Matjaž Kek
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
RIJEČKI RETROVIZOR

MATJAŽ KEK ZASLUŽIO STATUS POČASNOG GRAĐANINA RIJEKE Slovenac koji je promijenio povijest: Najbolji je trener Rijeke svih vremena, ne samo desetljeća

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 03. svibanj 2020. 20:37

Oblaci straha, panike i neizvjesnosti polako puštaju pokoju zraku sunca optimizma na hrvatskom loptačkom nebu. U očekivanju odluke HNS-a o tome hoće li igrati i, ako se prvenstvo nastavi, kada će to biti, dobro dođe pogled u retrovizor. Riječani su sa zadovoljstvom uronili u povijest, pod povećalom stavili posljednjih deset godina. Najuspješnije godine od osnutka kluba, prije 76 godina. Deset godina u kojima je Rijeka od kluba na rubu bankrota, zadužena do grla, dolaskom Damira Miškovića postala - europski hit!

Riječani su “ubijali” opaki virus zabavljajući se izborom najboljih, najzaslužnijih za žetvu trofeja. “Nacrtali” su navijači svoju momčad desetljeća u rasporedu 4-2-3-1: Prskalo - Ristovski, Župarić, Mitrović, Zuta - Kreilach, Moises - Vešović, Andrijašević, Anas Sharbini - Kramarić. Šest je igrača iz one momčadi koja je prije tri godine osvojila dvostruku krunu: Prskalo, Ristovski, Zuta, Župarić, Vešović i Andrijašević.

Rezultat je najvažniji

Idealnoj momčadi po izboru navijača nedostaje samo - trener. Glasanje za trenera se zaključuju u utorak.

Rijeku su kroz povijest trenirali Barba Luka Kaliterna, Vladimir Beara, Ivan Katalinić... Sadašnji izbornik naše reprezentacije Zlatko Dalić. Nekadašnji izbornici Miroslav Blažević (iz Rijeke je krajem 1980. otišao u Dinamo i stvorio mit o bijelom šalu!), Zlatko Kranjčar. Izbornici drugih zemalja, Josip Kuže, Branko Ivanković, Josip Skoblar, Dragan Skočić, Srećko Juričić, Ranko Buketa i - Matjaž Kek!

Matjaž Kek je Slovenac koji je promijenio povijest HNK Rijeka. Sjećate se Damira Miškovića na Mercedes Areni u Stuttgartu kada su Riječani eliminirali tada njemačkog diva: “Ako sanjam, nemojte me buditi...” Bilo je prije sedam godina nakon što su prethodno eliminirani Prestatyn Town (Wales) i Žilina. U skupnoj fazi Europske lige nitko nije pobijedio na Kantridi. Tri remija - Vitoria Guimaraes, Betis i Lyon.

Početak riječkog loptačkog čuda arhitekta Matjaža Keka. Jer, nakon Stuttgarta, ono najbolje trebalo je tek doći... Četiri trofeja. Dva, Rabuzinovo Sunce i Superkup 2014. i dvostruka kruna tri godine kasnije! Četiri od deset Rijekinih trofeja kroz povijest osvojili su Matjaž Kek, Damir Mišković i - Srećko Juričić. Trijumvirat jamac uspjeha.

U Ligi prvaka grčki je Olympiacos ostavio ožiljak na Kekovu srcu u 4. pretkolu. Pao je nakon toga na Rujevici veliki Milan! Nakon što je prije toga svladana Austrija u Beču. Ali u uzvratu Kek se poskliznuo na taktičkom obrascu - čekanja kontranapada.

Matjaž Kek najbolji je trener Rijeke svih vremena, a ne samo posljednjeg desetljeća HNK Rijeka. Rušio je na Kantridi Feyenoord, Standard iz Liegea, Sevilla se provukla u sudačkom vremenu...

Pragmatičan, rezultat je najvažniji, a oni koji žele zabavu neka idu u cirkus... Tu je pao u svom posljednjem europskom nastupu na Rijekinoj klupi, protiv norveškog Sarpsborga (0:1), nakon remija (1:1), u prvoj utakmici... Preračunao se. Bilo je to prije dvije godine. Nakon nekoliko mjeseci dao je ostavku, izgubivši u Velikoj Gorici. Otišao je nakon pet i pol godina. Svaka je ljubav vječna do traje... Pa tako i ona Miškovića i Keka.

Oni koji su ga nisu simpatizirali morali su mu pljeskati. Mlade je hvalio, ali iskusnim je igračima vjerovao. Rođeni pobjednik.

Vodio je Kek 42 europske utakmice HNK Rijeka. Na domaćoj sceni samo je jednom u pet i pol godina izgubio od Hajduka. Na Rujevici od Kopića. Dinamove je trenere tjerao u očaj u utakmicama finala Kupa. Dvije pobjede 2014. i uspjeh u Superkupu, potom povijesna 2017. godina. Nakon osvajanja prvenstva finale Kupa u Varaždinu.

Bišćan drugi najbolji

Sjećam se da je Zdravko Mamić napustio svečanu ložu prije kraja: “Taj film ste gledali sada i nikad više... Dinamo će idućih deset godina osvojiti sve.” Rijeka je dobila 3:1.

Igor Bišćan drugi je najbolji trener desetljeća HNK Rijeka. Naslijedio je Keka i odmah osvojio Rabuzinovo Sunce svladavši Nenad Bjelicu (3:1) na pulskom stadionu. Bišćan je radio u “plinskoj komori” u kojoj su se svi igrali sa Zipom. Navijači su bojkotirali utakmice. Najprije zbog Bišćana, pa zbog Pilipovića... Nikad teža i mučnija atmosfera na Rujevici. Bišćan je za manje od godinu dana napravio ogroman posao. Otvorio vrata mladim igračima. Ukazao povjerenje Lepinjici. Dobio je Istru u Puli 3:0 i otišao nakon osme utakmice ove sezone. Emotivan je bio rastanak s igračima na Drosini. Na istom travnjaku trijumfa nad Bjelicom, koji nitko nije očekivao.

Srećko Juričić je doveo Simona Rožmana i još jednom pogodio. Rožman je pokazao da je trener s vizijom. Strategija i psihologija... U posljednjem nastupu prije prekida sezone dobio je Hajduk tako da su Splićani izgledali jadno, s četiri mlada igrača - Pandurom, Smolčićem, Štefuljem i Lepinjicom...

Zanimljivo je to je sve bilo za kormilom Rijeke u desetljeću koje je ostalo za nama. Počeo je Nenad Gračan, koji je studenoga 2019. naslijedio Zorana Vulića, ali trajao samo godinu dana. Naslijedio ga je Elvis Scoria. Osam mjeseci, jer novaca nije bilo... Sezona 2011. počela je s Alenom Horvatom (10 utakmica), nastavljena s Ivom Ištukom (11), Draganom Skočićem(7) i zaključena s Elvisom Scorijom (2). Bio je to početak Miškovićeva razdoblja... Nakon Scorije došao je Matjaž Kek.

Od rastanka s Rujevicom Kek nije došao niti na jednu utakmicu. Kao gledatelj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:53