CROPIX
TOP 10 TINEJDŽERA

MOMCI KOJIMA SE SMIJEŠE MILIJUNI VELIKIH KLUBOVA Evo koji bi igrači vrlo skoro HNL trebali zamijeniti najvećim ligama, a u budućnosti i nositi Vatrene

Naš nogomet gotovo svake sezone izbaci neko novo ime, ovdje su po osobnoj procjeni ‘izvučena’ destorica
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. ožujak 2018. 09:15

Hrvatski nogomet voli se pohvaliti otkrivanjem i brzim razvojem mladih talenata. Definitivno ima istine u tome, ne bismo željeli biti pretenciozni, ali produkcija mladih nogometaša gotovo je dio kulture klubova na našim prostorima. Nema sezone da ne iskrsne neko novo ime s velikim perspektivom, talent koji mnogo obećava. Naravno, mnogi ne uspiju u izgradnji prave seniorske karijere, neki prerano kroče putem odlaska u inozemstvo, ali isto tako dosta mladića koji su se razvijali u hrvatskim nogometnim školama autoriziraju krasne karijere.

Kad uspoređujemo malu Hrvatsku s najjačim, velikim nogometnim nacijama koje imaju neusporedivo veći bazen iz kojeg mogu grabiti talente, možemo ustvrditi da se kod nas zapravo sjajno radi te da, negdje više, a negdje manje postoji plan razvoja mladih igrača. Iako su se vremena promijenila, iako ima sve manje djece koja su na livadama, iako su školska igrališta uglavnom prazna, Hrvatska svoj talent nudi iz godine u godinu, mogli bismo kazati, gotovo neobjašnjivo. Za to svakako treba zahvaliti struci, ljudima koji rade s mladima, a valjda i prirodnoj nadarenosti naše djece.

Baviti se izborom ponajboljih nije lak zadatak, podložan je subjektivnosti, krivoj procjeni, ali uvijek se mogu selekcionirati oni koji bi danas-sutra mogli svoj talent materijalizirati na velikoj sceni.

Ovdje smo pokušali izvući imena deset najzanimljivijih tinejdžera iz hrvatskih klubova, uključili smo u priču i Dinamova Španjolca Danija Olma, koji se ipak razvijao u toliko hvaljenoj modroj nogometnoj školi. Uzeli smo u obzir mladiće koji još nisu napunili 20 godina, koji participiraju u mladim reprezentacijama te koji su u fokusu seniorskih trenera naših najboljih klubova.

DANI OLMO (Dinamo, 19)

Mladi španjolski reprezentativac, već sad jedan od ključnih igrača Modrih, Cvitanović ga najviše koristi na poziciji ljevokrilnog napadača, ali odličan je i na poziciji centralnog veznog.

NIKOLA MORO (Dinamo, 19)

Još jedan od krucijalnih igrača prve momčadi modrog kluba, mladić za kojeg se već sad grabe veliki europski klubovi, identično dobro može pokrivati pozicije defenzivnog i ofenzivnog veznog.

LUKA IVANUŠEC (Lokomotiva, 19)

Ofenzivni veznjak iznimne perspektive, na ljeto će po svemu sudeći završiti u Dinamu, koji već dulje vrijeme pozorno prati njegov nogometaški razvoj.

DOMAGOJ BRADARIĆ (Hajduk, 18)

Igra na uvijek deficitarnoj poziciji lijevog braniča, reprezentativac je U-19 nacionalne selekcije, njegovu perspektivu najbolje ocrtava činjenica da ga je trener Kopić poveo na zimske priprema u Tursku.

DINKO HORKAŠ (Dinamo, 18)

Brani za drugu momčad Modrih, ali trenira s prvom, bio je ovosezonskim zimskim pripremama, radi se o vrataru za kojeg se tvrdi da je jedan od najvećih talenata.

ANTONIO MARIN (Dinamo, 17)

Iznimno perspektivni Dinamov junior, brzi krilni napadač kojeg je trener Cvitanović vodio na zimske pripreme, gdje se pokazao iznimno dobro, također je priključen treninzima prve momčadi.

MICHELE ŠEGO (Hajduk, 17)

Mladi napadač Majstora s mora koji igra za drugu momčad Hajduka, reprezentativac je U-19, a također je dobio povjerenje trenera koji ga je vodio na pripreme, jedan od najvećih talenata Splićana.

ADRIAN LIBER (Rijeka, 17)

Mladi veznjak kojeg je Matjaža Kek vodio na portugalske zimske pripreme, kažu da je tjelesna kopija bivšeg riječkog veznjaka Ivana Močinića, s tim da je još tjelesno moćniji, po svemu najveći talent s Rujevice.

JOSIP MITROVIĆ (Rijeka, 17)

Desnokrilni napadač kojeg je slovenski trener Matjaž Kek također poveo s prvom momčadi na pripreme. Brz je i hitar, momak od kojeg Rijeka također mnogo očekuje.

MIHAEL KUPREŠAK (Osijek, 16)

Mladi reprezentativac Hrvatske U-17, još je kadet, ali trener Zekić ga je već vodio na zimske pripreme u Španjolsku. Po vokaciji je napadač, ali isto tako super se snalazio na poziciji ofenzivnog veznog.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 23:38