CROPIX
DEJA VU?

MOŽE LI SE PONOVITI POVIJEST? Trener Dinama je već bio u identičnoj situaciji, tada je senzacionalno 'ukrao' već prežaljenu titulu

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. svibanj 2017. 01:14

Naravno da su nakon Rijekina poraza u Kranjčevićevoj živnuli u Maksimiru, opet sve izgleda moguće. Minus pet je veliki zaostatak, ali u svakom slučaju bolje nego minus osam, sad matematika i logika daju izglede Modrima da na kraju slave još jedan naslov. Ne odlučuju sami o sebi, trebaju pomoć Hajduka i(li) Slavena Belupa, međutim, činjenica jest da se do kraja sve može okrenuti.

- Sudbina mi je da u karijeri o naslovu odlučujem u zadnjem kolu, možda tako bude i sad - rekao je Ivajlo Petev još prije onog derbija na Rujevici.

Već je bio bivši

Dinamo je imao minus četiri i nadao se da će slaviti u derbiju i primaknuti se Rijeci na bod. Znamo kako se sve odvrtjelo, kako je Rijeka uskoro odmaknula na osam bodova razlike, kako je Petev bio ‘bivši’ pa je ipak dobio drugu šansu. Hoće li na kraju uspjeti ili ne, to nitko ne može znati, pa iz utakmice u utakmicu mijenjaju se dojam i odnosi snaga. Međutim, nevjerojatna je podudarnost da je Petev jednom uspio okrenuti tijek prvenstva i osvojiti ga upravo u situaciji u kojoj se našao ovog proljeća. Potpuno istoj.

Dakle, u sezoni 2011/12. na klupi Ludogoreca borio se za naslov prvaka s velikim CSKA-om. Pet kola prije kraja CSKA je imao osam bodova prednosti pred Petevljevom družinom. Slavio se već trofej u Sofiji, dok je klub iz Razgrada kovao planove da iduće sezone napravi iskorak i prekine dominaciju CSKA-a, Levskog i Liteksa, tradicionalno najboljih bugarskih klubova.

Maksimalnih 5 kola

- Ne mislim da ću dobiti otkaz, želim samo do kraja sezone napraviti sve što je u mojoj moći da budemo bolji, da pobijedimo sve, pa što bude - rekao je u tom trenutku Petev.

Kao i pet godina kasnije, na klupi Dinama, nakon poraza u Koprivnici kad je Rijeka otišla na plus osam. Nitko o naslovu nije pričao...

No, u sljedećem je kolu CSKA izgubio od Levskog, četiri kola prije konca razlika je bila pet bodova. Kao i sad između Rijeke i Dinama. I onda je dva kola prije kraja CSKA izgubio na gostovanju kod osrednjeg Minjora, u zadnje kolo ušlo se s plus dva. Ludogorec je na svom terenu pobijedio u velikom derbiju 1:0, prestigao CSKA i osvojio naslov.

Znači, u zadnjih pet kola Petevljeva momčad osvojila je svih 15 bodova, a CSKA je upisao dva poraza. U takvom odnosu snaga u zadnjem je kolu bila Ludogorecu dovoljna bilo kakva pobjeda, a to je ono čemu se Dinamo nada. Da će u zadnje kolo doći sa zaostatkom ne većim od dva boda i da će u slučaju i minimalne pobjede biti prvak. Nadaju se, znači, Rijekinu porazu od Hajduka ili Slavena Belupa ili dva remija u tim utakmicama, uz uvjet da oni pobijede sve do kraja.

Na Cipru drugačije

I u drugoj sezoni na klupi Ludogoreca Petev je osvojio naslov prvaka u zadnjem kolu, ovoga puta s istim brojem bodova kao i Levski. No, tu je zapravo on kiksao, imao je tri kola prije kraja dva boda, više pa u zadnju utakmicu ušao s minus jedan. Ali, je tada Levski osvojio iznenađujuće samo bod, a Ludogorec je pobijedio i s bodom viška obranio trofej.

Na Cipru je, pak, u zadnjem kolu Petev prokockao naslov, imao je AEL tri boda više od APOEL-a, u međusobnom derbiju u zadnjem kolu izgubio i klub iz Nikozije s istim brojem bodova postao je prvak. Bilo je tu svega, utakmica se ponavljala zbog navijačkih nereda, APOEL je na kraju slavio na mišiće i iskustvo. Ali, ipak, taj prvi Petevljev naslov iz Bugarske pokazuje da je sve moguće, jedino je pitanje može li se jednom treneru takvo što poklopiti dvaput u karijeri? Bio bi stvarno svjetski fenomen! U svakom slučaju, Petev nikad dosad nije izgubio naslov prvaka prije zadnjeg kola, a to bi bez dvojbe i sad potpisao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 14:36