klupko radosti nogometaša Lokomotive nakon iščupane 1:0 pobjede protiv Šibenika govorilo je više od tisuću riječi. Nakon dugo, dugo vremena Lokosi su bili u čvrstom i iskrenom zagrljaju, pokazali su time koliko im znače ova tri teško, ali zasluženo osvojena boda, kojima su i definitivno postali ravnopravni Varaždinu i Istri u grčevitoj borbi za ostanak u Prvoj HNL.

Ako su “četvorkom” Varaždinu prije dva tjedna udahnuli zrak, onda su ovim uspjehom još kako napunili pluća, ali i dobili psihološki poticaj, te vratili tko zna kad izgubljeno samopouzdanje uoči dramatične prvenstvene završnice.

Dva su slobodna dana dobili Lokosi nakon pobjede i na Kajzerici će se okupiti u ponedjeljak. Dobra je to procjena trenera Samira Toplaka, potrebno je igračima malo slobodnog vremena da “provjetre glave” i odagnaju misli od nimalo ugodne situacije u kojoj se nalaze.

Bačen teret s leđa

Veliki su teret skinuli s ramena, pritisak je bio golem, pobjeda imperativ i nakon što je Marko Lešković pogotkom pet minuta prije kraja dvoboja ostavio bodove u Kranjčevićevoj, zaslužili su vikend-opuštanje.

A Toplak je u petak proslavio pobjedu i - 27. godišnjicu braka! Pa je u subotu sa suprugom nakratko “skoknuo” do Opatije. I javio se sjajno raspoložen...

- Neopisiv smo teret bacili s leđa, napravili smo veliki, veliki korak u toj borbi za ostanak. Ma, to je bilo čudo, dohvatiti tako vrijednu pobjedu u samoj završnici dvoboja još je pojačalo emociju i doista smo imali razloga za veselje - kaže Toplak.

I sad ste tom pobjedom apsolutno zakomplicirali situaciju na dnu ljestvice...

- Ne, ne! Ništa mi nismo zakomplicirali, napravili smo svoj posao, a drugi nek’ sad misle što će i kako će! Mi smo zapravo pojednostavili situaciju, sve je praktički otvoreno i apsolutno smo se ravnopravno uključili u borbu za ostanak. Dosad smo stalno kaskali za drugima, ali sad smo tu. Definitivno smo tu...

Analizirajmo malo tu teško izborenu, zapravo iščupanu, pobjedu protiv Šibenika. Malo vas je toga u igri moglo zadovoljiti, posebno u prvom dijelu?

- Točno tako. Baš smo iščupali pobjedu, a dođe mi slabo kad se sjetim tog prvog poluvremena. Bili smo “kilavi”, u grču, u strahu od pogreške, igrali smo sporo, strašno smo griješili u dodavanjima. Pritisak je napravio svoje i bili smo neprepoznatljivi - kaže Toplak.

Dosta se griješilo

Najviše nas je začudilo što su dvojica najiskusnijih igrača, veznjaci Petrak i Maleš, bili ispod svoje razine, nisu spojili dva točna dodavanja i uz takvu nervozu na sredini travnjaka nije se ni moglo ništa dobro napraviti...

- Da, dosta se griješilo. I to je dokaz da nema nikakvog pravila kako pritisak utječe na igrače. Njih su dvojica među najiskusnijima, a na njima se najviše osjećala ta sputanost! Međutim, ništa im ne zamjeram, svakome se dogodi loš dan. A iznimno je važno što su nam izmjene dale željenu reakciju, Cokaj i Marić u veznom su redu donijeli agresiju i točnost u dodavanju, Cipetić je napokon pokazao zašto je reprezentativac BiH, Marin je također bio dobar. Igrači s klupe donijeli su taj toliko potrebni poticaj koji nas je odveo prema pobjedi. I to je velika stvar, dokaz da svi dišemo kao jedan, svih je 20 igrača skupa i svi silno želimo ostvariti cilj.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što ste rekli igračima u poluvremenu?

- Rekao sam im da se moramo osloboditi straha i početi igrati, inzistirati na nekoliko točnih dodavanja kako bismo dobili sigurnost i tako postali opasniji. Upozorio sam i da ne smijemo Šibeniku dopustiti da nas ugrozi, da moramo mrežu sačuvati nedirnutom, a kako će se bližiti kraj utakmice, mi ćemo s klupe vući poteze kojima bismo ulazili u veći rizik u traženju pobjede. Tako je i bilo i sve je, srećom, prekrasno završilo.

Leškovićev je ovosezonski prvijenac presudio pobjednika, opet ste zabili nakon prekida, nakon još jednog Pivarićeva izvrsnog ubacivanja?

- Prije Varaždina rekao sam igračima da prekidi moraju biti naše jako oružje. To se i potvrdilo, obje smo te utakmice riješili prekidima. Imamo dobre skakače, ali nije bilo pravog centaršuta. Sve dok Pivarić nije uzeo stvar u svoje ruke...

Junak dvoboja bio je i vratar Santini, obranivši dva zicera. Pogodili ste s promjenom vratara...

- Da, Santini je bio sjajan, onakav kakvoga ga znam dok mi je branio u Interu! I to je ono što nam treba, da nas vratar izvuče kad je neizvjesno, da obrani nešto kod 0:0 rezultata, što će nam njegove velike obrane kad gubimo 0:3... I te su nam obrane sačuvale samopouzdanje i vjeru u uspjeh - rekao je Toplak.

Ne zanimaju nas nikakve kalkulacije...

Četiri kola prije kraja otvara se prostor i za brojne kalkulacije. Kakav je pogled s Kajzerice?

- Nikakve nas kalkulacije ne zanimaju! Ništa se ne može predviđati, možeš ti na papir staviti što hoćeš, ali onda u pravilu već prva utakmica donese rezultat suprotan kalkulacijama, pa sve te prognoze odmah padaju u vodu. Dakle, ne zamaramo se time, moramo sve utakmice do kraja odraditi najbolje što možemo i izvući što više bodova, kako bismo ostali u situaciji da sami o sebi odlučujemo.

Nadareni juniori Šimić i Kačavenda najveće su bogatstvo ovoga kluba

Toplak je posebno istaknuo juniore Šimića i Kačavendu:

- U najvažnijoj utakmici sezone pobijedili smo s dva juniora u sastavu, Šimićem i Kačavendom! Tako je bilo i protiv Varaždina, Šimić je onda zabio dva gola. A Kačavenda je bio odličan sa Šibenikom, oduševljava me i moram samo paziti da ne “poleti”, da ostane na zemlji. Imam veliko povjerenje u obojicu, znam da mi i u zadnjoj minuti mogu nešto donijeti. A oni to povjerenje vraćaju na najbolji način. I ti su klinci najveće bogatstvo ovoga kluba...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:22