NEMOGUĆA MISIJA?

Modri žele uloviti deseti uzastopni naslov bez poraza, najveći problem - Osijek i Pula!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. siječanj 2015. 17:47

Nije to imperativ, niti nekome treba letjeti glava ako se ne ostvari. Ali nešto o čemu će se sigurno pričati u proljetnom dijelu HNL-a u Maksimiru jest - lov na rekord. Završiti prvenstvo bez poraza i tako okruniti “cener”, deseti uzastopni naslov, bila bi to prava kruna dominacije u domaćem prvenstvu. Nikad to nikome u Hrvatskoj nije uspjelo, Hajduk je davne 1950. bez poraza osvojio prvenstvo Jugoslavije, Dinamo je nekoliko puta bio blizu, no nikad nije izdržao do kraja. Bili su Modri jedne sezone vrlo blizu, jedine sezone kad su završili jesen bez poraza, bilo je to 1992/93. Tri kola prije kraja još uvijek nisu imali poraz, a onda su izgubili na Poljudu i Kantridi i propustili veliku šansu. A jednako veliku priliku Dinamo ima i sad, tako barem pokazuju zadnje sezone.

Jer, u ovoj eri Dinamove dominacije dvojica su trenera uspjela odigrati proljeće bez posrtaja. Bili su to Josip Kuže u sezoni 2006/07. te Ante Čačić prije tri godine, u proljeće 2012. Međutim, od svega toga zanimljiviji je još jedan podatak. U zadnja četiri proljeća Dinamo je izgubio svega četiri utakmice, dvaput po jednu, jednom dvije, a u toj spomenutoj Čačićevoj sezoni nijednu. Sve četiri izgubio je od Istre i Osijeka, od svakoga po dvije! Lani je Zoran Mamić izgubio i u Gradskom vrtu (2:3) i na Drosini (1:2), preklani je Kruno Jurčić ušao u proljetni dio porazom u Osijeku (1:2), a jedini je poraza Vahida Halilhodžića na Dinamovoj klupi u HNL-u bio baš u Puli (1:2). Ispada da su najteži proljetni tereni i najveće prepreke Modrih na putu do rekorda upravo Pula i Osijek. Štoviše, u Puli je, od tadašnje Pule Dinamo izgubio i na proljeće 2006. uoči svog prvoga naslova u ovom razdoblju, čime taj grad dobiva status najnepristupačnijeg Dinamova gostovanja u proljetnim srazovima u HNL-u. Možda su i zato Modri ove zime odabrali Rovinj kao mjesto prvog dijela priprema, da izbliza osjete klimu, atmosferu, terene i opasnog suparnika koji stoji na putu prema rekordu. Šalimo se, dakako, ali definitivno, Puljani i Osječani u proljeće vole nauditi Dinamu. Inače, u tih devet proljeća Dinamove dominacije, Modri su izgubili samo 12 puta. Dakle, triput su ih svladali Puljani, po jednom Osječani i Hajduk, a po jednom Rijeka, Šibenik, Cibalia, Varteks i Zagreb, s time da su od Zagreba, Varteksa i Rijeke izgubili u Maksimiru. Što opet znači da Dinamo na proljeće u tom razdoblju nije još u HNL-u izgubio na Kantridi, a na Poljudu zadnji put u veljači 2009. Proljetni dio, očito, još više odgovara Modrima, nema europskih frustracija, nema pritiska i to Dinamo vrlo dobro koristi. Gledajući sve to, Zoran Mamić i njegovi igrači imaju uistinu veliku šansu napisati još jedan povijesni odlomak u klupskim knjigama. U Gradskom vrtu Modri gostuju ubrzo, već u trećem proljetnom kolu, 21. veljače, dok će na Drosinu u 35., predzadnjem, 23. svibnja. Dakako, ne znači da će sa svih drugih gostovanja donijeti bod(ove), jer Poljud, Kantrida, Park mladeži..., uvijek su, bez obzira na statistiku neizvjesna gostovanja.

Odu li Brozović, Čop, Soudani, ili barem netko od njih, Modri će biti oslabljeni, time će put do toga neobičnog rekorda biti otežan. Ali, razigra li se Fernandes, bude li u pravoj formi Henriquez, na krilima Pjace, Ćorića, Antolića, Ademija..., sve je moguće. Sigurni smo da nitko u Maksimiru ne osjeća pritisak niti neki veliki teret zbog prilike koja se pruža, ali smo isto tako sigurni da bi strašno voljeli završiti sezonu s takvim dosegom. Uspije li ih Zoran Mamić motivirati i uspije li izjednačiti proljetni rezultat Kužea i Čačića značit će da je uspio. Utrka sa samim sobom kreće 7. veljače, protivnik je Lokomotiva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 02:02