GORAN MEHKEK/CROPIX
DERBI 3. KOLA

Modri slavili u reviji jedanaesteraca! Zabilo i novo pojačanje, Livaković opet briljantan u Maksimiru

Pogledajte sve golove i novu obranu jedanaesterca od strane vratara hrvatske reprezentacije.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. kolovoz 2020. 19:26

DINAMO - OSIJEK 4:1 (Ivušić 6'-ag, Ademi 70', Andrić 81'-11m, Tolić 86'-11m / Grezda 48')

DINAMO: Livaković - Theophile-Catherine, Ademi, Dilaver - Moharrami (od 63. Stojanović), Burton (od 53. Tolić), Ivanušec, Gojak, Daničić - Petković, (od 63. Majer 6), Gavranović (od 80. Andrić ) Trener: Zoran Mamić.

OSIJEK: Ivušić - Igor Silva, Škorić, Majstorović, Talys - Žaper, Jugović - Ndockyt (od 76. Todorovski), Kleinheisler (od 69. Bočkaj), Grezda (od 76. Bočkaj) - Erceg. Trener: Ivica Kulešević.

KRAJ!


Završila je ova neobična i rijetko viđena utakmica. Rezultatski uvjerljiva pobjeda Dinama, uz dva penala Modrih i, praktički, dva autogola te obranjeni penal Livakovića. Puno prilika, Osijek je previše toga promašio da bi se mogao nadati uspjehu, u HNL okvirima Dinamo je velika momčad i zna kazniti te silne promašaje. Moglo je završiti 1:4 ili 2:5, 6:4 ili 7:5, na kraju je - 4:1! Dinamo je maksimalan, a Osijek još bez pobjede.

90+2 - još jedna velika prilika Osječana! Erceg je bio sam pred Livakovićem, opet je Dinamov vratar bio sjajan i odbio loptu u korner. Dinamo je zabio četiri gola, a golman je najbolji igrač Modrih. Teško ponovljiv utakmica.

90' - igrat će se tri minute nadoknade. Sad je Silva prošao, Jugović pucao glavom, preko gola. Zaslužili su Osječani i više od počasnog gola, ali Dinamo je na kraju uvjerljivo pobijedio.

86' - GOOOL, 4:1 - TOLIĆ S BIJELE TOČKE!


Nevjerojatna utakmica u Maksimiru. Novi kazneni udarac, opet čist. Ademi je ušao u šesnaesterac, već prošao Škorića, koji ga je srušio. Sad je pucao Tolić, Ivušić nije bio ni blizu. Prvi gol Tolića na Modre.

81' - GOOOL, 3:1 - ANDRIĆ S BIJELE TOČKE!


Čim je ušao u igru, Andrić je svoje napravio. Doduše, više je glupost napravio Talys. Izgubio je loptu u svom šesnaestercu i onda uklizao Andriću, koji ju je osvojio. Čist kazneni udarac, a Andrić je nakon samo minutu u igru bio precizan, Dinamo sad uvjerljivo vodi.

79' - oduzeli su Osječani loptu na centru, opet su u prilici. S ruba šesnaesterca pucao je Erceg, daleko od vrata. Sad je on već na popisu onih koji su se dobro ispromašili večeras. Izlazi Gavranović, ulazi Andrić.

76' - Kulešević je zbog ozljede morao iz igre izvaditi Ndokyta, izašao je i strijelac Grezda. Kraći je prekid na terenu, Gavranović je ostao ležti nakon jednog udarca u lice. Ustao je, susret se nastavlja.

70' - GOOL, 2:1 - POGODAK ADEMIJA!


Osijek je promašivao, a Dinamo zabio. E sad, je li autogol, ili će se pisati pogodak Ademiju. Naime, nakon dodavanja Ivanušeca, Ademi je malo iskosa uputio loptu prema Ivušiću. Je li želio ubaciti ili pucati, nije sad ni bitno, Majstorović je uklizao i lopta je prevarila Ivušića. Majstorović je tragičar Osijeka, promašio penal i sad zabio u svoj gol. Provjeravao je Zebec je li Ademi bio u zaleđu, sve je čisto.

69' - Kulešević vuče prvi potez s klupe, ulazi Petar Bočkaj. umjesto Kleinheislera. Dobar je bio Mađar, opasan, ali neprecizan, mogao se proslaviti. Greda u prvom dijelu, veliki promašaj u drugom. Što će iz svog arsenala ponuditi Bočkaj?

66' - već treći sustav igre Dinama danas. Sad je to 4-2-3-1, Gavranović je u špici, iza njega su Majer, Tolić i Ivanušec, leđa im čuvaju Ademi i Gojak.

63' - dvostruka zamjena u Dinamu, izašli su Petković i Moharrami, ušli Majer i Stojanović. Iranac je danas indisponiran,puno je prilika ponudio Osječanima.

61' - kakva utakmica, što sve promašuje Osijek! Moharrami je poklonio loptu gostima, dvaput, Erceg je pucao s 18 metara, Livaković opet sjajno obranio. Nastavak akcije, Silva je na desnoj strani, na 12, 13 metara, puca prema suprotnom kutu, promašio je za nekoliko centimetara.

59' - zaiskrilo je na terenu. Talys je prvo ostao ležati u veliki jauk, signalizirao da ga je Gojak udario laktom. Onda je Grezda za oštar faul nad Moharramijem zaradio karton.

57' - odmah je Tolić opasan. Pucao je s 18, 19 metara, Ivušić odbio. Nastavila se akcija, u završnici je Tolić pucao glavom, ali Ivušić je lagano uhvatio.

UŠAO TOLIĆ, DINAMO MIJENJA SUSTAV


Prije ove zadnje prilike reagirao je Zoran Mamić. Ubacio je s klupe Marka Tolića, debitira napokon bivši Lokomotivin igrač za Modre. Dinamo je sad promijenio sustav, opet igra s četvoricom u zadnjoj liniji, Ademi je u vezi, Daničić i Moharrami su bekovi.

54' - KAKAV PROMAŠAJ KLEINHEISLERA!


E, sad su se Osječani već opasno ispromašivali. Kleinheisler je dobio loptu u šesnaestercu, lijepo prebacio Daničića i kad se očekivalo da će matirati Livaković, prebacio je i njega, ali i čitav gol! Ovo bi se Osijeku moglo osvetiti.

51' - voda je u ušima Dinamu, drugi gol Osijeka visi u zraku. Erceg je ostao sam iskosa, Modri tražili zaleđe, pucao je Erceg prema drugom kutu, nije pogodio. Ali, akcija se nastavila, lopta je došla do Ndokyta, koji je pucao s 20 metara, Livaković odbio, ali onda i uhvatio loptu.

49' - opet prijeti Žaper i loše puca. Odmah nakon gola Osijek je ponovno blizu pogotku. Žaper je bio na 20 metara, ali preslabo, lagan plijen za Livakovića.

48' - GOOOL, 1:1 - GREZDA


Zasluženo je Osijek došao do izjednačenja. Theophile nije uspio izaći na kraj s Ndokytom, koji se othrvao i dodao Talysu. Sjajan ubačaj s lijeve strane, na drugu stativu. Skočio je Žaper i vratio loptu na jedanaesterac, tamo je sam bio Grezda i pogodio pod gredu Livakovića!

46' - krenulo je drugo poluvrijeme, odmaj korner za Dinamo. Ništa, prvi napad Modrih nije donio opasnost.

AUTOGOL IVUŠIĆA ILI SILVE?


Taj nesvakidašnji autogol razlog je rasprave i u poluvremenu. Treba li ga pripisati Silvi ili Ivušiću? Silva je izbijao i pogodio Ivušića u leđa, zapravo, ni krivog ni dužnog. U službenom tv-prijenosu prvo je pripisan vrataru Ivušiću, sad je promijenjeno i 'strijelac' je Silva. Vidjet ćemo što će idućih dana reći službeni zapisnik, zapravo i nije presudno za ishod, to je tek statistički podatak.

KRAJ UZBUDLJIVOG PRVOG DIJELA


Zanimljiva i sadržajna utakmica u Maksimiru, malo je golova s obzirom na broj prilika. Dinamo je poveo smiješnim autogolom Ivušića, prijetio drugim pogotkom, no Osijek je ostao na nogama, počeo prijetiti, imao nekoliko prilika. A onda i kazneni udarac, Majstoroviću je Livaković obranio šut. Zatim je Kleinheisler pogodio gredu iz slobodnjaka. Svega tu još može biti.

45'+3' - Sad je opalio Ivanušec s dvadesetak metara nakon prekida. Osječka obrana izbila je loptu, a Ivanušec je dočekao na volej. Malo iznad grede, čak ju je malo i 'liznula'.

45' - GREDA SPAŠAVA DINAMO!


Još jednom je Osijek blizu golu. Bomba Kleinheislera iz slobodnog udarca s 25 metara iskosa, Livaković je samo pogledom pratio loptu, a pogodak je spriječila greda. Na odbijanac je loše reagirao Žaper, njegov je udarac Livaković lagano ukrotio.

41' - LIVAKOVIĆ OPET OBRANIO PENAL!


Livaković je postao specijalist za kaznene udarce. Nakon 'onoga' u Cluju, skinuo je sad udarac i Majstoroviću. Livaković danas sam sebe testira, zadaje si posao, a onda sve obrani. Maestralna obrana!

40' - ZEBEC GLEDA VAR, KAZNENI UDARAC ZA OSIJEK!


Ubačaj iz kornera, u gužvi je Žaper pao, Osječani tražili kazneni udarac, Zebec ga nije sudio. Ali, reakcija iz VAR sobe, Zebec gleda VAR i sve je jasno - Ademi je povlačio Žapera za dress, nema dvojbe!

39' - nova prijetnja Osječna. Ndokyt je proigrao Ercega, on ubacio pred gol, Dilaver je u zadnji tren spasio sipred Grezde.

38' - opet ubačaj pred Livakovića, Žaper je, čini se, najbliži na lopti, ali glavom umjesto lopte pogađa Dilavera. Faul u napadu, Dilaver leži, ali brzo ustaje.

36' - dugačka je bila akcija Osijeka, s jedne strane na drugu, pa u kazneni prostor, odakle je Dinamova obrana izbacila loptu. Pa opet ispočetka. Na kraju je s lijeve strane pucao Erceg, ali izrazito neprecizno, nije bilo opasnosti za Livakovića.

31' - opet je u akciji Daničić, curi dosta po toj desnoj Osijekovoj strani. Proigrao je odlično Daničića Luka Ivanušec, mladi Srbin odigrao je povratnu loptu, ali, iza leđa Petkoviću i osječka je obrana prihvatila loptu. Puno toga ide preko ove strane, Daničić je razigran, konkretniji od Moharramija na drugoj strani, koji dosta griješi. Zasad se čini da ova Dinamova formacija zbunjuje Osječane.

29' - sjajna minijatura Ademija. Prvo je prediblao Ercega, pa onda dvaput Škorića, koji je završio na tlu. U stilu velikih majstora, nogometnih umjetnika odigrao je ovu akciju Dinamov kapetan, ali na povratnoj lopti nije bilo nikoga. Ipak, dovoljno za pljesak rijetkih prisutnih.

25' - Daničić je ubacio iz prekida, Gavranović je bio na lopti, pucao glavom, ali točno u Ivušića.

23' - Osijek prijeti! Opet Livaković sam sebi daje posla! Izbio je loptu na centar, Osječai dobili šansu za kontru, ali Livaković je istrčao i stigao ispred Ecega izbiti loptu u aut. No, šuljaju se Osječani oko Dinamova šesnaesterca, prije toga je Žaper pucao u Dilaverov blok, a potom glavom preko gola.

20' - Osijek je sad imao korner iz kojega nije uspio zaprijetiti, ali Osijek je malo i primirio Dinamove napade. Nekoliko minuta nakon tog neobičnog vodstva Modri su prijetili novm golom, sad ipak gledamo ujednačeniju partiju. Petković je proigrao Ivanušeca petom i opet pokazao koliko mu malo prostora treba, ali Gavranović je u zaleđu.

18' - Moharrami je već drugi put pogrešno dodao, u sredinu terena, Osječanima u noge. Ipak, Theophile je presjekao dodavanje za Ercega i spasio matnu situaciju.

15' - Daničić zasad igra dobru utakmicu, po lijevoj strani je opet prošao i progirao Petkovića. On je, pak, malo 'zavaljao' Škorića, ali ipak izgubio loptu.

12' - greška Livakovića nije kažnjena! Dodavali su se Livaković i Dilaver, Dinamov vratar pogriješio je dodao loptu Kleinheisleru, koji je pred sobom imao prazan gol s 25 metara iskosa. Ali, nije uspio zatresti mrežu, Livaković je stigao spriječiti izjednačenje.

10' - odlična akcija Dinama, ali Modri su malo pretjerali u doavanjima. Burton je dodao Daničiću, on u petercu Gavranoviću, koji se mogao okrenuti i pucati, ali je dodao Petkoviću, od svega samo konrer. No, Dinamo igra dobro, ide po drugi pogodak.

6' GOOOOL - 1:0 NEOBIČAN AUTOGOL!


Bio je korner za Dinamo, osječka obrana bila je potpuno izgubljena. Nisu mogli Osječani ispucati loptu, ona je došla do Gavranovića. On je pucao, Silva je na gol-crti dočekao loptu i želio je ispucati. Ali, pogodio je u leđa vratara Ivušića, od kojega se ona odbila u mrežu. Rijetko viđeni autogol.

1' DINAMO U NOVOM SUSTAVU, ADEMI IGRA STOPERA


Utakmica je počela, a sad je iznenađenje potpuno. Zoran Mamić postavio je Modre u sustav s tri stopera, a jedan od njih je - Arijan Ademi. Uz Theophilea i Dilavera. Takva novost ipak se nije očekivala.


GVARDIOL OZLIJEĐEN, OTPADA I ZA U-21


Među 20 igrača Dinama nema Mislava Oršića i Marina Leovca koji su, očekivano, dobili poštedu za ovu utakmicu zbog lakših udaraca koje su zaradili u Cluju. Međutim, nema ni Joška Gvardiola koji je bio kandidat za startera u ovom derbiju. Ali, on ima problema sa stopalom, pa nije u kadru ni za ovu utakmicu, a neće igrati ni za U-21 reprezentaciju protiv Grčke i Češke.

ERCEG STARTA OD PRVE MINUTE


Ivica Kulešević promijenio je malo momčad u odnosu na utakmicu s Hajdukom, prije svih se vratio Mile Škorić. Od prve minute igrat će i Ante Erceg, on Grezda i Ndokyt trebali bi biti najveća prijetnja Livakoviću. Kad već spominjemo Ercega, recimo da je zadnji put u Maksimiru igrao u travnju 2017., u dresu Hajduka i bio strijelac u pobjedi Splićana 0:2.

MAMIĆ NA OSIJEK S DVA NAPADAČA


Stigli su sastavi, Zoran Mamić, po očekivanju, opet je iznenadio. Dakle, u prvih 11 su dvojica napadača, Bruno Petković i Mario Gavranović. To je ideja o kojoj već dugo razmišlja, ali i kad su od prve minute igrala dvojica, jedan je obično bio Oršić. Sad su to Petković i Gavranović. Marko Tolić ipak kreće s klupe, kao i Lovro Majer.

Tri su utakmice iza Dinama na startu sezone, tri utakmice nakon kojih se u Maksimiru lakše diše.

Bilo je, opravdano, dosta skepse nakon neuvjerljivog nogometa na kraju prošle sezone, rasli su upitnici može li Zoran Mamić u tako kratkom roku nešto promijeniti i zaustaviti pad, vratiti momčad na europsku razinu od prošle jeseni.

Naravno, ima tu još puno posla, otišli su otad Olmo, Moro i Kadzior, treba popuniti te rupe, no, onaj prvi, najvažniji cilj je ispunjen. Modri su pobjednički startali u HNL-u, prošli prvu europsku prepreku i, bez obzira na ishod utakmice s Osijekom u nedjelju, reprezentativnu stanku dočekat će zadovoljni.

A tko su među igračima najveći dobitnici i gubitnici na samom početku sezone? Petar Stojanović je, uz Dominika Livakovića, jedini koji je odigrao sve minute (svih 300 u tri utakmice), trenutno je Stojanović prva opcija za desnog beka, ispred Moharramija, koji je imao peh da je prije početka sezone bio ozlijeđen. No, nije to tako veliko iznenađenje, Stojanović je i ranije držao poziciju ‘broj 1’ na tom mjestu, tu se, zapravo, nije puno toga promijenilo.

Stoga bismo među najveće dobitnike stavili Lovru Majera, Lirima Kastratija i Marija Gavranovića. Majer, koji je protekle dvije godine uglavnom bio u drugom planu, dobio je sad trenerovo povjerenje. Protiv Lokomotive bio je najbolji pojedinac na travnjaku, u Puli i Cluju odigrao je nešto skromnije partije, ali sam činjenica da je prvi put otkad je u Maksimiru bio starter u europskoj utakmici svrstava ga u dobitnike.

No, ne smije se opustiti, treba nastaviti kao protiv Lokomotive, brzo se u Dinamu može opet preseliti na klupu.

Pritisak s ramena

Lirim Kastrati, doduše, dobio je crveni karton u Puli, nije se činilo da će brzo dobiti prolaznu ocjenu, no zato se iskupio u Cluju prvim europskim golom za Dinamo s igračem manje i time zaradio ‘palac gore’ za dobar početak u Maksimiru. Mario Gavranović, pak, vratio se u Maksimir nakon što je već otišao i na početku sezone ugrabio mjesto prvog napadača.

Dobro, Petković je bio ozlijeđen i nedovoljno spreman pa je i to odigralo ulogu, no, samim time što je u hijerarhiji preskočio Sandra Kulenovića dobitak je za Gavranovića u odnosu na završetak prošle sezone. Protiv Lokomotive je bio i strijelac pa je i tu vrstu pritiska odmah skinuo s ramena. Pripada u ovu skupinu i Joško Gvardiol, koji je ulaskom u igru u Cluju dodatno privukao pažnju na sebe, nije čudo da se već priča o velikom transferu i interesu velikih klubova.

Zato je Gavranovićev prvi konkurent Kulenović na vrhu liste oni koji su na početku sezone ispod (vlastitih) očekivanja. Kulenović je slovio kao prva zamjena za Petkovića, čovjek koji će ga naslijediti kad Bruno napusti Dinamo. Ali, nije još uspio zabiti pa je došao u situaciju da ne bude niti među 20 igrača u Cluju, ispred njega je bio čak i Komnen Andrić. Antonio Marin, također, nije se uspio nametnuti niti Zoranu Mamiću, kao i tijekom prošle sezone, daleko je od glavnih uloga.

Izazovi nakon pauze

U ovu bismo rubriku uvrstili i Kevina Theophile-Catherinea. Jako loš ulazak u sezonu, nije briljirao u Puli, a onda je u Cluju bio i glavni tragičar, skrivio kazneni udarac i zaradio isključenje. Time je ispao iz konkurencije za iduću europsku utakmicu, stoperski će par vjerojatno činiti Dilaver i Gvardiol. Ako odigraju kvalitetno, mogao bi Theophile pričekati na povratak u momčad u najvažnijim utakmicama. Bez obzira što je najplaćeniji Dinamov igrač. Odnosno, zato baš!

Osijek je u nedjelju nova prilika da netko iskoči u prvi plan. Možda i netko od onih koji se u prve tri utakmice nisu uspjeli nametnuti, odigra odličnu predstavu i onda u reprezentativnoj stanci uhvati mjesto u momčadi. Jer, odmah nakon pauze veliki su izazovi pred Modrima, prvo derbi na Poljudu, zatim novi europski ispit. Mamić sigurno treba još dobitnika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:45