Drago Sopta / Cropix
OKRENUO PLOČU

Marković: 'Smjena? Taman posla. Bilić ostaje izbornik. On zaslužuje sve pohvale'

Da se razumijemo. Kada smo dovodili Slavena, onda ste napravili takvu halabuku da smo doveli Boga, ne mi, nego običan narod je to govorio, kaže predsjednik HNS-a
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 09. listopad 2011. 14:22

Subotnje jutro proteklo je u priči o najavljenoj smjeni Slavena Bilića. Nogometna javnost pripremila se na ‘sječu glava’. I malo je tko sumnjao u takav ishod, dvojbeno je bilo tek odlazi li izbornik prije meča s Latvijom u utorak ili nakon njega? No, kako su minute i sati odmicali, pojavila su se i druga razmišljanja.

- Normalno je da će nas Slaven voditi i protiv Latvije i u dodatnim kvalifikacijama. Smjena!? Taman posla. On je naš prvi stručnjak i ostaje prvi stručnjak Saveza. A svi koji ga ne vole, ili ga mrze... Mogu govoriti što hoće - kazao nam je predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Zbog čega ste onda najavili sastanak Izvršnog odbora HNS-a te ste najavili i neke važne poteze? Konkretne poteze i prije Latvije?

- O smjenama nismo ni pomišljali. Kamoli razgovarali. Imamo i mi i on previše ozbiljan posao pred sobom. Moramo se plasirati na završnicu Eura. U što svi mi vjerujemo. I imamo fantatične izglede. Poslije svake utakmice obavezno imamo nešto kao sjednicu, vijeće, gdje Srebrić podnosi izvještaj, i jasno mi ostali dajemo svoje mišljenje i govorimo, najviše ja jer sam i najkompetentniji - kazao je Marković.

I kakvo je bilo izvješće nakon Grčke? Igra je bila loša, ishod užasan?

- Sigurno je da sve utakmice koje se loše odigraju i sve što se događa oko jednog trenera nije jednostrano. Niti on može biti sam kriv niti sam sve može spasiti. A ja to, hvala Bogu, mogu komentirati jer imam iskustvo, bio sam 33 godine trener i to ne bilo kakvim klubovima, između ostalih i Hajduku.

Mnogi govore da reprezentacija već dugo ne igra dobro. Da se provlačimo?

- Da se razumijemo. Kada smo dovodili Slavena, onda ste napravili takvu halabuku da smo doveli Boga, ne mi, nego običan narod je to govorio. Drugo, dabome da je Slaven u svim svojim namjerama i htijenjima i potezima bio izvanredan i da ostaje za sva vremena kao jedan od bitnih činilaca HNS-a. Zna što očekujemo i on je nama sve pružio... I korektnost i poštenje i htijenje i duhovitost i ljubav prema igračima, prema državnoj himni kad se svira... Mi u HNS-u imamo 25 raznih reprezentacija... Sve to na svoj način kontrolira i pogleda i Slaven, što nam je vrlo bitno. Apsolutno je momak koji zaslužuje sve pohvale.

No, vratimo se na petak uvečer, ipak ste pričali o konkretnim potezima...? Konzultacijama, Izvršnom odboru...?

- Pošto je senzacija u novinarstvu postala obaveza, normalno da se od jedne proste rečenice može napraviti naslov, ‘bomba’. Ponavljam, ni u jednom momentu nam nije palo na pamet niti će da Slaven treba ići.

Ostaje nam, dakle sa Slavenom Bilićem na čelu, borba kako dalje? Kao se plasirati na Euro? Dojam iz Grčke je crn, no i dalje imamo ozbiljne izglede za prolaz dalje?

- Potpuno je svejedno kako ćemo dograbiti Euro, zna se kako smo išli i na druga prvenstva. Nije baš da smo uvijek prohujali kvalifikacijama. Slavenu se treba nakloniti kad se to ispuni, kad se kvalificiramo - zaključio je Marković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 18:27