Damir Krajac / CROPIX
OTVORENO O VRUĆIM TEMAMA

'MOŽDA DA NAS JE GLEDAO, A NE IGRAO IGRICU, U PETAK BI BIO SPREMNIJI ZA DERBI' Mislav Oršić za SN najavio najveći hrvatski derbi

Dinamov ljevokrilni napadač i reprezentativac nakon plasmana na Euro 2020. i uoči Hajduka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. studeni 2019. 15:33

Što se Dinama tiče, važna je informacija da su se svi igrači s reprezentativnih fronti vratili zdravi. Novih ozljeda nema, Nenad Bjelica imat će u derbiju s Hajdukom (petak, 18 sati) sve igrače, osim onih koji su već odranije izvan pogona.

Mislav Oršić, sigurno je, bit će u udarnih 11, u momčadi koja želi i dalje “mljeti”. Nakon “petarde” na Rujevici, u Maksimir dolazi najljući rival, četiri dana kasnije Modri idu u Milano na ključnu utakmicu europske sezone.

Nestvarna priča

Lijepe dane žive Dinamovi nogometaši, prekrasno razdoblje karijere živi i Mislav Oršić. Vratio se upravo u Maksimir s Eurom u džepu, igrao je za Hrvatsku i u tom dvoboju sa Slovačkom, pa onda s Gruzijom, naravno, impresije su duboke.

- Bilo je sjajno! Uvijek sam se pitao kako to izgleda iznutra, sad sam dobio odgovore. Veseli me što sam dio reprezentacije koja je izborila nastup na Euru. Sada je na meni da se izborim da budem na popisu putnika koji će biti tamo - skromno će Oršić, prokomentiravši i podatak da su u tom ključnom dvoboju na terenu u jednom trenu bila čak četvorica dinamovaca.

ORŠIĆEVI GOLOVI U EUROPI OVE SEZONE

1 GOL

Saburtalu u pobjedi 2:0 (2. pretkolo)

1 GOL

Saburtalu u pobjedi 3:0 (2. pretkolo)

1 GOL

Rosenborgu u pobjedi 2:0 (4. pretkolo)

3 GOLA

Atalanti u pobjedi 4:0 (Liga prvaka)

1 GOL

Šahtaru u remiju 2:2 (Liga prvaka)

- To je potvrda sjajnih rezultata Dinama u ove dvije sezone, odličnog rada stručnog stožera i rezultata koje smo ostvarili. Naravno, doživljavam to kao i potvrdu kvalitete koju imamo u Maksimiru.

U svima komentarima i mišljenjima kako bi trebala izgledati Hrvatska na Euru dobar dio javnosti, stručnjaka, medija... Oršića drži čvrstim putnikom na to natjecanje. A mnogi mu čak i daju prednost pred Rebićem, uz bok s Brekalom?

- Ne zamaram se tim pričama. Moje je da u pravom trenutku budem na najboljoj mogućoj razini pa ako izbornik procijeni da sam taj, nitko sretniji od mene. I Rebić i Brekalo su sjajni igrači koji igraju na visokoj razini, ali imam dovoljno samopouzdanja da se nametnem.

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Mislav orsic, Milan Skriniar
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Dakle, smatra li se Oršić u ovom trenutku sigurnim putnikom na Euro. Naravno, ako ga ne zaustavi neka viša sila, recimo, ozljeda?

- Smatram da sam na dobrom putu i da imam određene preduvjete, ali sedam mjeseci prije Eura da budem siguran, to ipak nisam. Ima dovoljno vremena da potvrdim svoju dobru formu i uvjerim izbornika, javnost i sebe da mogu ići na Euro. I dat ću sve od sebe da tako i bude.

5,5 milijuna eura tržišna je vrijednost Oršića prema TM-u

1,0 milijun eura platio je Dinamo za Oršića korejskom Ulsanu

26 godina ima Oršić, rođendan će proslaviti 29. prosinca

Naravno, uz sve te odlične igre u Dinamu, nastupe za reprezentaciju i sjajnu formu, dođu priče o interesu inozemnih klubova, o mogućem skorom odlasku. No, Oršić se ne doima kao tip koji će “poletjeti” i pojuriti za prvom takvom pričom, za prvim većim klubom koji iskaže interes:

- Meni je još uvijek nestvarno ovo što se događa. Došao sam iz Azije praktički kao anoniman igrač, a sada igram kvalifikacijske utakmice za doprvaka svijeta. I zato stvari uzimam polako, kako dolaze tako ih percipiram. Mislio sam da nije suđeno da igram za Dinamo, pa vidite da sam tu. Ako je zapisano u zvijezdama da ću igrati u ligama Petice, onda će tako i biti. I da vas ispravim, smatram kako nema većeg kluba od Dinama.

Umor ne priznajemo

Raspored je gust, utakmice mijenjaju jedna drugu, svaka tri-četiri dana, a slijede dva nova velika ispita, Hajduk pa Atalanta. Je li momčad već umorna od tog ritma ili ima još snage za dvije odlične predstave?

- Ne može se nitko od nas vaditi na umor kad igraš najveći derbi u Hrvatskoj i nekoliko dana kasnije utakmicu koja ti nudi nastavak natjecanja u Europi. Da, sezona je duga i naporna, ali mislim da svi mi možemo izvući dodatnu snagu da i te utakmice odigramo na način koji navijači žele od nas.

Puno je golova Mislav zabio u ove dvije sezone u Dinamu, ove jeseni čak i tri hat-tricka. No, Hajduku u Dinamovu dresu još nije tresao mrežu. Je li mu i to poseban motiv uoči derbija?

- Nema većeg motiva od pogotka najvećem rivalu, ali nemam problem s time da ne zabijem, ako ćemo se u petak veseliti. Nogomet je kolektivna igra u kojoj momčad izbaci pojedinca.

Hajduk je dužnik od Poljuda, razmišljaju li u Dinamovoj svlačionici o visokoj pobjedi i puno golova, ili je cilj “samo” pobjeda i čuvanje snage i za Milano?

- Bitna je pobjeda. Kamo sreće da ona bude plod dobre igre i raspucanog Dinama, ali ako i bude 1:0 uz tešku i negledljivu igru, nemam ništa protiv. Bodovi su ti koji će se pamtiti.

Tom pobjedom Dinamo bi odmaknu na već velikih plus sedam u borbi za naslov?

- Pretjerano je zaključiti da bi prvenstvo bilo gotovo, a to sam imao prilike čuti ovih dana. Što bi značilo sedam bodova? Samo neku priliku za mirnije proljeće i ništa više. Neka se zalomi par loših rezultata i opet smo egal.

A nakon Hajduka Atalanta. Momčad koja je jako dobro upoznala čitav Dinamo, a pogotovo Oršića? Vjerojatno će se Talijani bolje pripremiti za Dinamo u ovoj utakmici?

- Sigurno će ući u utakmicu s više respekta nego su ga imali uoči početka skupine, ali ne bih rekao da su bili opušteni. Jednostavno, u toj utakmici smo mi bili pravi i 4:0 je plod naše predstave.

Pobjeda u Milanu donosi vjerojatno drugo mjesto, bod sigurno treće. Treba li krenuti odmah po pobjedu i gol ili ipak biti strpljiv, čuvati “vrapca u ruci”?

- Pitat ćete trenera dan prije utakmice kakva je taktika. Po meni je bitno da ne izgorimo u uvodnoj fazi utakmice i da ih odvedemo u nervozu. Kako će vrijeme odmicati, naše šanse će rasti.

Pjaca? Svaki dolazak kvalitetnog igrača može biti samo bonus

Dinamo je krenuo u pregovore oko povratka Marka Pjace. S jedne strane to je dokaz Dinamove visoke razine, kad može “vrbovati” igrača Juventusa, ali s druge strane, Pjaca bi bio konkurent i Oršiću, premda može igrati i na drugoj strani?

- O tome sam saznao iz medija. Gledajte, mislim da svaki dolazak kvalitetnog igrača u našu svlačionicu može biti samo bonus. Konkurencija te diže i motivira. A Pjaca je kvalitetan igrač koji se borio s ozljedama. No, ne bih htio previše o tome dok je sve još u sferi nagađanja.

U reprezentaciji je bio s Marijem Pašalićem je li pričao s njim o toj utakmici?

- Nismo se previše dotaknuli te teme. Mi imamo derbi s Hajdukom prije toga, oni imaju Juventus.

Suigrač mu je bio i Josip Juranović, Hajdukov kapetan. Jesu li njih dvojica razgovarali o derbiju?

- Ne. Reprezentacija je igrala važnu utakmicu i sva koncentracija bila je usmjerena prema tome.

Kad smo već kod Juranovića, nedavno je izjavio da nije gledao Dinamovu utakmicu, već je igrao Fortnite. Kako je ta izjava protumačena u svlačionici, možda malo podcjenjivački, bezobrazno, motivira li to još dodatno Modre?

- A dobro, svatko bira svoj način na koji će provoditi vrijeme. Ako ga nije zanimao Dinamo u Ligi prvaka, to je njegovo pravo. Možda da nas je gledao, u petak bi bio spremniji za derbi. Mene za utakmicu u petak motiviraju poruke navijača u kojima se vidi koliko im znači moguća pobjeda nad Hajdukom. Motivirat će me huk Maksimira i moji suigrači. To je ono što me motivira, a ne podcjenjivačke izjave iz tabora gostiju.

ORŠIĆEVA PRVA SEZONA U DINAMU

44 odigrane utakmice

3134 minuta na terenu

13 postignutih golova

7 upisanih asistencija

ORŠIĆEVA DRUGA SEZONA U DINAMU

20 odigranih utakmica

1639 minuta na terenu

16 postignutih golova

4 upisane asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 09:56