ZLATKO ZAHOVIČ

'Maribor najbolje igra kada je pod pritiskom, a Dinamo je prilika ove generacije!

Piše: Branko VekićObjavljeno: 22. kolovoz 2012. 17:36

Sve češće ga i u domovini zovu Mariborski Mamić, on će na to odgovoriti da je Zdravko čovjek koga izuzetno cijeni i koji mu je bio uzor kada je 2007. ušao u Ljudski vrt i krenuo sa stvaranjem šampionskog Maribora europskog štiha na svim segmentima djelovanja. Danas je Zlatko Zahovič za svoje sugrađane mali bog, dao im je više od gradonačelnika štajerske metropole, kruha i igara.

- Došli smo na prag raja, želimo u njega i ući iako su ta dva koraka, dvije utakmice s Dinamom najteži.

Razgovarali smo prije polaska ekspedicije u Čatež, gdje će Violice prespavati i dočekati utakmicu s velikim rivalom, s kojim su se već jednom ogledali u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2003. Bilo je 1:1 u Mariboru i 1:2 u Zagrebu.

- Naše su misli fokusirane na našu momčad, njene mogućnosti. Nema ozlijeđenih, nastupit ćemo u udarnoj formaciji. Mislim da su dečki spremni u taktičko-tehničkom, fizičkom i psihološkom smislu. Znaju dobro da je ulog veliki, da je to prilika generacije koja je uzela tri naslova, dva Kupa i Superkup, koja je lani igrala Europsku ligu, koju sad već ima osiguranu, no ulazak u Ligu prvaka bi bio šlag na tortu.

Moglo bi se reći da je pritisak na Mariboru nešto manji, od Dinama se izričito traži Liga prvaka, sve drugo je ispod ambicija kluba i njegovih navijača?

- Ne slažem se da je na nama pritisak manji. Napravili smo veliki iskorak, želimo još više i to izaziva određeni pritisak. Taj je čak u nekoj normalnoj dozi dobro došao, mi igramo bolje kada su tenzije veće.

Jeste li se možda čuli s nekim od braće Mamića?

- Nismo, ne vidim potrebu. Iznimno ih cijenim, dali su Dinamu i nogometu puno, Večeras ćemo biti ljuti suparnici, ako izgubimo pružit ću im ruku i čestitati, isto očekujem od njih.

S kojim rezultatom bi Zahovič bio zadovoljan večeras na rasprodanom Maksimiru?

- S pobjedom. Život je takav, ako ne vjeruješ u sebe kako da ti onda vjeruju drugi, posebice podređeni. Njima optimizmom moraš dati dodatni impuls. Ja sam uvjeren da će se o prolazu u skupinu Lige prvaka odlučivati 28. kolovoza na uzvratu u Ljudskom vrtu.

Iz Maribora dolazi oko 1500 navijača. Bojite li se sukoba s BBB-ima, onom radikalnijom skupinom?

- Ne plašim se, ipak je to samo sport. Svima nama je dosta izgreda, oni samo štete sportu i nogometu. Volio bih da se ova utakmica zapamti po dobrim stvarima, kvalitetnom nogometu. I neka pobjedi bolji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 07:21