Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
SASUO LJUTIM RIVALIMA

MLADI DINAMOVAC NAPALJEN UOČI VELIKOG DERBIJA Bez respekta poručio: 'Jači smo od Hajduka na svim pozicijama, straha nemamo, idemo po pobjedu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. prosinac 2016. 22:03

Dominik Livaković (21) u Dinamovu dresu nikada nije primio pogodak od Hajduka! Ali, branio je samo jednu utakmicu, onu maksimirsku koja je završila 0:0...

Samo se još dva vratara Modrih mogu pohvaliti da nikada nisu primili pogodak od Majstora s mora. To su Branko Crnković i Antonijo Ježina. S tim da je Crnković poput Livakovića branio samo jednu utakmicu (1963. godine), a Ježina na četiri utakmice (2014. u HNL-u i 2016. u Kupu). Jedini vratar Hajduka koji nikad nije primio pogodak od Dinama je Vjeran Simunić, ali on je isto branio samo jednu utakmicu 1975. godine.

Kalinić najviše primio

Kad smo već kod ove priče o vratarima, onda valja zabilježiti da je među Dinamovim vratarima najviše nastupa u derbijima s Hajdukom ubilježio Dražen Ladić. Odigrao je 36 službenih utakmica primivši 45 pogodaka, što je u prosjeku 1,2 po utakmici. Na drugom mjestu je Tomislav Butina koji je u 24 utakmice primio 28 pogodaka, što je također 1,2 po utakmici. Hrvatski reprezentativac Lovre Kalinić vratar je s najviše primljenih pogodaka u dresu Hajduka u povijesti velikih obračuna Hajduka i Dinama. Branio je na 16 službenih utakmica i primio 32 pogotka.

Nema straha

Livaković pak u subotu prvi put u plavom dresu brani na Poljudu.

- Naravno da nema nikakve treme ni straha. Konačno, imam jednu jako lijepu uspomenu s Poljuda. U sezoni 2013/14. dobio sam Hajduk sa Zagrebom sa 2:0. Nakon toga smo tri puta zaredom izgubili u Splitu, ali uvijek je bilo samo 1:0. Najviše golova na Poljudu sam primio u sezoni 2012/13. kad smo poraženi sa 3:2. Dok sam branio za Zagreb, Hajduk nas nikada na svom stadionu nije pobijedio s više od jednog pogotka razlike, a najteži poraz mi je onaj u sezoni 2013/14. kad je Zagreb bio stvarno dobar i kad smo mogli ući u Europu. Da, taj mi je poraz najteže pao, ali s Dinamom u subotu sigurno neće biti tako - priča nam Livaković.

Zagreb, 181016.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 3. kola skupine H nogometne Lige prvaka,
 GNK Dinamo - FC  Sevilla. 
Na fotografiji: Leonardo Sigali.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Pa dobro, što onda očekujete u svom prvom nastupu na Poljudu u Dinamovu dresu?

- Normalno da očekujem pobjedu! Kao i svi iz naše svlačionice. Te kao i svi naši navijači. Vjerujem da će na Poljud stići mnogo navijača Dinama, te da će nas jako bodriti.

Rekli bismo da kao vratar možete biti malo mirni jer ne igra Futacs, tko bi vam mogao stvarati najviše problema od napadača Majstora s mora?

- Ne znam kakva je situacija s Ohandzom, hoće li igrati. Said zabija tu i tamo... Međutim, mislim da ne treba previše misliti o tome, niti bilo koga od Hajdukovih napadača posebno paziti. Mi trebamo gledati samo sebe, mi smo ti koji odlučujemo, nas se pita. Ako smo pravi kao što možemo biti, pobjeđujemo.

Ipak, Hajduk je znao pokazati da može biti opasan kod prekida, u napad tada dolaze stoperi Nižić, Šimić...

- Ma, Hajduk dosta gubi u skoku kad ne igra Futacs. No, i mi imamo visinu u skoku, odlične skakače, tako da tu ne bi smjelo biti problema. Konačno, mi također zabijamo dosta golova glavom iz prekida.

Ne smijemo ići na -8

Imaju Splićani i jednog momka dobrog udarca, Toma Bašić zna itekako dobro pogoditi?

- Znam, igrao sam s njim u Zagrebu. Ali nije to ništa posebno, onako, solidno. Ima dobar slobodnjak. Vjerujte, ima boljih. Recimo, Pjanić...

Kaže kako bi bilo idealno da utakmica završi kao u kolovozu...

- Bilo bi krasno da bude na kraju 4:0 za nas. Ali bio bih zadovoljan i pobjedom od 1:0. Samo da je pobjeda, neodlučeno ne dolazi u obzir. Jer da odigramo neodlučeno, nikako ne bi bilo dobro, gotovo kao poraz. Rijeka će vjerojatno pobijediti Istru, pa bi nam prije stanke bježali osam bodova. Ne, to si ne smijemo dopustiti.

Kakvu utakmicu očekujete? Ratničku, žestoku s mnogo prekršaja ili...?

- Ma, nema ili... Utakmica će biti ratnička! Na tribinama Poljuda skupit će se mnogo njihovih navijača, hajdukovci će dati sve od sebe kako bi ih zadovoljili i učinili sretnima. S druge strane, nama ne igra ništa osim pobjede, pa ćemo i mi dati apsolutno sve od sebe. Dakle, onda ne ostaje ništa drugo nego predvidjeti ratnički okršaj kakav je i inače na Poljudu. Siguran sam u jedno, utakmica će biti dobra, svi oni koji dođu imat će što vidjeti.

Kažete da vas zanima samo pobjeda. Koji su argumenti za takvu najavu? Gdje je Dinamova prednost u odnosu na Hajduk?

- Svugdje, baš svugdje, na svim pozicijama! S tim da neću govoriti o vratarskoj, jer se tu radi o meni. Konačno, Hajduk svoga najboljeg igrača ima na - vratima. Lovre Kalinić je njihov najbolji igrač, donio im je dosta bodova ove sezone, Hajduk mu može dosta toga zahvaliti. Također, želio bih ovdje naglasiti da je Niksi (Nikola Vlašić, nap. a.) također odličan, super je igrao u mladoj U-21 reprezentaciji.

Pula, 221016.
stadion Aldo Drosina. 
Utakmica 13. kola MAXtv Prve lige NK Istra 1961 i HNK  Hajduk. 
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Nije bio kraj svijeta

Koliko može promjena trenera utjecati na Hajdukovu igru?

- Ne znam, ne razmišljam o tome. Ali znate kako kažu, da svaka promjena trenera donese nešto pozitivno.

Kako ste zadovoljni svojom sezonom do sada?

- Zasad sam zadovoljan. Na početku sam slomio prst, mislio sam da je kraj svijeta! Ali nije bio, stvari su se promijenile, sad moram biti super zadovoljan jer branim u najvećem klubu u Hrvatskoj, te uopće ne ovim prostorima. Branio sam u Ligi prvaka, sve je super...

Reprezentacija je također tu, čujemo da ćete biti pozvani u Kinu?

- Ne znam, poziv još nije došao, sve ovisi o izborniku Anti Čačiću...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 23:15