JAKOV PRKIC/CROPIX
‘TO JE BILO PONIŽAVAJUĆE‘

Marin Brbić više nije predsjednik Hajduka, na pomolu veliki povratak! Procurilo ime novog šefa na Poljudu

‘Za mene osobno ponižavajući je način na koji mi je Udruga Naš Hajduk iskazala nepovjerenje...‘
Piše: Sportske novosti/Jurica RadićObjavljeno: 22. srpanj 2020. 16:01

Dani neizvjesnosti i preokreta na Poljudu se nastavljaju. Marin Brbić od danas više nije predsjednik Hajduka, a na njegovo mjesto, kako doznajemo, mogao bi doći povratnik Lukša Jakobušić.

Brbić se u 16 sati priopćenjem objavio javnosti.

"Poštovani navijači Hajduka, prijatelji Kluba i poslovni partneri, suradnici, igrači i treneri,

unatoč neupitnoj podršci Nadzornog odbora nisam povukao ostavku želeći na Glavnoj skupštini vidjeti kakav je stav vlasnika Kluba. Bio sam spreman preispitati svoju odluku da sam dobio povjerenje vlasničke strukture prihvaćajući zajednički artikuliranu potrebu za toliko željenim kontinuitetom. Budući da na navedenoj Skupštini nisam dobio podršku drugog najvećeg dioničara Kluba - Udruge Naš Hajduk, odlučio sam ostati pri svojoj prvotnoj odluci da podnesem ostavku.

Za mene osobno ponižavajući je način na koji mi je Udruga Naš Hajduk iskazala nepovjerenje, posebno imajući u vidu govor predsjednika Udruge gospodina Tonija Baletića koji je pritom koristio rječnik neprimjeren događaju, instituciji HNK Hajduk i funkciji koju sam obavlja. Usporedba predsjednika HNK Hajduk, ma tko on god bio, s kućnim ljubimcem je apsolutno neprihvatljiva, ispod svake razine komunikacije, posebno među dionicima Kluba na tako bitnom događaju.

Svom Hajduku želim da pronađe novog predsjednika koji će biti uspješniji od mene u rezultatskom i u poslovnom smislu, a posebno u postizanju jedinstva cjelokupnog hajdučkog puka", stoji u prioćenju objavljenom na stranici Hajduka. .

Iako je dobio potporu Nadzornog odbora, navijači su Brbiću i u drugom mandatu okrenuli palac dolje, klupski suvlasnik Udruga Naš Hajduk nije mu kroz razrješnicu pružila povjerenje na Skupštini. Zvuči apsurdno da navijači biraju Nadzorni koji se danas ne slaže s njihovim stavom i radom predsjednika, ali takva je situacija. Ne podudara se razmišljanje nadzornika i Našeg Hajduka.

Zato je Brbić zadnjih uzeo svojevrsni time-out prije konačne odluke hoće li povući ostavku ili će ostati prvi svom stavu da se povuče s mjesta predsjednika zbog svog obećanja da će napustiti Hajduk ako momčad ne ostvari plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Na kraju, ipak je odlučio otići i tako nakon 16 mjeseci zaključiti svoj drugi mandat na Poljudu.

image
Lukša Jakobušić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kada je Lukša Jakobušić u pitanju, prvi puta na Poljud je stigao u svibnju prošle godine na mjesto dopredsjednika kluba. Ali, na toj se poziciji zadržao samo šest mjeseci jer je u studenom prošle godine podnio ostavku na tu poziciju iz osobnih razloga, kako je tada rekao.

Podsjećamo, Jakobušić je sportski djelatnik iz Dubrovnika koji je kao predsjednik Vaterpolskog kluba Jug CO u mandatu od 5. studenoga 2013. pa do 5. rujna 2017. osvojio osam trofeja. Nezaboravna u klupskoj povijesti bit će 2016. godina kada je klub pod njegovim predsjedavanjem od pet mogućih trofeja: Kup i prvenstvo Hrvatske, Regionalna liga, Liga prvaka i Superkup Europe, osvojio - svih pet.

U uspješnim klupskim godinama krasila ga je nevjerojatna upornost, sposobnost, elokventnost, u kratkom vremenu postao je blizak sa svim najvažnijim vaterpolskim osobama Europe i svijeta. Njemu se jednostavno nije moglo kazati - ne. Pa je u klub, između ostalog, doveo Felipea Perronea, Vjeku Kobešćaka...

KRONOLOGIJA BRBIĆA U HAJDUKU:

4. srpnja 2012. - Nadzorni odbor Hajduka jednoglasno je izabrao Marina Brbića za novog predsjednika Hajduka koji je naslijedio Hrvoja Maleša.

- Imali smo sreću da se na natječaj prijavilo niz kvalitetnih kandidata od kojih smo izabrali onoga za kojeg mislimo da najbolje odgovara zadatku koji pred njim stoji. Gospodin Brbić nam je predočio vrlo opsežan životopis iz kojeg se vidi da se radi o vrlo ozbiljnom čovjeku sa značajnim referencama za posao koji stoji pred njim – kazao je predsjednik NO Hajduka Josip Paladino.

Novi predsjednik Brbić u prvoj izjavi za medije naglasio je težinu posla i jedinstvo svih u klubu i oko kluba.

- Znam da je težak posao ispred mene i mojih suradnika u klubu, a to su preustroj i stabilizacija poslovanja, uspostavljanje poslovnih procesa na svim razinama, a krajnji j etrenutak da počnemo kapitalizirati potencijal našeg brenda na pravi način... Siguran sam da će preustroj kluba rezultirati još boljom atmosferom u svlačionici. Osim od sebe i svojih suradnika, očekujem i doprinos navijača i svih koji vole Hajduk, da nas podrže u ovom zahtjevnom poslu, da i ove sezone što veći broj navijača bude na tribinama Poljuda, jer sada nam je njihova podrška od velike važnosti - kazao je Brbić.

1. travnja 2016 - Nadzorni odbor Hajduka izglasao nepovjerenje Brbiću glasovanjem 5:4. Brbić je na poziciji predsjednika bio tri godine i devet mjeseci, najdugovječniji predsjednik nakon sedmogodišnjeg mandata Branka Grgića. Za njegov odlazak glasovali su Šalinović, Krnić, Santini, Marinov i Marasović.

- Povod odluke o promjenama nisu sportski rezultati, mi smatramo da je došao trenutak kada Hajduk može napraviti iskorak u razvoju - kazao je Marasović.
Istog dana nakon smjene Brbića ostavku je podnio predsjednik NO Ljubo Pavasović Visković, a klub su napustili sportski direktor Goran Vučević i šef omladinske škole Srđan Andrić.

6. ožujka 2019 – nakon tri godine i 11 mjeseci vratio Brbić na mjesto predsjednika Hajduka i tom prilikom je istaknuo klupske ciljeve.

- Cilj je okrenuti se budućnosti i u prvom planu je izraditi sportski uspjeh s naglaskom na našu školu. Smatrat ću velikim osobnim neuspjehom ako ne ostvarimo sportske uspjehe i vratimo imidž našem klubu. Nismo mogli sanjati da će Hajduk proći još pet godina bez trofeja. U ovom trenutku bilo bi i pretenciozno reći neki rok kad će se vidjeti uspjeh. U četiri godine, značajan uspjeh bi bio ulazak u grupnu fazu Europske lige ili grupnu fazu Lige prvaka, poručio je Brbić.

19. srpnja 2019 – nakon ispadanja od malteške Gzire United u prvom pretkolu kvalifikacija Europa lige, a uoči starta novog prvenstva HNL-a, Brbić je dao obećanje:

- Ako u ovoj sezoni ne ostvarimo plasman u kvalifikacije Lige prvaka, napustit ću Hajduk.

13. srpnja 2020. - Dan nakon pobjede protiv Dinama u Maksimiru (3:2) i dva kola prije kraja prvenstva, kada su nestale i teoretske šanse da Hajduk zauzme drugo mjesto u prvenstvu, Brbić je podnio ostavku.

- Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Uprave HNK Hajduk. To je moja moralna obveza jer nismo uspjeli ostvariti obećani rezultatski cilj u ovoj sezoni, a to je mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

17. srpnja 2020. - Nadzorni odbor nije prihvatio ostavku Brbića zatraživši njegovo povlačenje ostavke

22. srpnja 2020. - Brbić se ipak odlučio na odlazak nakon 16 i pol mjeseci provedenih u drugom mandatu u Hajduku napustio je splitski klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:11