Dinamo je najbolje trgovao ovog ljeta
 RONALD GORSIC/CROPIX
IZ MENADŽERSKOG KUTA

‘Modri su apsolutni vladari još jednog prijelaznog roka, ali jedna je momčad još bolja no što je bila‘

Hrvatski menadžer govori o stanju unutar HNL-klubova na ulasku u završnicu ljetnog mercata.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. listopad 2020. 14:49

Prijelazni rok u Hrvatskoj počeo je 27. srpnja i traje do 18. listopada. Već je ostvaren velik dio transfera, a poslovanje hrvatskih klubova u ovim, specifičnim tržišnim uvjetima zbog pandemije COVID-a 19, ocijenio je menadžer Milan Martinović:

- Nikad se u ovakvim uvjetima nije dogodio prijelazni rok, velik je broj klubova bio financijski limitiran zbog negativnog utjecaja pandemije, što je, naravno, utjecalo na tržište, manje se prodavalo i kupovalo nego što je to bilo uobičajeno u ljetnim prijelaznim rokovima. Međutim, naši su klubovi načelno dobro poslovali, napravljeno je gotovo sve što se moglo napraviti i čini mi se da su izvukli maksimum u ovoj situaciji. Potražnja na toj razini bila je prilično ograničena, jer baš su klubovi koji kupuju igrače iz Prve HNL, bili i najviše financijski limitirani - kaže Martinović.

Koji je hrvatski klub najbolje trgovao?

- Kao i uvijek, Dinamo! Realiziran je megatransfer Gvardiola, a tu su i još neki transferi između milijun i dva eura, riječ je o Baturini i Dilaveru. Iza Dinama, najbolji je posao napravila Lokomotiva, Grbićev odlazak u madridski Atletico je nevjerojatan i spektakularan, a lijep je novac u blagajnu kluba s Kajzerice došao i prodajom Uzunija, Kastratija, Jakića i Tolića. Rijeka je također pravodobnom prodajom Čolaka napravila dobar posao, čekali su Riječani do posljednjeg trenutka i bio je to pun pogodak. Odbili su prve, mršavije ponude i na kraju su Čolaka dobro naplatili - govori Martinović i ističe:

- Lokomotiva je odlično prodavala, ali je stoga, logično je, i najviše oslabljena, pa to već sad utječe na rezultate momčadi koja je lani bila prvenstveni hit. Međutim, na Kajzerici su svjesno to napravili, jer žive od prodaje igrača i sad su mirni sezonu-dvije, te kreću ispočetka u stvaranje igrača i momčadi.

Je li neki klub jači nego što je bio prije prijelaznog roka?

- Osijek je, istina, prodao Mirka Marića, ali doveo je Bohara, Miereza i Ercega, te zadržao gotovo cijelu lanjsku momčad. Ostala je, dakle, okosnica sastava, a došao je i sjajni trener Nenad Bjelica. I uvjeren sam da će Osječani biti glavni suparnici Dinamu u utrci za naslov.

A hoće li Prva HNL, nakon brojnih odlazaka, biti slabija od prošloga prvenstva?

- Ne vjerujem. Očekujem da će se zadržati ista kvalitativna razina kao i lani. Siguran sam da će se iznova pojaviti novi, mladi igrači, koji će iskoristiti svoju šansu i afirmirati se na prvoligaškoj sceni. Uvijek je bilo tako, uvijek se kod nas pojavljuju anonimni i mlađahni nadareni nogometaši, tako će biti i ove sezone - smatra Martinović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 03:08