MATIJA DJANJESIC/CROPIX
ZANIMLJIVA PROGNOZA DERBIJA

‘Mi smo pobijedili možda i najjači Dinamo ikad! A sad favorita nema, remi se čini kao najrealniji ishod‘

Nakon europskih iskušenja Rijeka i Dinamo u nedjelju će se sučeliti u hrvatskom prvenstvu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. prosinac 2020. 14:38

Nakon europskih iskušenja Dinama i Rijeke, nedjelja nam donosi međusobni okršaj spomenutih klubova u Prvoj HNL. Derbi se igra na Rujevici (17.05 sati), Plavi dolaze s deset bodova više i dvije odigrane utakmice više, vidjet ćemo na koga će dvoboji u Europskoj ligi, odigrani u četvrtak, ostaviti veći trag.

Zagrebački dečko iz Gajnica, Hrvoje Štrok (40), u karijeri je odijevao dres oba kluba, za Dinamo je, nakon dolaska iz Zagreba, u kojem je napravio prve ozbiljnije igračke korake, odigrao 48 službenih utakmica i postigao sedam pogodaka. A za Rijeku je nastupio 128 puta u službenim dvobojima, postigao je 16 zgoditaka i posebno pamti jedan okršaj...

- Igralo se na Kantridi, bila je to moja 100. utakmica za Rijeku, dobio sam prije dvoboja i dres s brojem 100 na leđima. I baš se poklopilo da nam je suparnik bio Dinamo, bilo je to u sezoni 2009./10. Završilo je 2:2, zabio sam već u 8. minuti Tomislavu Butini pogodak iz “slobodnjaka”, to je doista bio moj dan za pamćenje, nikad ga neću zaboraviti. Inače, u Dinamovoj majici nikad nisam zabio Rijeci - kaže Štrok, koji je ostao u nogometu, bavi se trenerskim poslom, donedavno je trenirao juniore zaprešićkog Intera.

Kakav nedjeljni derbi očekujete?

- Vjerujem da ćemo vidjeti kvalitetan nogomet, zanimljiv i neizvjestan okršaj, šteta je što će tribine biti prazne. Obje momčadi dobro igraju, u naletu su i odlično se “bore” čak i protiv korone. Dinamo je sjajno prošao kroz Europsku ligu i čestitam svojim Plavima na novom europskom proljeću, a Rijeka je, u “skupini smrti”, zaslužila i poneki bod više, igre Riječana svakako su bile bolje od rezultata.

Kome biste dali ulogu favorita u nedjeljnom derbiju?

- Nikome! Gledajući realno, favorita nema i bit će to okršaj u kojem su sva tri znaka moguća. Kad bih morao prognozirati, nekako mi se remi čini kao najrealniji ishod. A u dugoročnoj prognozi, vjerujem da će Dinamo obraniti naslov, ima iskusnu i najkvalitetniju momčad - smatra Štrok.

Projurili skupinom

Duboki je trag u oba kluba ostavio i Jasmin Agić, odigravši za Rijeku 102 službene utakmice (četiri pogotka), dok je u Dinamovoj majici na 134 službena nastupa postigao pet pogodaka. Danas je trener mlađih juniora Lokomotive...

image
RANKO SUVAR/CROPIX

- Kad sam igrao u Rijeci, posebno mi je u sjećanju ostala 1:0 pobjeda protiv možda i najjačeg Dinama ikada, u jesen 1998. godine! Zabio je Ivančić, Plavi su igrali u Ligi prvaka, pod imenom Croatia, a mi smo ih nadigrali na Kantridi...

Na proljeće te sezone slavili ste i u Maksimiru istim rezultatom, zabio je Balaban...

- Točno je, ali nisam igrao na toj utakmici.

Zašto?

- Kako zašto? Pa imao sam tri žuta kartona, to je bilo za mene normalno, ha, ha, ha...

A koju utakmicu pamtite u Dinamovu dresu protiv Rijeke?

- Prvu, na Kantridi, u kolovozu 2000. godine. Vraćeno je bilo ime Dinamo, stvarala se nova momčad i pobijedili smo u 2. kolu 1:0, strijelac je bio Čutura, a završili smo utakmicu s dva igrača manje. Te su mi dvije utakmice, kao najnapetije i najuzbudljivije, ostale najviše u sjećanju.

A što će biti u nedjelju na Rujevici?

- Obje su momčadi u ludom ritmu, nije lako to izdržati, međutim i jedne i druge krasi pozitivna energija. Dinamo je opet napravio veliki, veliki uspjeh, praktički je projurio skupinom Europske lige, svaka čast dečkima na tom rezultatu. Oduševila me njihova samouvjerenost u svakom nastupu, posebno u Rotterdamu. Rijeka je, pak, skupljala europsko iskustvo i vjerujem da ga je prikupila. A prošlotjedna 2:1 pobjeda u Splitu protiv Hajduka, mnogo će značiti Riječanima, poglavito na psihološkom planu. Kontinuitet dobroga Rožmanova rada donosi rezultat, vidi se da je Rijeka čvrsta, disciplinirana i organizirana, baš djeluje kao ozbiljna momčad, ima “glavu i rep”. I ta je kompaktnost i čvrstina najjači adut Rijeke.

Gvardiol oduševljava

A Dinamov najjači adut?

- Ima ih mnogo, Dinamo je stvarno “koplje iznad svih”! Ima niz kvalitetnih igrača u svlačionici koji u našoj ligi rade razliku, nitko nema ni približno tako kvalitetne pojedince. Na strani Plavih su, k tome, iskustvo i uigranost, kao i potentna mladost (Majer, Ivanušec, Gvardiol...), koja grabi krupnim koracima prema naprijed. Posebno me oduševljava Joško Gvardiol, nemoguće je dobar igrač, najjači Dinamov obrambeni adut. Pa izvrsni kapetan Ademi ili mali Jakić koji obavlja onaj nevidljivi, “prljavi” posao. A naprijed su fantastični Petković i Gavranović - kaže Agić i zaključuje:

- Očekujem napeti nedjeljni derbi, vjerujem da će biti izjednačeno i neizvjesno, a remi bi bio prihvatljiv i jednima i drugima. Inače, Dinamo je neprijeporno prvi favorit za osvajanje naslova, ne vjerujem da bi mu ove sezone mogao netko nauditi. Pa čak ni Osijek s odličnim trenerom Nenadom Bjelicom, koji je napravio dosad veliki posao u Gradskom vrtu. Ali, Osječanima je potrebna doselekcija i još nekoliko pojačanja da bi ušli u utrku s Dinamom za prvo mjesto - kaže Agić.

Čerin preskače i derbi s Dinamom

Veznjak Rijeke, Adam Gnezda Čerin (21), koji je nedavno debitirao za reprezentaciju Slovenije, zbog ozljede nije kandidirao za okršaj s Alkmaarom u Europskoj ligi. Po svemu sudeći, preskočit će i predstojeći derbi s Dinamom na Rujevici, teško je vjerovati da će se oporaviti do nedjelje, iako je na svakodnevnom tretmanu kod fizioterapeuta, koji se nadaju da će ga ipak osposobiti za igru. Dodajmo da među Riječanima uoči okršaja sa Zagrepčanima nema suspendiranih igrača, nitko neće izostati zbog akumulacije žutih kartona.

ŠTROK ZA DINAMO
64 odigrane utakmice
4 postignuta pogotka
AGIĆ ZA DINAMO
200 odigranih utakmica
12 postignutih pogodaka

ŠTROK ZA RIJEKU
140 odigranih utakmica
20 postignutih pogodaka
AGIĆ ZA RIJEKU
113 odigranih utakmica
4 postignuta pogotka

DVOBOJI U ZADNJE TRI HNL-SEZONE NA RUJEVICI

SEZONA 2017. - 2018.
5. kolo
Rijeka - Dinamo 0:2
23. kolo
Rijeka - Dinamo 4:1
SEZONA 2018. - 2019.
15. kolo
Rijeka - Dinamo 1:0
33. kolo
Rijeka - Dinamo 0:0
SEZONA 2019. - 2020.
15. kolo
Rijeka - Dinamo 0:5
33. kolo
Rijeka - Dinamo 2:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 22:09