Reuters / Dado Ruvic / REUTERS
PRIJELOMNI TRENUTAK

MODRI STOPER ISKRENO O SLJEDEĆEM DINAMOVOM SUPARNIKU I PROMJENI REPREZENTATIVNOG DRESA 'U Albaniji su mi zamjerili zbog moje odluke...'

AMIR RRAHMANI Modri stoper o Partizaniju, svojem bivšem klubu, i o promjeni reprezentativnog dresa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. siječanj 2019. 14:35

Dinamo danas igra protiv Partizanija (15 sati uz prijenos na HNTV-u), bivšeg kluba Amira Rrahmanija. Iz toga je albanskog kluba u ljeto 2015. godine stigao u Hrvatsku, potpisao je za Split.

Pitamo Dinamova stopera o kakvom se klubu radi?

- Partizani je najbolji klub u Albaniji. Ima najviše trofeja. U vrijeme dok je u Albaniji na sceni bio komunizam uvijek su osvajali naslove, daleko su bili najjači. Ali prije sedam godina ispali su iz Prve lige, upali su u krizu. Prve godine kad su se vratili u prvi razred albanskog nogometa, ja sam potpisao za Partizani. Završili smo drugi u obje sezone koliko sam tamo proveo. Tada je Skënderbeu bio prejak. Bilo je i dosta promjena u klubu, od predsjednika preko trenera do igrača. Nakon dvije sezone provedene u Partizaniju otišao sam u Split - priča nam Rrahmani.

Zagreb, 090119.
Stadion Dinama u Maksimiru.
Medjusobna utakmica igraca Dinama prije odlaska na pripreme u Tursku.
Na fotografiji: Amir Rrahmani.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kaže da iz današnje momčadi Partizanija poznaje samo neke ljude iz stručnog stožera. Inače, Rrahmani je bio reprezentativac Albanije, ali se odlučio da će igrati za Kosovo. Jesu li mu u Albaniji zamjerili što je promijenio reprezentativni dres?

- Naravno... Bio sam u reprezentaciji Albanije, ali sam odlučio igrati za Kosovo. Vidio sam kako ne bih imao previše prostora u albanskoj reprezentaciji, nisu me vidjeli onako kako sam ja želio. Bio sam na pripremama za Europsko prvenstvo, ali me nisu poveli na natjecanje. To je bio razlog što sam se odlučio igrati za Kosovo. Mislio sam, “ako sad ne računaju na mene, kad će računati…”.

Jasno, dosta se toga događalo nakon što je Rrahmani odlučio igrati za Kosovo. Postao je igrač Dinama, i to jedan od boljih. Nametnuo se treneru Nenadu Bjelici i na mjestu stopera i na mjestu lijevog bočnog. Posebno imponira kako je odigrao europske utakmice na lijevom beku, bio je iznenađujuće dobar. Ma što dobar, bio je zapravo odličan. Nismo mogli vjerovati da čovjek koji je karijeru proveo na stoperu može tako dobro odigrati na boku.

- Ma, ja sam stoper. To je moja prirodna pozicija, ali ako treba, mogu igrati na lijevom i desnom beku. Čak bih kazao da mi više odgovara igranje na desnom boku, jer mi je desna noga bolja. Svejedno mi je, što god treneru treba, tu sam.

Pitamo ga kako će se izboriti za svoju stopersku poziciju? Više neće trebati na lijevom boku, jer se vratio Marin Leovac. S druge strane, dva standardna modra stopera su Dilaver i Theophile-Catherine. Taj dvojac zaista je igrao odlično tijekom polusezone.

- Njih dvojica su u Dinamo stigli kao pojačanja. Moje je raditi i čekati priliku. Bit će dosta utakmica, stoga smatram da ću je dobiti i da ću igrati.

Zanimljivo je na treninzima gledati kako stručnjak za obranu Rene Poms radi s dečkima iz zadnje linije. Pitamo Rrahmanija koliko mu koristi takav nazovimo ga, specijalistički trening?

- Jako nam koristi, takav način rada je potreban, rekao bih neophodan. Naučili smo automatizme, točno znamo kad se treba ubaciti kad kolega stoper izađe, kad se izbace lijevi ili desni bek. Uz takav rad naučili smo se gotovo savršeno pozicionirati. Mislim da smo u europskim utakmicama pokazali kako dobro funkcioniramo u obrani, ipak su one najbolje mjerilo, tu se igra na top razini.

Viktoria nakon ‘šestice’ zabila i ‘sedmicu’

Nakon što je u prvom pripremnom susretu Viktoria Plzen trećeligašu Usti nad Orlici zabila šest golova (6:0), u drugoj utakmici Dinamov je suparnik bio još uvjerljiviji protiv drugoligaša Banika Sokolov. Završilo je 7:2, ali treba reći da se igralo 4x30 minuta, dakle, 120 minuta, u kojima je trener Viktorije Pavel Vrba svakom igraču dao po sat vremena na travnjaku. Po sva gola zabili su Procházka i Kepl, po jedan Pačinda, Šulc i Beauguel.

Viktoria je igrala u sastavu - prvo poluvrijeme: Hruška - Petržela, Pernica, Hubník, Limbersky - Kayamba, Hrošovsky, Horava, Pačinda - Chory, Bakoš; drugo poluvrijeme: Svaček - Havel, Hejda, Piroch, Kovarík - Šulc, Prochazka, Bucha, Čermak - Beauguel, Kepl. (tn)

Nastavak sezone starta ubrzo nakon turskih priprema, a brzo dolaze i utakmice s Viktorijom Plzen. Može li se i preko njih?

- Jak je to protivnik. Njihova najveća snaga je iskustvo, baš imaju dosta starijih igrača. Baš sam uspoređivao godine, stariji i su od nas. Zapravo, jako su stariji od nas. No, to što su oni iskusniji ne znači da su i bolji, da ih mi ne možemo pobijediti, izbaciti iz Europe. Ako ćemo igrati našu igru koju smo u Europi pružali u prvom dijelu sezone, mislim da ćemo opet razveseliti naše navijače i nastaviti svoj europski put - zaključio je Rrahmani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 07:16