Adrian Leon Barišić s brojem 28
 IVAN PERIC/CROPIX
SLAVONSKI GVARDIOL

Mladi igrač Osijeka i reprezentativac na meti Talijana: ‘Ne mogu poricati i reći da ništa ne znam...‘

Rođen je u Njemačkoj, igra za BiH, već je bio i u Dinamu i u Hajduku, jako ga hvali Nenad Bjelica
Piše: Darko RužićObjavljeno: 17. travanj 2021. 16:13

Odavno je znana priča da u Gradskom vrtu stasaju izvrsni mladi igrači. A baš u vrijeme kada se raspravlja o tome je li nastupilo sušno razdoblje, kada je mladih talenata sve manje, krenula je priča, potaknuta pisanjem talijanskih medija, kako je Adrian Leon Barišić, stoper koji je standardni igrač udarne postave Osijeka II, na ciljniku dva kluba s Apeninskog poluotoka. Spominju se pri tome zanimanja sadašnjeg prvoligaša Beneventa i Leccea, a tamošnji ga mediji upoređuju s Dinamovim Joškom Gvardiolom i pronalaze u njemu slične vrijednosti.

Inače, Adrian Leon Barišić, osim što uspješno i kvalitetno igra u Osijekovoj momčadi koja se natječe u Drugoj HNL, stalni je član i mlade reprezentacije BiH. Bio je to i u uzrastima U-18, onda i U-19, a sada i u U-21. Detalji su to koji nedvojbeno kazuju da se radi o igraču kojem s pravom mnogi proriču uspješnu budućnost.

A zanimljiv je i njegov dosadašnji nogometni put. Rođen je u Njemačkoj, u Stuttgartu, 19. srpnja 2001. Iako vrlo mlad, već je igrao za nekoliko klubova u Hrvatskoj. Bio je član Hajduka, Dinama i Splita, a od 2018. je u osječkom Gradskom vrtu.

- Igrao se turnir u Sarajevu, a kao gosta me u momčad Osijeka tada pozvao Ivo Vranješ, jedan od klupskih trenera i skauta i tu se sve onda rasplelo na način da sam došao među Bijelo-plave - kazao je Barišić.

Njegova personalizacija osim prezimena ima i dva imena, Adrian Leon. Kako se to i zbog čega dogodilo?

- Roditelji se nisu mogli dogovoriti i složiti oko toga koje im je ime ljepše, pa su odlučili dati mi oba. Znate, nije to u našoj obitelji ništa novo, svi imamo po dva imena - s osmijehom je objasnio Adrian Leon.

Inače, otac mu je iz Hercegovine, majka iz Zenice, a u vrijeme kada je još rat harao prostorima bivše države upoznali su se u Njemačkoj i svijet je Adrian Leon ugledao u toj zemlji. Obitelj se potom vratila iz Njemačke, a Adrian Leon rano je zavolio loptu, svoju najdražu igračku, pa i krenuo nogometnim putem, koji ga je i doveo u Osijek.

Talijani ga sad jako hvale...

- Ne mogu poricati kako ništa o tome ne znam. Kada smo igrali utakmicu s Kustošijom, po njenom sam završetku vidio neke talijanske novine koje su mi predočene, ali ništa više od toga. Niti sam s kime o tome pričao, niti sam time opterećen, a zbog toga nisam promijenio ništa od svojih ciljeva - veli Barišić.

image
Adrian Leon Barišić ima samo 19 godina...
NK Osijek

Odlazak u Italiju još će ostati na čekanju.

- Imam klub, imam s njim ugovor do ljeta iduće godine, ovdje mi je dobro, a sve drugo je na onima koji o tom mogu odlučiti. U prvom redu ljudi koji vode Osijek i odlučuju o njegovoj sportskoj politici, a u koje imam puno povjerenje, kao i u svog zastupnika Danka Džikića. Lijepo je i ugodno spoznati da se već javljaju oni koji bi me željeli vidjeti u svojoj sredini, to je potvrda mog igračkog napretka i pravilnog razvoja. Volio bih u Osijeku doći do prve momčadi, nametnuti se, a o drugom dosad niti sam razmišljao niti razmišljam - izjavio je Adrian Leon Barišić.

Znaju dobro u prvoligašu s Drave kakav materijal obrađuju, pa se i trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica pohvalno izražava o Barišiću, kojeg je već priključivao treninzima, a i pripremama svog kadra.

- On je najmlađi od svih stopera koje imam u svlačionici. Ali, da tako kažem, on je od svih najviše natjecatelj i od ljeta će sigurno biti s nama - kazao je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 17:53