DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MENADŽERI O HNL MERCATU

‘Mislim da je Dinamo - pogriješio! Ti igrači nisu razina Modrih‘; ‘Nikoličius je Hajdukovo najveće...‘

Dva ugledna hrvatska menadžera, Predrag Rački i Branko Hucika, komentiraju za SN zimski mercato
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. veljača 2021. 11:16

Znate za onu poslovicu “tresla se brda, rodio se miš”? Međutim, kad se radi o zimskom prijelaznom roku u HNL-u, mogli bismo komponirati drugu - “nije se treslo ništa, rodio se slon”! Naime, prije početka ovog zimskog mercata koji je u Europi bio iznimno skroman, kao umak u studentskoj menzi, zaključivalo se da će i u HNL-u biti takav. Pandemija koronavirusa bila je glavni razlog zbog čega se baratalo s takvim razmišljanjima. Kad ono, ovaj netom završeni prijelazni rok ispao je jedan od najzanimljivijih otkako je naše lige. Ne sjećamo se kad su naši klubovi takvim zvučnim imenima trgovali u zimskom razdoblju...


Ovdje ćemo se uglavnom ograničiti na vodeće hrvatske klubove, makar su i ostali imali interesantnih transfera. Nećemo spominjati i sve posudbe u HNL-u, bavili smo se samo najzvučnijim imenima.


Dinamo je, dakle, kupio Ivana Nevistića (22), Daniela Štefulja (21), Darija Špikića (21) te Marka Bulata (19). S tim da će ta četvorka stići tek na ljeto. Ove zime stigli su Marijan Čabraja (23) i Stefan Ristovski (29).


Glavni Dinamov konkurent Osijek prodao je, pak, iskusnog Antu Majstorovića (27), ali se odlučio i za dovođenje iskusnih igrača Petra Brleka (27), Mate Miloša (27), Mihreta Topčagića (32), Ivana Santinija (31), ta u konačnici Adama Gyurcsa (29). A na ljeto dolazi i Šime Gržan (26).

Zvučni povratnici

Goricu su napustili trener Valdas Dambrauskas i sportski direktor Mindaugas Nikoličius, nije bilo mnogo dolazaka i odlazaka. Stigli su Sylvanus Nimely (22) i Cheick Keita (24), dovelio su Sergea Martinssona Ngoualija (29), a otišao im je Čabraja u Dinamo.


Rijeka je iz Danske dovela Roberta Mudražiju (23), a sve je pomalo iznenadio dolazak Josipa Drmića (23) iz Norwicha. Otišao im je, pak, vrlo važan veznjak Tibor Halilović (25) u nizozemski Heerenveen.


Hajduk je napravio transferni “boom” dovođenjem Marka Livaje (27), prije toga na posudbu je iz Aston Ville doveo Lovru Kalinića, Alexandera Kačaniklića iz Hammarbyja. Na posudbu je stigao i Marco Fossati (28) iz Monze. Ipak, Majstori s mora su jučer izgubili glavnog igrača, Mijo Caktaš prebačen je u drugu momčad, više se ne vidi u Hajduku, baš kao ni Bassel Jradi.
Od zanimljivih transfera svakako je povratak Gordona Schildenfelda u Šibenik, Istra 1961 je dovela Hassana Bandea, bivšeg igrača Ajaxa, Varaždin je doveo Gabrijela Bobana...


Tko je napravio najbolji posao, tko je kiksao? O tome smo jučer porazgovarali s dva ugledna hrvatska nogometna menadžera.
- Ovaj zimski prijelazni rok u HNL-u bio je nevjerojatno zanimljiv. Dinamo je napravio najbolji posao kad je u pitanju budućnost. Većina njih dolazi na ljeto, ali isto tako sve ovisi tko će iz Dinama otići na ljeto. Recimo, kad pričamo o Nevistiću, sve ovisi o mogućem odlasku Livakovića. Uzeo je i dva svoja bivša igrača, Čabraju i Špikića. E, sad je pitanje jesu li ih trebali dovoditi okolnim putem ili su ih mogli zadržati, ali teško je zadržati tako veliki broj igrača, a uostalom profilirali su se u drugom klubu. Dinamo nema problema s plaćanjem, pa to maksimirskom društvu nije problem - kaže nam Branko Hucika.


Kaže da su kratkoročno Osijek i Hajduk napravili dobar posao...
- Mene najviše zanima što će biti s Gyurcsom, nije bio dobar u Hajduku, hoće li biti u Osijeku? Došao je iz kluba koji je peti na ljestvici u klub koji je drugi. Hajduku će, pak, veliko pojačanje biti Marko Livaja. Definitivno. Hajduk je uz Livaju najveće pojačanje dobio u sportskom direktoru Nikoličiusu, on je dosad u Gorici pogađao s igračima, nadam se da zna i što radi sada. Najmanje je, pak, uz Goricu, mijenjala Rijeka. Zaključno, Osijek je pojačao konkurenciju, a Hajduk je pojačao momčad, Dinamo se pojačao za budućnost, a Rijeka je poput Osijeka pojačala konkurenciju. Gorica je najviše izgubila odlaskom Nikoličiusa, ali predsjednik Črnko je čovjek koji zna posao - zaključio je Hucika.


Jedan od najiskusnijih hrvatskih menadžera Predrag Rački veli ovako...
- Nakon dugo vremena u HNL-u su se vratili “kapitalci”, defintivno pravi igrači. Marko Livaja je najveće ime koje je u ovom prijelaznom roku došlo u HNL, naravno, tu je i Gordon Schildenfeld. S tim da je Livaja u najboljim godinama, za Hajduk je to neizmjerno pojačanje. Pa, čovjek je svojevremeno bio najbolji igrač AEK-a. Santini, koji je došao u Osijek, provjereni je profesionalac, sigurno će poboljšati igru Osijeka. Rijeka je dovela Drmića, on sigurno nije zaboravio igrati nogomet. To su tri “kapitalca” koja su sigurno pojačala HNL - kaže nam Rački.


Kako je vidio Dinamov zimski prijelazni rok?
- Dinamo očito ide u rekonstrukciju momčadi. Vjerojatno će na ljeto prodavati, igrači će mu biti u izlogu na Europskom prvenstvu. Zato su se odlučili da im većina igrača koja su potpisali dolazi na ljeto. Ipak, a sad neću ulaziti u imena, mislim da je Dinamo - pogriješio! Kažem, nemojte me “cimati” za imena, ali držim da ti igrači koji dolaze u Maksimir, nisu razina Dinama. Ovaj prijelazni rok je bio posebno zanimljiv i iz razloga što će zbog njega HNL do kraja, nakon dugo vremena, biti zanimljiva - zaključio je Rački.

NEKI ZANIMLJIVI ULAZNI HNL TRANSFERI...

Ivan Nevistić (iz Rijeke u Dinamo, 3.000.000 eura)
Marijan Čabraja (iz Gorice u Dinamo, 1.600.000 eura)
Stefan Ristovski (iz Sportinga u Dinamo, 1.300.000 eura)
Daniel Štefulj (iz Rijeke u Dinamo, 1.000.000 eura)
Lovre Kalinić (iz Aston Ville u Hajduk, posudba)
Marko Livaja (iz AEK-a u Hajduk, bez odštete)
Ivan Santini (iz JS Suninga u Osijek, bez odštete)
Adam Gyurcso (iz Hajduka u Osijek, bez odštete)
Mato Miloš (u Osijek kao slobodan igrač, bez odštete)
Petar Brlek (iz Genoe u Osijek bez odštete)
Gordon Schildenfeld (iz Anorthosisa u Šibenik, bez odštete)
Gabrijel Boban (u Varaždin kao slobodan igrač, bez odštete)
Hassane Bande (u Istru 1961 iz Ajaxa, posudba)

NEKI ZANIMLJIVI IZLAZNI HNL TRANSFERI...

Ante Majstorović (iz Osijeka u Šangaj SIPG, 3.310.000 eura),
Ivan Nevistić (iz Rijeke u Dinamo, 3.000.000 eura)
Marko Bulat (iz Šibenika u Dinamo, 2.200.000 eura)
Tibor Halilović (iz Rijeke u Heerenveen, 1.500.000 eura)
Daniel Štefulj (iz Rijeke u Dinamo, 1.000.000 eura)
Fran Karačić (iz Lokomotive u Bresciu, 1.000.000 eura)
Adam Gyurcso (iz Hajduka u Osijek, bez odštete)
Denis Kolinger (iz Lokomotive u Vejle, ?)
Jeffren (iz Slavena Belčupa u Al-Dhaid, bez odštete)

246 milijuna eura vrijednost je rostera svih hrvatskih prvoligaša
831 tisuću eura prosječna je vrijednost nogometaša u Prvoj HNL

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:38