ALEXANDER NEMENOV
VELIKO IZNENAĐENJE IZ DINAMA

Mamić je našao ‘protuotrov‘ za Vlašića! Tata je zaustavio Marka Viduku, a on novu zvijezdu Vatrenih

Najbolji i najučinkovitiji nogometaš CSKA bio je natjeran na udarce i dodavanja iz nepovoljnih pozicija...
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 31. listopad 2020. 09:52

Premda je od četvorice juniora imao najmanju minutažu (142), ali je nastupio u svih šest utakmica, što na stoperu, što na "šestici", jer se ozlijedio Šunjić, Bartol Franjić nam se najviše svidio; igra s glavom gore, miran je s loptom, ima čvrsti pas, općenito gard budućeg kapetana i potencijal nove lijepe plave priče.

Uvodni odlomak napisali smo u rezimeu zimskih priprema u Turskoj 2019. kad su se Dinamovi nogometaši pripremali za konzumiranje "europskog proljeća" protiv Viktorije Plzen. Zanimljivo, prvo ime tih priprema u Beleku bio je Nikola Moro (iskoristiv i na "šestici", kao alternacija Ademiju dok se Šunjić ne oporavi), Lovru Majera gledali smo kao oporavljenika nakon što je propustio jesen, a osim Franjića tadašnji trener Nenad Bjelica isprobao je i Roka Baturinu, Marija Ćužu i Marka Điru. Franjić je, k tome, zabio i gol, za 2-0 protiv Slaska. Josip Šutalo nije igrao zbog ozljede, a najmlađi, vratar Renato Josipović, branio je samo jedno poluvrijeme.

image
ALEXANDER NEMENOV

Godinu i devet mjeseci kasnije Moro je već kao Šunjićev nasljednik u plavom dresu i mladoj reprezentaciji izborio transfer u moskovski Dinamo, Baturina je ljetos prodan Ferencvarosu, Đira je na posudbi u Lokomotivi, Šutalo je "back up" za stopere, dok se Franjić s Jakićem izmjenjuje na "šestici" i baš je lanjski kapetan juniora, popularnih "fakina", četvrtfinalista Uefine Lige mladih u Moskvi, opravdao povjerenje trenera Zorana Mamića kao taktički protuotrov za Nikolu Vlašića.

Najbolji i najučinkovitiji nogometaš CSKA bio je natjeran na udarce i dodavanja iz nepovoljnih pozicija, utakmica 2. kola skupine K Europske lige završila je 0-0, a danas Franjić (20), uz dvije godine mlađeg Joška Gvardiola (18), povratnika Dinu Perića te već poslovično nesavladivog vratara Livakovića bio je junak nadmetanja. K tome, spomenuti Majer bio je kreator najopasnijih situacija pred vratima Moskovljana...

Tata čuvao Viduku

Bartol Franjić, dakle, započeo je svoju "lijepu plavu priču".

- Idol? Moram reći da je to Andrea Pirlo i volio bih igrati kao on. Što se tiče naših igrača kao klinac sam bio najsretniji kada sam dodavao lopte na Maksimiru i gledao kako igra Luka Modrić - izjavio je Franjić 1. travnja 2016. kad je potpisao stipendijski ugovor s Dinamom, a i tada je sportski direktor i trener prve momčadi bio isti:

- Teško reći kako će se Bartol razviti, ali ima 'sjajnu glavu' i nastavi li ovako raditi vjerujem da neće proći dugo da bude i u svlačionici prve momčadi. Sve je na njemu - kazao je Zoran Mamić.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Franjić je od tog zadnjeg Beleka član prve momčadi, debitirao je ljetos protiv Slaven Belupa pod svojim bivšim trenerom iz "fakina" Igorom Jovićevićem, dosad je skupio šest nastupa, ali od 2018. redovito igra za Dinamo II u 2. HNL, od proljetos je i kapetan. Podsjećamo, tata Ivica je 1998., dok još Bartol "nije bio u planu", izbacio tadašnju Croatiju iz Kupa s Dugim Selom, čuvao Marka Viduku. Bartol je od 2008. u Maksimiru, na treninge je iz Dugog Sela dolazio vlakom...

Nakon povratka iz Moskve, Franjić nam je rekao:

- Uvijek se nadam da ću igrati, ali potvrdu sam dobio na dan utakmice kada je trener izdiktirao sastav, no ja sam se spremao kao da ću zaigrati od prve minute. Trener mi je rekao da budem blizu Vlašića i da igram svoju igru, ali da mi defenziva bude prioritet - otkriva nam 188 cm visoki vezist koji može biti i stoper. I bio je zadnjih 10 minuta, kad je zbog grčeva izašao Perić, a Vlašića preuzeo Jakić...

- Trener je bio zadovoljan mojim doprinosom, baš kao što sam i ja. Mislim da je bilo korektno s obzirom na važnost utakmice. Bod u Moskvi je nešto do čega će ostali klubovi u grupi teško doći - skromno će Franjić, koji o duelima s Vlašićem kaže:

- Bilo je teško. Odličan je tehnički, snažan igrač. Cijelo vrijeme sam ga morao imati na oku, ali mislim da sam na kraju ispunio zadaću. Dao sam sve od sebe da ga zaustavim. Činjenica da nam nije zabio dovoljno govori za sebe. Nikola je ozbiljan igrač koji nosi igru CSKA i bit će izazov zadržati ga u uzvratu.

Svaka minuta bitna

Franjić nije bio impresioniran u debiju kao primjerice Jakić protiv Feyenoorda. Posjeduje taj Dinamov pobjednički DNK, naviknutost na pritisak rezultata... Protiv CSKA je imao 85% točnih dodavanja, četiri od šest dobivenih duela na tlu, tri od četiri u zraku, dva od dva uspješna driblinga, tri otklonjene opasnosti, četiri presijecanja, četiri od pet točnih dugih lopti (Pirlo!).

- Svi mi koji smo rođeni u Zagrebu imamo san zaigrati za Dinamo. Ja sam svoje snove ispunio, ali to je bio tek početak. Igranje u dresu Dinama znači da se moraš svakodnevno potvrđivati jer ovaj klub ne trpi prosječnost i uvijek dolaze novi igrači željni dokazivanja.

Neće biti razočaran vrati li ga Mamić u drugu momčad.

- Niti najmanje. U fazi sam kada mi je svaka minuta provedena na travnjaku jako bitna i sigurno nisam osoba koja bira utakmice. Na raspolaganju sam treneru i slušam njegove upute i odluke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:46