Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
NEZGODNA SITUACIJA ZA NAPADAČA

MATJAŽ KEK PROGOVORIO O NEUSPJELOM PREBJEGU U DINAMO 'U nekim momentima karijere svi moramo nositi križ, biti spremni na neke reakcije'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. rujan 2017. 16:34

Reprezentativna stanka je iscurila i koliko god je u jednu ruku dobro došla Matjažu Keku da bi uklopio u momčad brojna nova lica u riječkoj svlačionici, toliko je s druge strane dala povod da duže nego što je to uobičajeno budu otvorene teme razne teme koje su u predvečerje utakmice s Cibalijom bile na dnevnom redu. Posebno se to odnosi na Marija Gavranovića i Mateja Jelića…

Ipak, Kek se najprije posvetio nadolazećem suparniku koji na Rujevicu dolazi u pozitivnoj seriji i nakon prijelaznog roka tijekom kojeg je konsolidirao svoje redove.

- Uvijek poslije stanke s nestrpljenjem očekuješ kako ćeš ući u nastavak serije utakmica koje nas čekaju. Probali smo treningom što bolje i kvalitetnije uvesti nove igrače, bilo je puno promjena, reprezentativna stanka je praktički bila završetak prijelaznog roka. Normalno, imamo i mi neke upitnike, ali ostajemo kod toga da nam dolazi momčad koja je pobijedila nekoliko puta zaredom, koja se formirala… Utakmica koju moramo što prije odvesti u naš ritam - rekao je u uvodu Matjaž Kek.

Varazdin, 310517.
Gradski stadion Varazdin.
Finale nogometnog Kupa Hrvatske, utakmica GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji:  Matjaz Kek.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Svi nas love

Jasno je najavio koji su planovi u današnjoj utakmici.

- Igramo na Rujevici, a time sam, mislim, sve rekao. Kako će sve izgledati s naše strane, prepustite meni i svlačionici. Odigrali smo dvije pripremne utakmice, sada je teško govoriti nešto konkretnije, ali izuzetno me raduje ta volja i želja za radom igrača. To će sigurno donijeti rezultate. Ali, uz respekt i poštovanje suparniku koji dolazi, moramo napraviti sve za osvajanje novih bodova.

Dolazak Cibalije budi neke lijepe uspomene iz završnice prošle sezone, još je svježa slika onog slavlja nakon utakmice u kojoj je osvojen naslov prvaka, mase navijača koji su preplavili travnjak Rujevice.

- Slike koje ostaju i uvijek kada ti je teško u životu dobro je imati nešto za pogledati unatrag. To je jedna utakmica koja je povijesna, ali život ide dalje, pred nama je novo dokazivanje, novi izazovi.

A ti novi izazovi serviraju Rijeci prilično intenzivan raspored. Nakon Cibalije na Rujevicu dolazi AEK nakon čega Bijelima slijedi čak sedam uzastopnih gostovanja.

- Neće biti lako? A što je lako osim kad pobjeđuješ i svi se vesele?! Na početku smo dosta utakmica igrali kod kuće, išli smo i na ruku Rudešu u toj zamjeni domaćinstva, ali znali smo što slijedi i zbog toga sam izjavio da će biti izuzetno bitno kako će logistika odraditi taj dio s puno putovanja. Radimo plan, ne bježimo od toga da nam je raspored težak, ali rekao sam već da je Rijeci teška svaka utakmica sada kada je svi love. U prvenstvu imamo dva poraza, sigurno da nemamo puno manevra za neki kiks i tako se pripremamo za Cibaliju.

Za razliku od prijašnjih sezona Rijeka je u reprezentativnoj stanci ostala bez samo dva igrača. Bradarić je bio bez nastupa za Hrvatsku, Vešović odigrao dvije utakmice za Crnu Goru. U kakvom su se stanju vratili?

- Kod Filipa je postojao problem ozljede s kojom je ušao u stanku, stisnuo je zube u Zaprešiću pa je stanka dobro došla da to sanira i kontroliranim treningom zadrži nekakvu razinu forme. Nije igrao, malo je bilo i treninga, a puno putovanja, ali u kadru je za utakmicu. Što se tiče Vešovića, Crna Gora je u naletu, to nosi euforiju, a takav je Marko i došao. Koliko znači za našu momčad, ne treba govoriti, ali vidjet ću njegovu potrošnju i stanje igrača koji bi ga trebao zamijeniti pa mu odrediti minutažu.

Kockat ću se

Navijače silno zanimaju i novi igrači, u pripremnim utakmicama u dobrom su se svjetlu predstavili Acosty, Mavrias i Puljić, stigao je i Davidson, netko od njih mogao bi već sutra debitirati u riječkom dresu.

- Imamo puno novih lica, neki su otišli pa se zarotiralo, ali to je već uobičajeno za Rijeku. Je li se dogodilo prebrzo ili prekasno, vi prosudite, ali meni je drago da je aklimatizacija novih igrača što se tiče svlačionice bila uobičajena. A sada, igrački, taktički i tehnički kod jednog to bude brže, kod drugog malo sporije, trener je u problemu kada mora fizički pripremiti igrača i uvesti u neke taktičke zahtjeve koje ima momčad, na kraju krajeva i podići u neku formu. Ali za to sam plaćen, sa svojim suradnicima ću nastojati to napraviti što brže.

Tko je bliže momčadi, Kek nije otkrio, ali to bi mogli biti Pavičić i Puljić koji su već neko vrijeme u ritmu treninga i utakmica.

- Hoće li netko krenuti od početka ili će biti u kadru, vidjet ćemo do utakmice, ali sigurno ima interesantnog materijala što je bitno u ovo vrijeme kada je utakmica svaki treći, četvrti dan… Kockat ću se, nekad pogodiš, drugi put ne, tako je to u sportu, ali to su igrači koji nam sada daju neku širinu, mogućnost drugačijeg razmišljanja i kombinacija. Ritam utakmica će sada biti ubitačan, ali mislim da smo ga zaslužili.

Sve sam mu rekao

Jedna od otvorenih tema je i Mario Gavranović. Predsjednik Damir Mišković je potvrdio da Gavranović nije bio zadovoljan onime što mu je Rijeka ponudila za novi ugovor, da je želio u Dinamo jer mu je mogao ponuditi više novaca nego Bijeli, što je izazvalo podosta negativnih komentara navijača.

- Informacija koju sam dobio je da je Gavranović naš igrač. S Mariom sam razgovarao, rekao sam mu kakvo je polazište i za njega i za mene. Ja igrača gledam po onome što pruža na terenu, što daje na treninzima i utakmicama. U nekim momentima karijere svi moramo nositi križ, biti spremni na neke reakcije, ali od prvog dana govorim da je travnjak za mene jedino mjerilo. Želje nekoga, informacije ovakve ili onakve… Gavranović je u zadnjim utakmicama igrao dobro, na treningu se dobro ponaša i ja ću odlučiti hoće li biti u kadru ili neće. Budući da je igrač pod ugovorom s Rijekom do 15. lipnja iduće godine i kod mene nije bilo dvojbe, ali kako sam rekao, svatko neka nosi svoj križ.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Pisalo se posljednjih dana puno i o Jeliću koji je najavljen kao znatno pojačanje za riječku momčad kada je doveden, a sada je ostao izvan popisa igrača prijavljenih za Europsku ligu.

- Sužen izbor koji mi je bio na raspolaganju, normalno da me stavio pred neku dilemu, pogotovo kada u danom trenutku moraš odlučiti za jednu ili drugu stranu. Jedan igrač se prije aklimatizira i pokaže kvalitetu, drugome treba više, ali u određenom trenutku kao trener si odgovoran za takve stvari i to je moja odluka. Za dva ili tri tjedna možda bi bilo drugačije, ali u jednom trenutku se moraš odlučiti. Znam da je za nekoga odluka teška, ali u sportu je tako i to je jedino što imam za reći na ovu temu i mislim da sam korektno odgovorio - zaključio je Matjaž Kek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:25