VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX
OBRAĆANJE NA YOUTUBEU

Mario Stanić nahvalio trenera: Žao mi je što se nisam kasnije rodio da mogu raditi pod Igorom Tudorom!

Prvi čovjek poljudske struke detaljno je analizirao uzroke posrtanja Hajduka i rad aktualnog trenera
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2020. 16:28

Savjetnik predsjednika Uprave Hajduka Mario Stanić na Youtube kanalu splitskog kluba govorio je o trenutačnoj situaciji u Hajduku nakon dva uzastopna poraza od Varaždina i Lokomotive. Bili su nakon tih poraza pali na peto mjesto, što je uzrokovalo nezadovoljstvo navijača, igrom i rezultaom.

- Teško je komentirati, pokazujemo određena lica u određenim fazama igre, odrađujemo raznovrsna poluvremena. Još uvijek nismo u stanju imati mentalnu stabilnost koja je prijeko potrebna da bi se napravio iskorak. Protiv Lokomotive smo vidjeli puno dobrih, ali i puno loših stvari. U prvom poluvremenu smo potpuno nadigrali Lokomotivu, svi nogometni aspekti bili su na našoj strani, a onda smo drugo poluvrijeme odigrali neprepoznatljivo, išli smo linijom manjeg otpora, povikli smo se i samo se čekala pobjeda Lokomotive. Nije to ništa neviđeno, događa se to u nogometu. Događalo se Dinamu da izgubi Ligu prvaka u dvije minute, a događalo se i Milanu da ispusti 3:0 protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka. Onda je trener bio Ancelotti, zamislite da je bio naš trener, on bi bio mrtav, pokojnik, nikad više ne bi bio u mogućnosti razvijati momčad i raditi. Teško je odvojiti emociju i navijačku strast od onoga što je prihvatljivo. A prihvatljivo je ono što smo davno detektirali, mentalna stabilnost ove momčadi nije na razini na kojoj bi trebala biti. Tu moramo napraviti iskorak da dođemo do drugog mjesta koje je nama cilj i prioritet - kazao je u uvodu Stanić.

Pričao je da igrači pod kožom vuku velika očekivanja, ali da on to ne doživljava kao teret, nego kao izazov.

- Svi znamo da nije lako nositi dres Hajduka. Imamo mješavinu mlađih igrača koji nemaju iskustvo, naravno da na putu kojem mi stremimo je postizanje jake mentalne razine. Svi aspekti, tehnika, taktika, pristup, sve to ovisi o tankoj niti, o tom mentalnom aspektu.

Po reakcijama na utakmicama, bilo je zamjetno da se u momčad uvukla nesigurnost. U ćemu je problem? Što o svemu priča trener Igor Tudor?

- Mi smo još u utakmici protiv Gorice koju smo dobili s velikim rezultatom podvukli gdje je ključ problema naše momčadi, a to je ono o čemu pričam, nedostatak mentalne stabilnosti. Ona uvjetuje performans igrača. Naša reakcija kod primljenog gola nije kakva bi trebala biti, dolazi do povlačenja i pada, nogometne paralize. Protiv Varaždina smo primili gol i bio je osjećaj kao da odmah kod prvog gola gubimo 3:0. Radimo na tome, naša strategija nije stvaranje hrabre momčadi, Hrabrost znači odsutnost straha, a to nije što želimo, mi želimo da momčad bude neustrašiva. Ali to je proces. Ja sam zahvaljujući porazima došao do nekih ozbiljnih razina u karijeri, to je sastavni dio nogometa. Na sve su me pripremali u karijeri, osim na poraze, a porazi dolaze. Nije ključ u porazu nego u reakciji nakon poraza.

‘Caktaševe kritike? Primjereno i odgovorno!‘

Kako gleda na reakciju kapetana Mije Caktaša nakon posljednje utakmice u Ulici Pjesnika koji je kazao kako bi neki igrači trebali znati u kakvom klubu igraju i čiji dres nose?

- Kada tako vruć i pun trauma i emocija nakon takve utakmice izađeš na taj način kao kapetan, onda znači da si spreman preuzeti odgovornost. Velika količina frustracija je prisutna kod igrača, kod navijača, u rukovodećem dijelu kluba. Caktaš je samo preuzeo odgovornost u svoje ime i pozvao na autoanalizu. Znamo što se događa u čoporu, u krdu, igrači po navici idu linijom manjeg otpora i tražiti alibi. On je jasno iskomunicirao što je primjereno. Ništa specijalno, dapače, primjeren i odgovoran potez.

U prve četiri utakmice nakon povratka prvenstva, Tudor je dao priliku mnogim igračima. Je li to bio dio plana ili je to zapravo činjenica koja govori da trener nije uspio standardizirati momčad?

- Jasno jest da su mnogi igrači isprobavani na raznim pozicijama. U modernom nogometu ne postoji obrana i napad. Meni su nekakvi natpisi i nekakve kritike sulude. Ali poanta cijele priče jest što je to nogomet? Nogomet je cjelovita igra u kojoj sudjeluju 22 igrača, ali i trenerska ruka ima granice. Trener strahovito puno utječe na igru, ali je ne kontrolira! Dođe do psihološke blokade i trener tu više nema utjecaj. Tu je ključ mentalna stabilnost igrača i ona stvara prednost. To što se mijenja broj igrača je dio našeg strateškog plana u kojem mi imamo još par mjeseci da stvorimo neku bazu i stabilnost. Nitko ne piše o tome da je Tudor isprofilirao najveći broj mladih igrača u ova dva mjeseca efektivnog nogometa u borbi za drugo mjesto. On je išao u rizik i podmetnuo svoja leđa. To je dio našeg plana. Kako ćemo znati da je igrač dovoljno dobar ako ga ne stavimo u igru u teškoj utakmici, ako ga nismo makli iz B momčadi a mislimo da je potencijal? Kako ćemo znati kakva mu je reakcija u različitim situacijama, kad igra doma pred svojim navijačima, a kako u gostima? Kako ćemo znati kakva mu je reakcija kad izgubi loptu nakon greške? Mi imamo strahoviti energetski pad nakon primljenog pogotka, čak i kad pogriješimo. To je stvar mentaliteta, to potpisujem i tvrdim na temelju osobnog iskustva.

Kako bi Stanić opisao svojih šest mjeseci u Hajduku?

- Rekao sam već da je ovo čudno razdoblje, imamo dva mjeseca efektivnog nogometa, puno toga se nakupilo, očekivanja su strahovita, stvaraju se razni pritisci, ušlo se u krizu rezultata. To je dio nečega što se zove korona-efekt, ali ne želimo se vaditi na to, ne bježimo od kritika, ne sakrivamo se. Živimo depresivan trenutak, a ako se prepustite emocijama, neće biti dobro. Nama je jako bitno da se igrači ne prepuštaju toj emociji. Onda će njihova nesigurnost biti još veća. Jako je teško podvući crtu i vidjeti koja je ključna karika za nas osim problema s mentalnom spremom. Ne čitam medije kada momčadi ide dobro nego isključivo onda kada momčadi ne ide dobro. Vidimo sada da su mnogi kritičari počeli dovoditi u pitanje stručnost Igora Tudora. Preispituje se sve oko njega. Ono što ja mogu reći je da se slažem, Igor je tvrdoglav, toliko je tvrdoglav da želi izvući maksimum iz ove momčadi. Tvrdoglav je u tome što želi napraviti iskorak za ovaj klub i za grad. Što se tiče njegove stručnosti, mogu samo reći da mi je žao što se nisam kasnije rodio da mogu raditi pod Igorom Tudorom.

Linker
26. listopad 2020 21:09