Foto: Ante Cizmic / CROPIX
'NAJDRAŽA POBJEDA U DERBIJU'

MISTER DERBI KOMENTIRAO VELIKI INCIDENT U SPLITU I ODGOVORIO NA PITANJE KOJE MUČI SVE NAVIJAČE 'Ne znam što bih rekao...sve je na čelnicima kluba'

EL ARABI HILAL SOUDANI Ponajbolji Dinamov igrač između dva derbija, s Hajdukom i Rijekom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. travanj 2018. 23:59

Ostao je na “sedmici”. Alžirski reprezentativac Dinama El Arabi Hilal Soudani nije se uspio probiti na podjelu četvrtog mjesta povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u derbijima s Hajdukom, nije zabio na Poljudu, pa tako nije stigao Igora Cvitanovića, Eduarda da Silvu i Duju Čopa koji su Majstorima s mora zabili osam pogodaka.

Ipak, Modri su pobijedili u presudnoj utakmici za naslov, pa je prvo pitanje koje smo postavili Soudaniju bilo ovakvo...

Je li vam ova pobjeda u Splitu najslađa u dresu Dinama iako niste zabili pogodak? Dva puta ste odlučili u sudačkoj nadoknadi protiv Hajduka, u Zagrebu i Splitu, ali ipak je li ovo slađe zbog činjenice da je dovelo Dinamo na prag naslova?

- Ova mi je najdraža jer je svježa. Zbila se prije tri dana, a samo mi znamo koliko je bilo teško doći do nje. Napale su nas ozljede, Hajduk je igrao pred svojim navijačima, u poziciji u kojoj dugo nije bio. Na svu sreću, dobro je završilo - kaže Soudani.

Split, 220418.
Stadion Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduka i GNK Dinamo.
Na fotografiji: Soudani.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Može li se kazati da je titula već osvojena ili slijede novi šokovi poput onog s Osijekom?

- Uvijek ću vam isto odgovoriti. Dok teoretski ne potvrdimo titulu, sve je otvoreno. Istina je da smo u jako dobroj poziciji, da je osam bodova velika prednost, ali ne veselim se dok matematika ne potvrdi svoje.

Nakon svega onoga što smo vidjeli ovoga proljeća, u Dinamu gotovo svi pušu i na hladno.

Soudani je inače nogometaš koji rijetko svoje odgovore zamata u celofan, ali ovoga puta nismo mogli čuti neke rečenice koje bi iskočile iz onih “politički korektnih”. U Maksimiru ne slave naslov, sve je nekako mirno, kao da je veliki trijumf nad Majstorima s mora brzo zaboravljen. Ipak, željeli smo Alžirca još nešto pitati o splitskim događajima.

Slažete li se da je ovaj derbi u Splitu bio jedan od najboljih u ovih pet godina koliko ste ovdje?

- Da, bila je to dobra utakmica, korektna na travnjaku. Koliko sam vidio, nitko se nije žalio na suđenje, atmosfera je bila nogometna. Da je više takvih utakmica, svima bi nam bilo bolje.

Hoće li Dinamo u finalu Kupa opet pobijediti Hajduk, hoće li uzeti dvostruku krunu?

- Vidim da vam treba neka rečenica za naslov, ali nećete je dobiti. Finale Kupa je jedna utakmica u kojoj nema izrazitog favorita. I da ga ima, svi znamo da nekada favoriti nisu ti koji pobjeđuju. Mogu samo obećati da ćemo dati sve od sebe da sezona završi na najbolji mogući način.

Jeste li Marija Gavranovića odveli na piće zbog toga što je zabio dva pogotka i gotovo osigurao naslov prvaka?

- Bit će vremena za slavlje nakon sezone. Sada smo fokusirani na Rijeku i na svaku sljedeću utakmicu do finala Kupa. A onda ćemo se svi opustiti, svaki na svoj način.

Eto, vidite, u svakom odgovoru Soudani je čvrsto na zemlji, pažljivo je jučer vagao svaku rečenicu. Čak se nije ni šalio, što on u intervjuima gotovo uvijek čini. U subotu stiže Rijeka, momčad zbog koje je dobio nadimak Mr. Derby. Hoće li opet zabiti Riječanima, može li Dinamo do druge uzastopne pobjede u derbijima?

- U svaku utakmicu ulazim da zabijem. Nekada to uspijem, nekada netko drugi to napravi, nekada završi na način na koji se nismo nadali. Volim derbije, atmosferu oko njih i jake protivnike. Nitko sretniji od mene ako zabijem, a bit ću jednako zadovoljan ako neki od mojih suigrača zabije za pobjedu.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Ela Arabi Hilal Soudani.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Jeste li ljuti kad ne zabijete u derbijima?

- Nisam ljut. To je splet okolnosti i tako se ponašam.

Hoćete li preteći Hebera na prvom mjestu ljestvice strijelaca?

- Ako bude prilike, napravit ću to... Ako ne bude, opet dobro. Nogomet je momčadski sport i važniji su trofeji od individualnih zasluga.

U ovih pet godina najbolji ste igrač Dinama. Navijači se plaše da ćete otići ovog ljeta? Hoće li se to dogoditi? Postoji li mogućnost da ovdje u Dinamu završite karijeru?

- Na takve stvari nemam odgovor. Sve je na ljudima iz kluba, ako oni procijene da je vrijeme za odlazak i ako dođe ponuda, sjest ćemo i dogovoriti se. Ako ne bude, ugovor traje...

Nema nikakve sumnje da bi svi navijači Modrih željeli da Soudani zauvijek ostane u Dinamu. Njegova kvaliteta je presudna i neophodna za plavu momčad. Za razliku od većine suigrača, on ima tu dodatnu brzinu u koju može prebaciti, posjeduje sposobnost da iskoči i rješava izjednačene utakmice.

A da je otišao...

U derbijima je, recimo, uvijek pokazao koliko može, da je najbolji Dinamov igrač i da zaslužuje najveću plaću. Dinamo je zimus odbio ponudu Nottinhgam Foresta, što je bila jedna od najboljih odluka klupske vrhuške ikada.

Pitanje jest, s obzirom što se sve događalo na proljeće, bi li Dinamo danas bježao Hajduku osam bodova i bio na mali korak do naslova da je Soudani otišao. Recimo, ovog trenutka ne možemo zamisliti kako bi to Dinamo mogao u neku od skupina Lige prvaka ili Europske lige bez Soudanija... Jedino ako sportski direktor Marijan Vlak ne dovede neka “svemirska” pojačanja.

Kako ste doživjeli napad na vaše kolege iz Hajduka?

- Ne bih to komentirao. Samo ću reći da je tužno što se napadaju osobe koje pošteno rade svoj posao. Bilo oni iz Dinama, Hajduka ili bilo kojeg trećeg kluba na svijetu - kaže Soudani.

Jurčević je stvorio dobar odnos sa svlačionicom

Kako biste opisali trenera Jurčevića, kakva je vaša suradnja?
- Odličan trener. Vidi se da ima iskustva, da je bio igrač i da je dugo u trenerskom poslu. Razumije navike igrača i stvorio je dobar odnos sa svlačionicom. Za neke konkretnije zaključke treba vremena.
Jeste li čestitali vašem bivšem treneru Zoranu Mamiću na osvajanju naslova prvaka u UAE?
- Svi smo u svlačionici razveselili se kada smo čuli da je Zoki uzeo naslov. Nismo niti sumnjali u njega. I ovim putem mu čestitam na uspjehu - zaključio je Soudani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:38