Nenad Dugi/Cropix
KRUNOSLAV JURČIĆ

'Meni treba svaki dobar igrač, da ne citiram Otta Barića, 'trebaju mi dva igrača''

Nogometaše Dinama između dvaju nadmetanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka čeka prvenstvena utakmica u Osijeku, koju će voditi naš jedini sudac iz Lige prvaka Ivan Bebek
Piše: ArhivaObjavljeno: 19. kolovoz 2011. 17:13

ZAGREB - Emocionalno pražnjenje igrača nakon velikih uspjeha i neuspjeha bile su jedan od najvećih problema s kojima se Krunoslav Jurčić gombao u svom prvom mandatu na Dinamovoj klupi. Ove sezone još se nije susreo s neuspjehom, no da amplitude nakon euforije više nisu kao nekad primjetno je i golim okom, a potvrđuje to i trener ‘plavih’:

- Puno je bolje i profesionalnije nego prije dvije godine. Ovog ljeta smo već triput bili u situacijama kada se traži karakter i psihološka zrelost i sva tri puta bili smo uspješni. Prvi put u uzvratu protiv Neftçija, zatim u uzvratu s Helsinkijem, a treći put uoči Koprivnice, jer je dolazila nakon europskog uspjeha, a u takvim situacijama Dinamo je nekad znao kleknuti - prisjeća se Jurčić, kojeg nije iznenadilo što je HJK u četvrtak svladao Schalke 2-0:

- Kada sam prvi put govorio o Helsinkiju kazao sam bezazlen komentar da Finci nisu ribari, a samo sam isticao činjenice: HJK je ozbiljna momčad koja igra ozbiljan nogomet, dugo su prvaci Finske i stalno u euro-kvalifikacijama, imaju opasne igrače, a igraju i neiskvaren, taktički neobavezan nogomet i na svome terenu s umjetnom travom, iako to po meni nije isti sport, mogu svladati svakoga. Čuo sam i da su mogli uvjerljivije slaviti...

U subotu (20.00, Arenasport) Jurčićevoj momčadi slijedi novi ispit karaktera, u Gradskom vrtu, gdje domaćinu koji je izvrsno krenuo u sezonu trebaju bodovi jer će ostati bez premija ako nakon šestog kola ne budu među prvih pet na ljestvici. Osijek neće samo zbog toga Dinamu biti teži suparnik od Slaven Belupa...

- Bit će teži i zato jer smo u Koprivnici istrčali s udarnom postavom i nismo bili opterećeni gostovanjem za tri dana. Ovaj put startat će oni iz drugog plana, a u podsvjesti će nam biti put u Švedsku u ponedjeljak i uzvrat s Malmöom u utorak. Zato je ovo zahtjevnija utakmica.

Studiozni Dinamov trener već je pregledao tri video-zapisa Osijekovih utakmica:

- Oni su dobar spoj mladosti ( Miličević, Vidaković, Špehar) i iskustva ( Babić, Ljubojević, Smoje), ali naš cilj ostaje pobjeda. Moramo ostati maksimalno ozbiljni i osvajati ligaške bodove kako bismo zadržali ovo dobro ozračje. No, prioritet nam je uzvrat u Malmöu i zbog toga ćemo maksimalno rotirati momčad, igrat će svi koji su u srijedu bili na klupi, a isprobat ćemo i naš drugi sustav, 4-2-3-1, uigravati neke sitne detalje.

Jurčić je priznao probleme: tri žuta kartona Jerka Leke, Kramarićev neoporavak i Ademijeva ozljeda skočnog zgoba zbog koje mu slijedi dvomjesečna stanka:

- Ademi je trebao biti među 18 protiv Malmöa i siguran starter u Gradskom vrtu.

Pokrivač, pak, nema pravo nastupa, steći će ga tek protiv Lučkog sljedeći vikend.

- Dobili smo s njime puno, a dobili smo ga besplatno, gazda je napravio pravi posao. Sa 26 godina mlad je i u nogometnom smislu, a u svojoj prvojeri s Dinamom bio je primjer karaktera. Pokrivač je primjer igrača kakve ja obožavam. Iako, čudno mi je da je prošao pripreme sa Salzburgom, a da nije dobio ni minute na nekoj utakmici. Za vrijeme reprezentativne stanke dobit će punu minutažu u dvije prijateljske utakmice, u Đakovu i Čakovcu i nadam se da će što prije biti spreman konkurirati za natjecateljski ritam.

Priče o Badeljevoj i Sammirovoj prodaji i reprezentativnoj karijeri dio su svakodnevice:

- Razgovaram s njima svaki dan, od prvog okupljanja na Rogli živimo s time. Ponude se događaju stalno, mi to moramo rješavati, no na našu sreću to nam nije ništa novo, adaptirani smo na to. S druge strane, tim igračima su to i profesionalni izazovi, da funkcioniraju kad imaju sigurnu ponudu koja se ne realizira. Dobro nam to svima skupa zasad ide.

Jurčić je ponovio i situaciju s mogućim dolaskom Jospia Šimunića:

- Nisam taj koji odlulčuje iako aktivno sudjelujem u odlučivanju glede igračkoga kadra, doista me se sve pita. Pretresao sam s Upravom tu temu i izrekao svoje mišljenje, ali ljude iz kluba treba pitati za detalje je li moguć Šimunićev dolazak. Mogu samo ponoviti da meni treba svaki dobar igrač, da ne citiram Otta Barića, “trebaju mi dva igrača”.

Miša se sjetim kad mi je dobro

Jurčiću je nakon ‘rombsodije’ protiv Malmöa mobitel bio prepun poruka:

- Puno ljudi mi je čestitalo, a posebno su mi drage od mog kuma Bore Perkovića iz Saudijske Arabije, pa moga bivešg pomoćnika Čeke iz Koprivnice, dečkiju s kojima inače surađujem...

Jurčić se redovito čuje s Bilićem i njegovim stožerom, koji ga i javno hvali, no ne i s ‘tatom Ćirom’:

- Kada se vidim sa Šefom uvijek popričamo, ali nemamo telefonsku komunikaciju.

Najsretniji nakon Jurčićeva uspjeha bio bi njegov pokojni učitelj Zdravko Jurčić Miš:

- Ali on mi ne bi čestitao, našao bi neki razlog za prigovor, tipa zašto nije bilo 4-0, zašto smo popušili onu kontru... Sjetim se ja uvijek njega, poglavito kad je dobro! A sjećam se i kad je Ćiro u govoru na Miševu pogrebu kazao “da su vjerojatno anđeli na nebu trebali trenera kad su njega uzeli”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 08:39