Damir Krajac / CROPIX CROPIX
POSAO POČINJE VEĆ DANAS

MALO IGRAČA U HRVATSKOJ IMA TAKAV PLAN: DVOSTRUKA KRUNA, EURO PA LIGA PRVAKA! 'Sami smo si krivi što smo tog dana gledali kako Riječani slave'

BRUNO PETKOVIĆ Dinamov reprezentativni napadač bio je junak posljednjeg sraza Riječana i Zagrepčana na Rujevici
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. veljača 2020. 15:27

Dinamo je u posljednjem okršaju s Rijekom protutnjao Rujevicom. Modri su toga 11. studenoga pobijedili Rijeku 5:0. Bila je to povijesna pobjeda Modrih, najveći trijumf u 76 utakmica koje su ove dvije momčadi odigrale u Rijeci. Dvojicu Dinamovih igrača s te utakmice u SN smo ocijenili “devetkom”. Mislava Oršića, koji je postigao tri pogotka, te Brunu Petkovića. Petković nije zabio pogodak, ali je jednostavno bio briljantan, bio je definitivno igrač utakmice.

Dovoljno smo jaki

Prije današnjeg sraza Rijeke i Dinama u Kupu porazgovarali smo s junakom posljednjeg derbija. Pitali smo ga tko je favorit danas, mogu li on i Dinamo ponoviti onu partiju iz studenoga prošle godine?

- Uvodna utakmica u Koprivnici pokazala je da smo dobro odradili pripreme i da je sve po nekom planu. Ja sigurno neću otići tako daleko pa reći da ćemo ponoviti taj rezultat, ali se svakako nadam prolasku u polufinale Kupa. Mislim da Dinamo ima dovoljno snage i kvalitete da izbaci Rijeku unatoč činjenici da igramo na njezinu stadionu - kazao je u uvodu hrvatski reprezentativac.

Riječani su vam dužnici iz Kupa, prošle sezone ste izgubili u finalu u Puli? Što tada nije valjalo?

- U nogometu nema dužnika. Oni su bili bolji u toj utakmici i zasluženo slavili. Naravno da nam je bilo krivo jer smo imali sjajnu sezonu i Kup je trebao biti šlag na tortu, ali sami smo si krivi što smo gledali kako Riječani slave u Puli. Valjda je to svima nama bila dovoljno dobra opomena za ubuduće.

Trnava, 251018.
City Arena, stadion Antona Malatinskeho.
Utakmica 3. kola UEFA Europa lige, grupa D, FC Spartak Trnava - GNK Dinamo Zagreb, utakmica se igra  pred praznim tribinama, zbog kazne koju je Spartak dobio zbog rasizma.
Na fotografiji:     Mislav Orsic, Bruno Petkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Dinamo je startao pobjedom u HNL-u u nastavku, Rijeke je poražena od Lokomotive. Hoće li ta činjenica psihološki utjecati na igrače kad utakmica počne?

- Igra se jedna utakmica i mislim da je sve moguće. Treba zaboraviti i našu Koprivnicu i njihov poraz od Lokomotive i krenuti od nule. Veselim se utakmici jer smo nakon pauze gladni nogometa i mislim da voljni moment neće biti upitan s naše strane.

Rijeka je opasna

Kako biste opisali Rijeku? Tko su tamo, po vama, najbolji igrači? Jesu li slabiji nego prošle jeseni, otišli su Župarić Kvržić...

- Činjenica je da su im ti igrači puno značili, ali Rijeka zna zašto ih je prodala i tko će ih zamijeniti. Nije na meni da komentiram kadrovsku politiku Rijeke. Mogu samo generalno reći kako je to jedna stabilna sredina i kako je Rijeka uvijek opasna po naše ambicije.

Dinamo je pak ostao bez Olma. Hoće li zbog odlaska mladog Španjolca Dinamo biti slabiji?

- Svi znamo koliko je Olmo značio za našu igru, ali to je nogomet. Netko je neki dan rekao kako je Dinamo bio i prije Olma i kako će biti nakon njega. I ne samo njega, nego i mene, i svih igrača. Svi smo mi prolazni, klub je taj koji ostaje.

Vaša karijera u Dinamu bila je poput američkog sna. Hoćete li i ovoga proljeća nastaviti u tom ritmu?

- To je lijepa priča, ali jako dobro znam da se ne živi od starih zasluga. U nogometu se uvijek treba iznova potvrđivati i graditi priču dalje. Pred nama je velika godina u kojoj želimo nastaviti s dominacijom u domaćim okvirima te barem ponoviti ono što smo napravili u Ligi prvaka. Naravno, tu je i Euro koji s posebnim nestrpljenjem svi očekujemo. Bit će dovoljno utakmica, na meni je da ih iskoristim.

Iako Dinamo nema europskih utakmica, vama je osobno ovo proljeće jako bitno jer je priprema za Euro. Zabili ste već na početku protiv Slavena Belupa, nastavljate li već na Rujevici? S obzirom na to da ste prva špica reprezentacije, sigurno vam nije svejedno koliko ćete pogodaka zabiti do kraja ove sezone. Koliko bi vas zadovoljilo?

- Proljeće je bitno zbog puno stvari. Zbog borbe za trofeje, priprema za europske kvalifikacije i, naravno, Eura. Svjestan sam svoje pozicije i da će me se gledati pozorno, ali to je izazov koji sam spreman prihvatiti. Lijepo je počelo u Koprivnici, kamo sreće da se nastavi na Rujevici, ali uvijek mi je bitna momčadska slika od vlastite promocije.

Koja je Oršićeva tajna, zašto toliko zabija? On vam je daleko pobjegao na ljestvici Dinamovih strijelaca?

- To morate pitati njega, ali nemam ništa protiv da nastavi tako. Uostalom, i on je hrvatski reprezentativac i očekuje se da potegne kada treba. Zadovoljstvo je biti s njim na travnjaku.

Dobitna vizija

Dinamo bi na Euru mogao imati čak četiri reprezentativca, osim vas, Livakovića, Oršića i Perića. Koliko su za to zaslužni igrači, a koliko rad u klubu, trener, klupska vizija?

- Mislim da sve to skupa ima svoje zasluge. Netko je ipak doveo nas sve u klub i dao nam šansu. I Oršića koji je igrao u Aziji, Livakovića koji je branio u Zagrebu, Dinu Perića kao mladog igrača iz Osijeka i mene koji sam došao u Dinamo s puno sumnji sa svih strana. Taj netko je imao tu viziju koja se pokazala dobitnom. Naravno, tu je utjecaj trenera te generalno kluba koji funkcionira na zavidan način. Tvoje je da treniraš i igraš, s ostalim nemaš brige. Dinamo danas može biti ogledni primjerak svima kako funkcionira moderni klub. I to je fakt, a rezultati su dokaz u prilog tom faktu.

Kad smo već kod Eura koje se približava, što tamo očekujete? Može li Hrvatska ponoviti Rusiju?

- Mislim da se taj teret na leđima ne bi nikome sviđao. Rusija je bila velika i zlatnim slovima će ostati upisana u povijest našeg nogometa, ali mi krećemo od nule. Od prve utakmice s Engleskom. Kamo sreće da ponovimo sličnu priču, ali treba se zadržati na onom okviru koji su reprezentativci pokazali u Rusiji. Skromno i ponizno, utakmicu po utakmicu.

Sve se posložilo

Mnogi predviđaju da ćete nakon Eura napustiti Dinamo u velikom transferu? Biste li se vratili u Italiju i pokazali kakav ste majstor postali u Dinamu? Ili biste ipak u neku drugu ligu?

- Ne mogu odgovarati na takva pitanja jer to mi nije ni u peti. Produžio sam ugovor s Dinamom, lijepo mi je u Zagrebu, klub ima sjajne rezultate i zaista se sve posložilo kako treba. A jednog dana ako se nešto otvori što bi značilo klubu i meni, onda ćemo vidjeti. Za sada mi je pred očima samo dvostruka kruna, Euro i ponovni napad na Ligu prvaka - zaključio je Petković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 08:46