Joško Gvardiol i Jairo na posljednjem derbiju
 Ronald Goršić/Cropix
UOČI ODLASKA

‘Na kraju sezone napuštam Dinamo, ovo je moj posljednji veliki derbi! Želim najljepši mogući oproštaj...‘

‘Biuk i Ljubičić su igrali protiv mene u pionirima i kadetima. I uvijek su radili razliku...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2021. 12:07

Joško Gvardiol na Poljudu igra svoj posljednji El Croatico u Dinamovu dresu. Na kraju sezone mlada Dinamova zvijezda seli u RB Leipzig, napušta Modre i HNL. Priču koja se približila kraju želi završiti blistavo, u velikom stilu.

- Želim da u svom posljednjem velikom derbiju na kraju budem radostan i sretan, da pobijedimo Hajduk, te da na koncu uzmemo dvostruku krunu! Zaista bih jako volio da u tom mom zadnjem derbiju na Poljudu slavimo, da svi skupa zagrljeni napustimo splitski stadion. To će biti najljepši mogući oproštaj od Dinama, nešto nezaboravno. Onda bi ova sezona bila zaključena briljantno, igrali smo četvrtfinale Europske lige, uzeli bismo dvostruku krunu i eto, prvi put pobijedili naše najveće suparnike sva četiri puta u jednoj sezoni. Ne samo to, takav rasplet dao bi mi ogroman poticaj, veliko samopouzdanje, pred odlazak u Bundesligu, imao bih još veći motiv za izazove koji me čekaju u Njemačkoj - kaže nam u uvodu Gvardiol.

Znamo što nosi

Pitamo ga jesu li u plavoj svlačionici jako napaljeni na derbi na Poljudu?

- Znamo što taj derbi nosi, s pobjedom se skroz približavamo novom naslovu prvaka. Uvijek je velika stvar trijumfirati na Poljudu, a eto, imamo i priliku po četvrti put u sezoni dobiti Hajduk. Međutim, zapravo ne znam kako da vam to opišem najbolje, motivirani jesmo, ali nisam baš primijetio neku posebnu napaljenost. Jer znate, odigrali smo mi niz velikih utakmica, nama su mnoge dosadašnje utakmice bile supervažne, krucijalne, navikli smo ih već igrati. Znate i sami koliko smo takvih iznimno bitnih, pa i povijesnih odigrali u Europi. Tako da se onda za niti jednu utakmicu ne može govoriti o nekoj našoj posebnoj napaljenosti, svaku utakmicu shvaćamo ozbiljno, svaku pokušavamo odigrati maksimalno.

Priča nam da je potpuni fokus usmjeren na korak koji Dinamo vodi bliže tituli prvaka, koja se već itekako smiješi.

Jasan plan

- Naš je plan jasan. U ove dvije utakmice koje slijede želimo matirati i Hajduk i Rijeku, te tako osigurati naslov prvaka Hrvatske. Pobjeda nad Splićanima bi nam dala ogromno samopouzdanje i za sljedeći sraz na Rujevici. Jer, kad bismo sve riješili u ove dvije nadolazeće utakmice, mogli bismo se mirno pripremati za finale Kupa, za sam finiš sezone. No jasno, na Poljudu moramo napraviti taj važni korak prema tituli. Ove sezone smo triput dobili Hajduk, u sezoni koja je bila iznimno napeta i neizvjesna, u kojoj smo u Osijeku imali žestoku konkurenciju. Bili smo uspješni u derbijima s Hajdukom, pa bi bilo zaista odlično da tu uspješnost trijumfom potvrdimo i ovog puta.

Kako gleda na Splićane, na mlade dečke Biuka i Ljubičića, koji se se istaknuli u svojim posljednim nastupima u bijelom dresu?

Dobar s Biukom

- Biuk i Ljubičić su igrali protiv mene u pionirima i kadetima. Njih dvojica su uvijek činili razliku. U kadetima i pionirima nismo imali toliku uspješnost protiv Hajduka. Baš mi je bilo drago vidjeti da su se njih dvojica tako nametnuli u seniorskoj momčadi. Pogotovo mi je drago zbog Biuka, s njim sam jako dobar, baš smo se lijepo družili kad smo igrali za mlade reprezentacije. Hajduk treba jako ozbiljno shvatiti. Još su u igri za Europu, sigurno će se htjeti revanširati za tri poraza koje smo im već nanijeli ove sezone. Baš smo komentirali u svlačionici da će Hajduk sigurno biti jako motiviran na Poljudu, a upravo ti mladi dečki su posebno motivirani, oni su željni dokazivanja, imaju snage. To smo najbolje mogli vijdeti u utakmici Hajduka protiv Rijeke. Ali ako sve bude kako treba, ako budemo na svojoj visokoj razini, mislim da će sve biti OK, te da ćemo se kao pobjednici vratiti iz Splita.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kako se osjeća, je li malo umoran nakon ovakve naporne sezone? Na nekim utakmicama zamijetili smo kao da mu nedostaje zraka?

- Ovog trenutka se osjećam maksimalno spreman, odmoran. Jest, u pravu ste, bilo je malo problema kada se radi o snazi. Jer, vratio sam se na teren dosta brzo nakon one ozljede. Ljudi s kojima sam se konzultirao su mi kazali da će me početi mučiti neke druge stvari koje nemaju izravne veze s ozljedom, ali koje su posljedica ozljede. I to je bilo točno. Pa zbog toga nisam bio maksimalno spreman, onako kako se kaže, na sto posto. Ali sada mogu kazati da sam blizu tih ‘sto posto’. Mogu na Poljudu zaista dati sve od sebe.

Veliki rezultat

Nakon završetka sezone, Gvardiola čekaju novi izazovi. Mlada U-21 reprezentacija igra četvrtfinale Europskog prvenstva protiv Španjolske...

- Ha, htio sam kazati da nakon sezone idemo na zasluženi odmor. Onda sam na brzinu shvatio, pa kako bih to mogao kazati? Imam tek 19 godina, a razmišljam o odmoru? Pa sam se brzo ugrizao za jezik, ha-ha. Da, čeka nas četvrtfinale Eura protiv Španjolske, naravno da imamo šanse. Ukoliko svi budemo bili na adekvatnoj razini, onda se možemo nadati polufinalu, možemo se nadati pobjedi protiv europskih prvaka. Za neke moje kolege ovo je zadnja godina u kojoj mogu igrati u selekciji U-21, volio bih i zbog njih da napravimo veliki rezultat na Europskom prvenstvu.

'I Dalićeva pozivnica mi je negdje u glavi'

Sanja li negdje i seniorski Euro, pozivnicu Zlatka Dalića?

- Naravno da mi je negdje u glavi... Ali s druge strane, imam tek 19 godina, nigdje ne žurim, kad god dođe poziv bit ću presretan, bit će mi čast trenirati i igrati s takvim velikim hrvatskim nogometnim zvijezdama - zaključio je Gvardiol.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:28