FOTO: Ronald Goršić / ALL
NASTAVAK HNL-A

MODRIMA DAJEM VEĆE IZGLEDE! Bivši igrač Dinama i Osijeka o derbiju: 'Zekić mi je bio konkurent, a sad je od prosječnih igrača napravio odličnu momčad'

DUMITRU MITU Bivši igrač Osijeka i Dinama prati događanja u ‘svojim’ klubovima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. veljača 2018. 16:42

Kad mu spomenete Osijek i Dinamo, odmah se javlja, nema problema.

- Ipak su to moja dva draga, najdraža kluba. Naravno, i Rijeka, ali za Osijek i Dinamo ipak su vezanu najljepše uspomene - reći će Dumitru Mitu, dok vozi ulicama Arada.

Živi u Rumunjskoj, tamo radi, pomaže u firmi jednom prijatelju. A taj prijatelj ima i ženski nogometni klub, pa Mitu ponekad uskoči i curama pokazuje nogometne vještine, odradi i poneki trening.

Nedavno je bio i u Zagrebu, na derbiju s Rijekom, prati što se događa u HNL-u, vidio je i da je Hajduk nedavno doveo Rumunja Steliana Filipa.

- Dobar igrač. Po mojem mišljenju jača mu je strana ofenziva od defenzive, ima dobru lijevu nogu. Mogao bi biti pojačanje za Splićane.

Neće im biti lako

U redu, no vratimo se Osijeku i Dinamu, koji će u subotu otvoriti svoju proljetnu polusezonu međusobnom utakmicom.

- Ha, zanimljivo, kao i uvijek. Osijek je baš dobar, neće Modrima biti nimalo lagano u Gradskom vrtu. Imaju veliku prednost u prvenstvu, međutim neće se opustiti. Sjećam se kad sam bio u Dinamu, uvijek smo u Osijek dolazili s velikom željom, nikad nismo razmišljali da je to laganih 90 minuta i da ćemo rutinski pobijediti. Kažem, bez obzira na prednost u HNL-u Dinamov će pristup biti maksimalan, to nemojte sumnjati.

Zna li Mitu da je Osijek jedina momčad ove sezone u domaćem prvenstvu koju Modri nisu uspjeli pobijediti. Ni 180 minuta nije bilo dovoljno da Dinamo slomi Zekićevu utvrdu.

- To govori o kvaliteti Osijeka, ali ima Dinamo još 180 minuta, je l’ tako? Pa, mislim da će uspjeti, možda već u subotu.

Znači, Modri su favoriti protiv Osječana na njihovu terenu?

- Dinamo je dobar. Gledao sam Cvitanovićevu momčad jesenas i vidio nekoliko odličnih mladih igrača, puno talenta. Nemaju slučajno toliku prednost, a kako osim HNL-a i Kupa nemaju drugih obveza, siguran sam da će ozbiljno ući u sezonu i već u Osijeku pokazati dominaciju.

Mitu je u dresu Dinama zabio samo jedan gol Osijeku, dok u Osijekovu dresu nikad nije zabio Dinamu?

- Stvarno? Ne sjećam se, može biti. Možda zato što sam već, dok sam igrao u Osijeku, znao da ću igrati u Dinamu, ha-ha. Zato sam uvijek zabijao Hajduku i ostalima.

Kako su se Osijekovi igrači tada pripremali za dvoboje s Modrima, je li to ipak bila posebna utakmica?

- A nema se tu što posebno pripremati, znaš da ti dolazi Dinamom, što će ti poseban motiv. Ovisilo je to i tko nam je trener i kakvu smo imali momčad, jesmo li se spremali za napad ili obranu. Premda, kad ti dolazi momčad s onakvim igračima, kao što su Cvitanović, Prosinečki, Mujčin i društvo, teško je očekivati da ćeš ih napasti. Ali, znali smo se oduprijeti, čak ih i pobijediti. No, najviše smo muke zadali Dinamu kad smo igrali onu sjajnu europsku jesen, tada smo bili ravnopravni Dinamu.

Bio je suigrač i sa Zoranom Zekićem?

- Da, igrali smo zajedno u jednom periodu. Stalno su govorili da smo konkurenti jedan drugome, premda, ja sam znao igrati više pozicija, on je bio baš klasična špica.

Dobra klapa

Jesu li se tada družili i izvan terena?

- Bili smo OK, bili smo dobra klapa, ali ja sam se nekako najviše družio s Turkovićem i Prišćem. Cijenim Zekića, vidi se da je i odličan trener. Pogledajte kakvu je momčad napravio od uglavnom prosječnih igrača. Neka se nitko ne uvrijedi, ne mislim ništa loše, ali nema u Osijeku danas puno igrača s nekim velikim individualnim kvalitetama pa svejedno odlično guraju kroz sezonu. To je velika Zekićeva zasluga.

Uvijek to pitamo, zašto ne, tko je u to Mituovo doba bio glavni kad su u ‘igru ušli’ tamburaši? Jesu li i tu on i Zekić bili konkurenti?

- Ha-ha, ne znam, to pitajte tadašnje suigrače.

Jednako dragi

Hoće li on, možda, kojim slučajem skočiti do Osijeka na utakmicu?

- Nažalost, neću. Imam ovdje posla, žao mi je što nisam stigao u prosincu. Zvali su me na jedan malonogometni turnir, htio sam doći, međutim, bio sam spriječen. Imam puno prijatelja i u Osijeku i u Zagrebu. Kad god mogu, čujem se s njima ili ih posjetim. Vjerujem da ću uskoro opet doći.

Za koga će navijati u ovoj utakmici, koji mu je klub ipak bliže srcu?

- Ha, ne znam, jednako su mi dragi. Dinamo možda sad više pratim, u Osijeku sam počeo tu hrvatsku epizodu, bio tamo dulje. Uspomene na jedne i druge su mi vrlo pozitivne, ne mogu se odlučiti. Navijam za jednu lijepu utakmicu, neizvjesnu, kvalitetnu.

Toliko od Mitua za ovaj put, no zahvaljujući njemu, derbi iz Osijeka u subotu će se pratiti i u Rumunjskoj.

- Vjerujem da ću naći vremena pogledati prijenos, prognoziram neizvjestan susret i dajem Dinamu ipak veće izglede za pobjedu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 01:27