Vladimir Dugandzic / CROPIX
PRIJELAZNI ROK

NA POLJUDU SE SLAŽE NOVI HAJDUK Kalinić je već bivši, odlazi i Šimić? Španjolac dovodi ključnog čovjeka iz pohoda na senzacionalnu titulu

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 28. prosinac 2016. 00:13

Sportski direktor Hajduka Mario Branco u nedavnom je razgovoru za Sportske novosti kazao da skautska služba Bijelih ima popis hrvatskih igrača koji su u inozemstvu i imaju nešto slabiju minutažu. U Hajduku imaju dvije “momčadi iz sjene”, kako ih je nazvao Branco.

Jedna je sastavljena od igrača u inozemstvu, među kojima ima i onih koji su prošli Hajdukovu školu, a druga je od igrača iz domaće lige izuzev Rijeke, Dinama i Osijeka jer bi tu Hajduk teško mogao financijski parirati. Ti igrači u zamišljenim momčadima Hajduku postaju zanimljivi u onom trenutku kada netko s Poljuda ode.

Vratar i kapetan Lovre Kalinić je već otišao, a Branco je rekao da će rješenje za njegova eventualnog nasljednika možda biti i iz vlastitih redova. Dante Stipica čeka svoju priliku u kontinuitetu, dobro je branio protiv Dinama kada nije bilo Kalinića, a tu je i mladi Ivo Grbić, koji se već ranije isticao.

Split, 270716.
Stadion  Poljudu.
Portugalac Mario Branco novi je sportski direktor Hajduka. 
Foto: Vojko Basic / Cropix
Vojko Basic / Cropix / Cropix

Traže se slobodni

Sigurno je da Hajduk napušta Ignacio Maganto, Španjolac koji se nije snašao na Poljudu i koji je odigrao skroman broj utakmica, većinom ulazeći u završnim minutama utakmica. Ne krije Branco da je njegovim odlaskom otvoreno jedno mjesto veznog igrača. Spominjalo se da bi u Hajduku, osim veznog, tražili još jednog desnog beka, stopera i krilo. Zanimljiva je bila i sljedeća Brancova izjava:

- Ako puno mijenjate na zimu, to je znak da niste zadovoljni onim što ste napravili na ljeto.

A u Hajduku su itekako zadovoljni dovedenim igračima, izuzev Maganta, koji se više ne bi trebao vraćati u Split bez obzira na to što je novi trener Joan Carrillo Španjolac i da ga je uvodio u dvije utakmice koje je na kraju ove jeseni vodio. Odluka je pala ranije i Maganto može potražiti novu sredinu. Dakle, tko bi mogao biti taj tajanstveni veznjak koji bi trebao preuzeti Magantov dres? Teško je zimi naći slobodnoga igrača, takvi su poslovi lakši ljeti, ali moguća je pametna prosudba i - posudba. Brancu su zanimljivi igrači koji imaju iskustva u Splitu i u Hrvatskoj ligi te oni koji bi se mogli lako uklopiti u novu/staru sredinu.

Carrillo
Duje Klaric / Hanza Media / Hanza Media

Prvi koji bi rado natrag u Poljud jest Dinko Trebotić, trenutno član Bnei Yehude u Izraelu. Ima 26 godina i dovoljno iskustva, a trenutno nije u prvom planu, igrao je ove sezone tek sedam utakmica u izraelskom prvenstvu. Njegov je adut i to što ga trener Carrillo odlično poznaje jer mu je on bio jedan od glavnih igrača u Videotonu kada su bili prvaci Mađarske. Igrao je tada Trebotić najbolji nogomet u karijeri.

Ima još jedan igrač koji je igrao u Mađarskoj, doduše, u Puškaš Akademiji, a sada je u Slovačkoj u Dunajskoj Stredi. Marin Ljubičić ima 28 godina, može igrati na više pozicija u veznom redu, i premda je standardan trenutno u Slovačkoj, svakako je zanimljiv materijal.

Antalya, 040211.
Pripreme hrvatskih nogometnih klubova u Turskoj u mjestu Belek pored turistickog sredista Antalya, pred nastavak proljetnog dijela prvenstva 1.HNL za sezonu 2010/2011. Prijateljska utakmica izmedju Hajduka i Dinama iz Bukuresta na terenima Papillon Sport Centra.
Na slici: Dinko Trebotic slavi nakon gola, uz njega Ante Vukusic.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX

Dva gola Hajduku

O Andriji Baliću već smo pisali, iz njegove su nam agencije Stars&Friends rekli da ga, premda u Udineseu još nema ni minute, ne namjeravaju pustiti na posudbu, ili eventualno u neki klub Serie A ili B u kojemu bi mogao doći do neophodne minutaže. Tko zna što se može dogoditi do kraja prijelaznog roka, no Balić bi mogao jako dobro doći Hajduku s obzirom na to da je u bijelom dresu već rješavao utakmice, a usto bi mu godilo da napokon zaigra.

Hajduk će, osim stopera i veznog, tražiti i krilo, pa se tako pročulo da je Bijelima zanimljiv Ivan Pešić (24), koji se sa Splitom spori oko dugovanja. On je bio član Hajduka, u mlađim je kategorijama briljirao, ali imao je zaobilazni put, pa je tako preko Šibenika i Zadra stigao do Splita, u čijem je dresu ove jeseni dvaput zabio, i to upravo Hajduku, u prvenstvu i u Kupu.

Split, 301116.
Stadion Park mladezi.
Hrvatski nogometni kup, cetvrfinale, utakmica: RNK Split - HNK Hajduk. 
Na fotografiji: slavlje Ivan Pesic. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

------------------------------------------------------------------------------

I mjesto stopera moglo bi biti otvoreno za početak pripreme. Zna se da je za Lorenca Šimića zainteresirana Sampdoria, pa bi u slučaju da on ode trebalo pronaći rješenje. Od domaćih igrača na radaru je Nikola Žižić (28), koji standardno dobro igra u Istri, a rođen je u Splitu i u više je navrata bio u kombinacijama za dolazak u Hajduk. Valja spomenuti i Petra Bosančića (20), koji je bio na posudbi u Sesvetama, a već se dokazao kao kapetan druge momčadi koji ima i jedan nastup u HNL-u za prvu ekipu.

Zagreb, 280816. 
Stadion Kranjceviceva.
MAXtv Prva liga, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:02