DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DINAMOVAC ODBIO BOGATU PONUDU

‘Mnogi su me pitali jesam li lud, kako mogu tako hladno reći ‘ne‘... Sukova ozljeda? Nisam kriv‘

Marijana Čabraju šokiralo je stradavanje donedavnog suigrača iz Gorice, malo ga je umirila prognoza
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. ožujak 2021. 19:10

Marijan Čabraja odmara se u svom Poreču, iskoristio je “mini-godišnji” koji je igračima nakon pobjede nad Goricom dao novi šef maksimirske momčadi Damir Krznar.

- Tri dana plus još jedan za nagradu nakon utakmice, baš dobar odmor - kaže uz osmijeh Čabraja, kojemu se život zadnjih mjeseci uistinu okrenuo naglavačke.

Velika očekivanja

Iz mira i tihe ambicije u Gorici odjednom se našao pod svjetlima reflektora i velikih očekivanja u Maksimiru, u povijesnoj generaciji, koja će uskoro igrati četvrtfinale Europske lige protiv španjolskoga Villarreala. Ipak, krenimo od kraja i te nesretne utakmice s Goricom, u kojoj je baš nakon sudara s Čabrajom stradao gostujući veznjak Joey Suk, lom noge, hitna operacija.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Bio sam šokiran u prvom trenu, naravno, uza svu težinu ozljede Suk mi je donedavno bio i suigrač, dijelili smo svlačionicu u Gorici. Čuli smo se odmah tu večer, poželio sam mu sreću i brzi oporavak, a iako je ozljeda teška, na kraju ipak nije tako crno kako su pokazivale prve prognoze. A meni je malo laknulo kad sam vidio da nisam kriv za takvu tešku ozljedu, da je to bio sudar, nisam napravio ništa loše. Nažalost, događaju se takve ozljede u nogometu, Suku iskreno želim da se što prije vrati na teren - govori Čabraja.

U Dinamo je Čabraja stigao pred kraj prijelaznog roka, za razliku od suigrača Špikića odmah se preselio u Maksimir i počeo kandidirati za momčad. Odigrao je dosad šest utakmica (pet u HNL-u i jednu u Kupu) u kojima, zanimljivo, Dinamo nije primio niti gol, niti izgubio bod.

- Prvi put kad sam došao u Dinamo nisam uspio, ali sad sam opet stigao okolnim putem i vjerujem kako ću izboriti svoje mjesto. Naravno, svjestan sam da ništa ne ide preko noći, da su tu igrači poput Gvardiola i Leovca s više iskustva, s više velikih utakmica u nogama i da će mi trebati neko vrijeme da se izborim za veću minutažu. Nije lako odmah biti najbolji i imati zajamčeno mjesto u momčadi, recimo da očekujem da prilagodba potraje do ljeta, pa da u pripreme uđem s visokim ambicijama.

Nisam se opustio

Primijetili smo, ne bježi ni on od toga, da je još suzdržan, nedostaje lepršavosti?
- Slažem se, nisam se još potpuno opustio, još sam malo ukočen. Međutim, momčad me odlično prihvatila, u svlačionici sam zatekao sjajne dečke, čak i iznad očekivanja, pomoći će mi da što prije dosegnem idealnu razinu igre. Doći će sve na svoje, ne sumnjam, ali treba biti strpljiv.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Inače, Čabraja je pokazao karakter i odlučnost, kad je zimus odbio neke ponude iz inozemstva, pogotovo onu iz MLS-a, ne želeći otići iz Gorice za prvim opipljivim novcem.

- Istina, nisam želio tim putem. Mnogi su me pitali jesam li lud, znam li što odbijam, kako mogu tako hladno reći “ne”... Međutim, svaka čast Americi, ali procijenio sam da to nije prava ponuda u ovom razdoblju karijere, daleko od očiju, daleko od Europe. Iako u tom trenutku nisam imao neku drugu sigurnu opciju, odlučio sam ostati u Gorici. Bilo je to sredinom prosinca, onda se pojavila ta ponuda Dinama i evo me sada ovdje - podsjeća Čabraja.

Nije ni očekivao da će postati dijelom jedne velike Dinamove generacije.

- Tko je mogao očekivati i nakon onih 0:2 u Londonu, ali pokazala je ova momčad koliko je snažna, moćna, može Dinamo srušiti i Villarreal. Doista je za mene velika stvar što uopće mogu biti dio te priče, što mogu osjetiti veličinu tog uspjeha, dijeliti svlačionicu s takvim igračima.

Dočekat ću Europu

On je zasad jedini iz aktualnog kadra prve momčadi, koji nije imao priliku zaigrati u europskoj utakmici, još nikad u karijeri nije igrao u nekom europskom natjecanju. Nada li se možda prilici, kojoj minuti protiv Španjolaca?

- Bilo bi lijepo, naravno, ali neću biti razočaran ako ostanem i na klupi. Kažem, Gvardiol i Leovac su ispred mene, imaju iskustva, odigrali su sve dosad odlično. Ako ne bude sad, dočekat ću ja svoju Europu iduće godine, u to uopće ne sumnjam, od ljeta očekujem svoju ozbiljniju ulogu u Dinamu.

Inače, suigrači i prijatelji ga zovu Čabi.

- Da, ha-ha, zato su stranci u Gorici uvijek mislili da sam Španjolac. Ne smeta mi nadimak, naravno - završio je raspoloženi Čabraja.

1997. u veljači rođen je Dinamov bek Marijan Čabraja i to u Puli
850 tisuća eura vrijednost je Čabraje prema portalu TM
2026. istječe ugovor Marijana Čabraje s maksimirskim klubom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:39