Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media
DUGO IZVAN POGONA

MAMIĆ JE REKAO DA ĆE ON BITI NAJSKUPLJI DINAMOV IGRAČ IKAD, ALI MUKE SE NASTAVLJAJU Modri talent uskoro će 'zaokružiti' duga tri mjeseca bez lopte

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. ožujak 2017. 15:50

Ovako izvana, jedan od najvećih maksimirskih misterija jest ozljeda Filipa Benkovića. Što se događa s momkom koji je ovog proljeća trebao nositi Dinamovu obranu, zadnju je utakmicu odigrao još na Poljudu 17. prosinca. Dakle, napunit će se uskoro tri mjeseca bez lopte u nogama, možda bude i više. I to je pitanje na koje nitko ne zna odgovor, koga smo god u Maksimiru pitali ne zna točno odgovoriti na pitanje kad će se vratiti Benković.

- Ozljeda Ahilove tetive je takva da je neuputno davati ikakve prognoze i ne možemo u ovom trenu kazati ništa konkretno. Noga ga još uvijek boli, tek treba početi trenirati, ne znam što bih rekao - javio se dr. Saša Janković, Dinamov medicinski stručnjak, čovjek koji je izliječio “milijun” ozljeda u modrom taboru.

Bol ipak slabi

Kad on kaže da ništa ne može konkretno reći, onda je jasno koliko je ta ozljeda zaguljena.

Uostalom, priča nam o tome i sam Benković. Koji, barem ovako javno, ne djeluje zabrinuto, svjestan je da mora biti strpljiv.

- Ide ipak na bolje. Nije se ništa zakompliciralo, već je upala tetive, pa ajmo reći, čudna ozljeda. Može prestati boljeti preko noći, a može trajati tjednima. Prošao sam liječničku terapiju i sada bih trebao početi trčati. Očekujem i nadam se da ću se ubrzo vratiti u pun ritam treninga - govori Benković, koji je, znači, opet “na nuli”.

Zagreb, 221116. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 5. kola u skupini UEFA Lige prvaka, 
GNK Dinamo -  Olympique Lyon. 
Na fotografiji: Filip Benkovic, Josip Pivaric pozdravljaju navijace.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

I tako već nekoliko puta. Prvo je imao problema s leđima. Kad je za ozljeda sanirana, pojavili su se problemi s tetivom. Pa su nakratko nestali, Benković se pripremao za povratak, rečeno je bilo da će za desetak dana biti u pogonu, nagađalo se da bi mogao igrati, možda u ovoj zadnjoj utakmici protiv Intera. Ali, eto, mladi, talentirani stoper tek čeka signal da može početi trčati i krenuti s ozbiljnijim treninzima.

Nije prvi kojemu se to dogodilo, bilo je već i u Dinamu takvih ozljeda Ahilove tetive, doista, nikad ne znate koliko će trajati i kad će se vratiti. Sjećamo se, primjerice, Marija Muse koji se isto tako “upalio” na nekoliko dana, a propustio je čitavo proljeće, bol nikako nije prestajao. Svi se u Maksimiru nadaju da Benković neće toliko dugo izbivati, premda su i tri mjeseca već puno. Bio je i u barokomori, čak niti ona mu nije sasvim pomogla.

- Kao što sam rekao, kod takve ozljede ništa ne možeš prognozirati. No, optimist sam, osjećam da bol ipak slabi i vjerujem da se bliži trenutak povratka.

Vožnja bicikla

Kako je uopće živjeti s činjenicom da te momčad treba, a ne možeš pomoći i ne možeš ubrzati oporavak?

- Nedostaju mi utakmice, naravno. Ali kad krenem s treninzima, spreman sam na naporan rad i uvjeren sam da ću biti i bolji nego prije. Samo da strpljivo ovo zaliječim do kraja, to je sad najvažnije.

Football Soccer - Dinamo Zagreb v Sevilla FC - UEFA Champions League Group Stage - Group H - Maksimir stadium - Zagreb, Croatia - 18/10/16. Dinamo Zagreb's Filip Benkovic and Sevilla's Vitolo in action. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS

Opet, nije to samo povratak treningu, tri mjeseca bez lopte je mnogo, trebat će neko vrijeme da dođe u formi, uhvati ritam?

- Da se mene pita, ja bih igrao jučer. Mislim da s formom neće biti problema, jer sam radio sve što sam mogao. Dakle, beskonačne vožnje biciklom i sve ostalo što nije moglo utjecati na tetivu. Točno, nedostaje mi lopta, suigrači i utakmice, ali vjerujem da mi neće puno trebati da se vratim u pravi ritam.

Perićev potencijal

Ivajlo Petev i suradnici, ali i mnogi u Dinamu, nadaju se da bi Benković mogao zaigrati nakon reprezentativne stanke, kad dolaze dvoboji s Osijekom i Rijekom. Nema Sigalija, Lešković je jedini u pravoj formi, bio bi dosta veliki hendikep da Benković ni do kraja ovog mjeseca ne bude spreman. Ne zove se uzalud ta tetiva Ahilovom, nalazi se poviše pete koja je bila slaba točka grčkome junaku. Dosadna, užasno dosadna ozljeda, svi koji su je imali kažu isto; nije strašno, opasno, ali traje i traje taj neugodan bol i dok ne prestane ne možeš ništa. A u Maksimiru imaju problema sa stoperima, nema Sigalija, načet je Šifo, Perić je malo pod dojmom...

- Točno je da su nas malo pokosile te ozljede. Sigali je otpao u prvoj utakmici nastavka, sada se na ozljedu žalio Šifo. Ali, ne treba brinuti, Lešković se dobro snašao, drago mi je da na njemu nema posljedica dugog izbivanja. Tu je i Perić koji ima potencijal za velike stvari.

Kvalitetni stoperi

Znači, trener ne mora očajavati, obrana neće biti “Ahilova tetiva” Dinama?

- Mislim da je na stoperskim pozicijama velika koncentracija kvalitete, a to se najbolje vidi na rezultatima. Dali smo 11 golova, a primili tek jedan. I taj je došao iz gužve nakon prekida. Time sam sve rekao.

Toliko od Benkovića, koji stvarno djeluje mirno i spokojno, svjestan da može samo - čekati. Dok bol potpuno ne iščezne, a onda “ful gas” naprijed, jer, najvažnije i najteže utakmice tek dolaze, a Petev ga iščekuje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 15:16