MATIJA DJANJESIC/CROPIX
USUSRET DERBIJU

‘Na Modre uopće ne treba trošiti riječi! Nama je nedjeljna utakmica važnija nego Dinamu‘

Stoper Rijeke uoči sutrašnjeg dolaska njegova bivšeg kluba Dinama na Rujevicu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. svibanj 2021. 17:55

Luka Capan (26) definitivno je jedan od temelja riječke obrane, po vokaciji stoper, ali može uspješno igrati i na poziciji defenzivnog veznog. Čvrst, agresivan, “širokih pluća”, za vrijeme utakmica veliki motivator suigrača. Taj bivši dinamovac jako se dobro snašao u Rijeci, može se zaključiti da na Rujevici igra svoj najbolji nogomet karijere.

U predvečerje derbija pitamo ga što Rijeka sprema Dinamu?
- Spremamo pobjedu! Kao što to spremamo svaku utakmicu - kaže nam u uvodu Luka.

Hoće li to biti ostvarivo protiv Modrih koji su pred novom titulom?
- Vjerujem da se Dinamo nada da će nas pobijediti te tako praktički prigrliti naslov prvaka. No, mi ćemo probati pomrsiti im račune, kako bi ostali samo na nadi. Nama je ta eventualna pobjeda iznimno bitna u potrazi za još jednim europskim natjecanjem. Mi idemo na pobjedu kao i Dinamo, a to onda znači da će se igrati iznimno zanimljiva i dobra utakmica.

Priča nam Capan da su svi maksimalno koncentrirani i fokusirani na ono što ih čeka.
- Hajduk nam puše za vratom, osjećamo njihov dah... Gorica je pak nakon neke krizice u koju su upali počela pobjeđivati i juri ka trećem mjestu. Ako mi nećemo pobjeđivati, teško da ćemo zadržati tu četvrtu poziciju. A onda bi moglo biti velikih problema. Moramo zaista biti na najvišoj razini protiv Dinama i probati uzeti sva tri boda.

Imaju malo ‘lufta’

Kazat će još nešto zanimljivo...
- Iako se Dinamo bori za naslov prvaka, nama je nedjeljna utakmica čak važnija nego njima! Dinamo ima malo “lufta” kad se radi o borbi za naslov prvaka. Osijek ih stišće, ali, realno, njima u nedjelju ne visi naslov. Čak i ako izgube, neće biti nikakve drame, imat će još utakmica u kojima će vjerojatno uzeti titulu, neće kod Modrih biti nikakvih potresa. Međutim, ako mi izgubimo, a Hajduk pobijedi Varaždin, eto nam Splićana samo na bod zaostatka. Zato i potenciram značaj nedjeljne utakmice za nas.

Dobro, što bi se dogodilo da se Rijeka ne plasira u Europu nakon svih ovih sezona u kojima je bila stalno na starokontinentalnoj sceni? Bi li došlo do nekih turbulencija u klubu?
- Sigurno da bi bilo razočaravajuće za sve ljude u klubu, za nas igrače i naše navijače. No držim da ne bi bilo nekakvih velikih potresa. Ljudi iz kluba i navijači uvijek su bili uz nas. Ne mogu sad o tome pričati, ali nadam se da to toga neće doći, da ćemo opet igrati Europu. Ma, uvjeren sam da ćemo igrati Konferencijsku ligu.

Kad smo kod Dinama, brojke pokazuju da su Zagrepčani strašno loše prolazili na Rujevici. Od sezone 2015./16. Modri su Rijeku samo dva puta pobijedili. Ta tradicija je vaša svojevrsna prednost, zar ne?
- Da, postoji ta tradicija koja je debelo na našoj strani. Međutim, moram tu nešto naglasiti. Većina tih utakmica u kojima smo na Rujevici dominirali nad Dinamom igrala se pred našim navijačima. Nama je pred navijačima bilo puno lakše igrati. Falit će nam podrška s tribina. Ipak, u prvom dijelu sezone smo na Rujevici odigrali 2:2 u razdoblju onog teškog ritma u kojem smo igrali europske utakmice. Tada smo odigrali zaista dobru utakmicu. Sada želimo još više, hoćemo trijumf, sva tri boda, to nas zanima. Ne smijemo kalkulirati, nimalo. Odigrat ćemo sigurno čvrsto i kompaktno, tražit ćemo Dinamove greške kako bismo ih kaznili.

Nismo sretni raspletom

Na Poljudu u onom porazu 2:3 baš niste izgledali dobro, ponajviše u obrani koja je djelovala propusno. Protiv Modrih ne bi smjeli tako izgledati.
- Nisam igrao tu utakmicu, pa onda ne bih želio previše govoriti o toj utakmici protiv Hajduka, ne bi to bilo u redu. Međutim, boli to što smo treću utakmicu zaredom izgubili od Hajduka, ne sjećam se kad se tako nešto dogodilo. Godinama smo mi pobjeđivali njih, a sad su oni nas tri puta... Sigurno da nismo sretni s takvim raspletom. Ulazak u utakmicu na Poljudu bio je dosta loš. No problem je u tome što nam to nije bilo prvi put da loše ulazimo u utakmicu. Ponavlja se to... Ako će se protiv Dinama opet dogoditi tako slab ulazak u sraz, neće biti dobro u nedjelju. Moramo na tome dosta poraditi. Momčadski, ali i pojedinačno moramo razmišljati da se od prve minute, kako se to kaže, bacimo na glavu!

I Dinamo i mi letjet ćemo travnjakom

Kako mu izgleda Dinamo? Jesu li se Modri malo umorili pred kraj za njih iznimno uspješne sezone?
- Normalno je bilo da Modri malo izgube svježinu nakon takve sezone u kojoj su odigrali veliki broj utakmica. Pogotovo su igrali iznimno jake utakmice u Europi. Međutim, znam da će za nas biti spremni, vjerojatno će pred nedjeljni derbi popričati o tome, trener Krznar će im sigurno kazati da recimo na Poljudu baš nije bilo dobro kad se radi o energiji. Vjerujte, Dinamo će u nedjelju letjeti po terenu Rujevice. Baš kao i mi!
Plašite li se nekoga posebno iz Dinamovog napadačkog arsenala?
- Da se razumijemo, zaista je teško čuvati sve te Dinamove napadačke zvijezde. Na krilu je Mislav Oršić, koji je nevjerojatno brz. Tu je Bruno Petković koji možda ne traži dubinu, ali je daleko najbolji napadač u HNL-u kad se radi o zadržavanju lopte, a da ne govorim o onim njegovim majstorskim ostavljanjima lopte petom, dok Majer i Ivanušec upadaju iz drugog plana... Ma, na njih uopće ne treba trošiti riječi. Ali ja apsolutno vjerujem u našu momčad, u ovoj sezoni smo puno puta pokazali da se možemo nositi s kremom HNL-a. Nadam se da ćemo do kraja sezonu odraditi kako treba i zaigrati sljedeće u Europi - zaključio je Capan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 08:26