FABRICE COFFRINI Afp
BIVŠI VATRENI ZA SN

‘Moj prvi cilj je nešto osvojiti sa Hajdukom, a potom dolazi i povratak u hrvatsku reprezentaciju!‘

‘Vidim se sa trofejom u Hajduku i u najboljim ligama‘, kaže Dario Melnjak.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. studeni 2021. 10:29

Daria Melnjaka sjetili smo se dok smo gledali golijadu Vatrenih na Malti. Jer, prošlu je utakmicu sa Maltežanima odigrao u prvoj postavi hrvatske reprezentacije u ožujku ove godine. Danas dok se s hajdukovcima sprema za nastavak prvenstva i Melnjak se rado sjeti Malte.

- Volim Maltu, jer mi je puno pozitivnog u životu donijela.

Kako i ne bi kada je na Malti upoznao suprugu, Grkinju Georgiju, a protiv Malte je igrao i, zasada, zadnju utakmicu u dresu Vatrenih. Sigurno je jedan od većih ciljeva igranja u Hajduku i povratak u reprezentaciju?

- Prvi cilj u Hajduku je nešto osvojiti u karijeri, a potom dolazi i povratak u reprezentaciju - odgovorit će 29-ogodišnji lijevi bek.

Dario Melnjak krajem rujna je potpisao jednogodišnji ugovor za Bijele nakon što je mjesec dana ranije u Turskoj raskinuo ugovor postavši slobodan igrač. Koja je danas prva asocijacija na Rizespor?

- Poslije Hajduka moj najbolji klub, jer iz Rizespora sam došao do reprezentacije. Prije Rizespora nisam ni vidio sebe među Vatrenima, ali karijera se okrenula na Crnom moru. Kao što se okrenula i ovog ljeta. Promijenili su se predsjednik i trener, otišlo je 20 igrača, došlo 15 novih. Do tada sam imao zatvorena vrata glede odlaska, ali sa novom upravom otvorila se mogućnost odlaska. Prevelika odšteta do tada je bio problem, ali sa novom upravom i to smo riješili. Raskidom sam dobio mogućnost otvoriti novu stranicu karijere.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Kao prva opcija pojavila se Alanyaspor, čak je u turskim medijima osvanula i vijest da ste potpisali za taj klub sa juga Turske.

- Bili su jedni od zainteresiranih, a tko je u turske medije poslao vijest, doista ne znam. Bili smo u pregovorima, ali nismo se dogovorili.

Mjesec dana Melnjak je bio slobodan, bez kluba. Vrijeme je prolazilo, je li bilo nervoze?

- Nije lako biti slobodan igrač, premda se otvaralo puno opcija za klubove koji su trebali lijevog beka. Uz to, bio sam među najvrijednijim igračima na toj poziciji. Imao sam i opcije za Ligu petice, ali na kraju mogu konstatirati da to i nije bilo neko najljepše razdoblje u karijeri. Opcije koje sam imao na početku, možda bih kasnije, u drugim uvjetima i prihvatio. Tražio sam iskorak u karijeri, bio sam spreman za klub u Ligi petice, jer imao sam klubove iz gotovo svih najboljih liga. Ali, neki klubovi su se odlučili za druge opcije, neke sam i ja odbio. Događalo se svega pomalo, ali na kraju sam zadovoljan raspletom. Dapače, prezadovoljan dolaskom u Hajduk.

Premda će iskreno dodati kako u prvi tren nakon raskida u Turskoj nije planirao povratak u HNL.

- Prva opcija je bila ostanak u Turskoj, ali nakon dva tjedna sam se vratio u Varaždin gdje sam dobio poziv Hajduka. Sportski direktor Nikoličius me pozvao.

Što vas je privuklo Hajduku?

- Prvo, vidio sam kroz proteklih šest mjeseci da se radi nešto veliko i pozitivno na Poljudu. Vjerovao sam da u Hajduku moraju dovoditi dobre igrače da bi uspjeli u svom naumu. Druga stvar je vezana uz mog najboljeg prijatelja iz Varaždina koji je veliki navijač Hajduka. S njim sam se dogovorio da ću jednog dan zaigrati za Hajduk. Svake godine me pitao "je li sada vrijeme". Eto, na kraju je došlo vrijeme. Je, bio je sretan.

O čemu ste razgovarali sa sportskim direktorom Nikoličiusom ? Ipak je to najvažniji dio priče o dolasku u Hajduk.

- Bilo je nekoliko pozitivnih segmenata. Savjeti mlađim igračima, dizanje konkurencije, prostor za igranje na više pozicija. Zaista se našlo dovoljno elemenata za dolazak. Zato sam rekao sebi, ako je Hajduk u pitanju mogu se vratiti u HNL.

Melnjak je dobio prigodu za iskorak u karijeri, a Hajduk je angažirao iskusnog, 29-ogodišnjeg lijevog beka. Internacionalca sa osam nastupa za Vatrene.

- Životno sam puno naučio kroz uspone i padove u karijeri. Plan? Često imam ta pitanja gdje se vidim i odgovor je jasan. Vidim se sa trofejom u Hajduku i u najboljim ligama. Razmišljam optimistički.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Drukčije i ne može nakon svega što je prošao u karijeri. Od pete lige, od Nedeljanca do Hajduka igrao je još za Zelinu, Belupo, Lokeren, Nefči, Domžale i Rizespor. Danas se ugodno prisjetiti kada je imao premijeru na Poljudu, davne 2012. godine u dresu Zeline.

- Prije toga na Poljudu sam bio na Sportskim igrama mladih. Prvu utakmicu protiv Hajduka odigrao sam u Kupu sa Zelinom i nakon tog susreta sam dogovorio prelazak u Slaven Belupo. Tako sam sa Poljuda došao do Prve lige.

Iz Belupa je napravio transfer u Lokeren vrijedan 350.000 eura odštete za Belupo. Međutim, iz Lokerena je dvaput išao na posudbu (Nefči, Belupo) dok na kraju nije otišao u Domžale, pretposljednju postaju dosadašnje karijere. Za jako skromnih 60.000 eura otišao je u Rizespor u siječnju 2019. godine.

- U Domžalama su baš bili fair i korektni. Svjesni da je vrijeme za napredak u karijeri. Rizespor ? Bili su uvjerljivo zadnji u Prvoj ligi sa velikim zaostatkom za predzadnjim. Ali, nisam vidio negativni scenarij, jer sve je odlično krenulo. Mjesec dana prije kraja prvenstva došli smo do šeste pozicije.

Kako je bilo živjeti u Rizeu na Crnom moru?

- Vatreno, emotivno, temperamentno. Na stadionu, na cesti, u restoranu, svuda. Definitivno zanimljivo razdoblje karijere. Do tada nisam imao toliko navijača na stadionu, a u Turskoj je na svakoj utakmici tamo na svakom stadionu 20-30 tisuća ljudi. Zbog toga igramo nogomet, zbog toga smo bolji i dajemo više.

Jednu utakmicu u Turskoj neće nikada zaboraviti, prvi dvoboj sa Fenerbahčeom na Ulker stadionu, u veljači 2019. u Istanbulu. Može se Melnjak pohvaliti da je slavnom klubu postigao dva pogotka u porazu Rizea 2:3.

- Prvih pet minuta protiv Fenera ostaje zauvijek upamćeno. Postigao sam pogodak za vodstvo u 4. minuti, a onda sam krenuo uzeti loptu za jedan obični aut. Kada je stadion zagrmio, uhh...... Prišao mi je Soldado, centarfor domaćih. Stavio ruku na srce "jako ti kuca". Kako neće kada sam čuo onaj huk sa tribina. Kasnije se navikneš i počinješ uživati s tim pritiskom. Ako nema pritiska postane ti čudno.

Spremio se Melnjak u Turskoj za ono što ga čeka u Hajduku.

- Da sam navijač i ja bih imao velika očekivanja od svog kluba.

Kako je prošlo prvih mjesec i pol dana u Hajduku?

- Ne osjećam da sam tu kratko vrijeme. Od ranije poznajem Katića, Mlakara i Subašića, a meni i mojoj obitelji se sviđa u Splitu. Osobna igra ? Na kraju samo raznmišljaš jesi li pobijedio. O svojim igrama možeš pričati samo isključivo kada dobiješ, jer ništa drugo nije bitno osim rezultata.

Protiv Gorice je Melnjak u zadnjim sekundama imao šansu za pobjedu. Promašio je, Hajduk je uzeo bod, a kako je Melnjak prespavao tu noć?

- U glavi sam više puta prevrtio tu situaciju, ali tako je moralo biti. Ne, nije mi se samopouzdanje radi toga narušilo.

Pakleni raspored (Rijeka, Lokomotiva, Dinamo, Osijek) čeka Bijele do kraja jeseni, a kredit pogrešaka najvećim je dijelom već potrošen.

- Pričati o dobrom ili lošem rasporedu je bespotrebno. Treba samo misliti na sljedeću utakmicu i napraviti sve da je dobiješ. Onda se možeš okrenuti iza sebe i vidjeti je li bio dobar raspored. Uvijek sam više volio igrati protiv boljih ekipa. Rijeka je prva nakon prvenstvene stanke, a mentalitet trenera je pobjednički. Znači treba biti takav i mentalitet nas igrača.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Konačni cilj je trofej. Jedan ili više, jasno, ovisi o rezultatima. Melnjak definitivno ima pozitivno vjerovanje.

- Imam dobar osjećaj za oba trofeja iako se prošlih tjedana to nije vidjelo u našem rezultatu. Možda je to neko razdoblje u kojem smo trebali malo sazrijeti kao momčad sa puno novih igrača.

Za kraj optimističnog razgovora i pitanje glede nastavka karijere. Melnjak s Hajdukom ima ugovor do kraja sezone, a uz to i opciju produljenja.

- Kada smo sjeli i pregovarali o meni i mom ugovoru, nisam puno razmišljao. Mislim da su obje strane bile fair, stoga, ako ću zaslužiti, dobit ću i novi ugovor.


ROG MI SE PONUDIO, ALI ISKUSNIJI SAM

Marko Rog i Dario Melnjak prvi su rođaci. Dariova majka i Markov otac su brat i sestra.

- Bliski smo, stalno se čujemo i odmah mi se Marko ponudio i rekao "hoćeš da ti nađem stan u Splitu".

Igrao je Rog za susjedni Split gdje je došao vrlo mlad, sa 19 godina. Zadržao se jednu sezonu u Parku mladeži preselivši potom u Dinamo.

- Odgovorio sam mu da nema potrebe. Ja sam iskusnij iod njega, on je bio vrlo mlad u Splitu. Uostalom, živio je sam, a ja sam sa obitelji.

Ako ću zaslužiti, dobit ću i novi ugovor u Splitu

Svakako je dobrodošlo i pitanje glede nastavka karijere. Melnjak s Hajdukom ima ugovor do kraja sezone, a uz to i opciju produljenja...

- Kada smo sjeli i pregovarali o meni i mom ugovoru, nisam puno razmišljao. Mislim da su obje strane bile fair, stoga, ako ću zaslužiti, dobit ću i novi ugovor.

MELNJAK ZA HAJDUK

Nastupa 7

Minuta 412

Golova 0

Asistencija 0

Startova 4

Ulazaka s klupe 3

Izlazaka iz igre 1

Klupa 3

Cijelih utakmica 3

Žutih kartona 0

Crvenih kartona 0

MELNJAKOVI KLUBOVI

Nedeljanec (Hrvatska)

Zelina (Hrvatska)

Slaven Belupo (Hrvatska)

Lokeren (Belgija)

Neftči (Azerbajdžan)

Domžale (Slovenija)

Rizespor (Turska)

Hajduk (Hajduk)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:00