DAMIR KRAJAC/CROPIX
DVIJE VERZIJE

Moguća je povijesna smjena u Dinamu! Evo o kome se sve glasnije priča kao o novom predsjedniku

U zadnje je vrijeme upravo on bio izuzetno angažiran i glasan na sjednicama Dinamove Skupštine...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. svibanj 2020. 12:16

Priča nije nova, a Jutarnji list “oživio” ju je u ponedjeljak nekim novim detaljima najavljujući da bi Dinamo uskoro mogao ostati bez predsjednika Mirka Barišića, nakon 20 godina kontinuiteta u predsjedničkoj fotelji. Naime, Dinamo nije na Skupštini u prosincu 2018. usvojio financijski plan za iduću, 2019. godinu.


Iz Udruge “Dinamo to smo mi” prijavili su klub da nije postupio u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te protivno svom Statutu. Pa, ako se to dokaže, a Mirko Barišić je odgovorna osoba, bio bi prekršajno kažnjen i ne bi više mogao raditi u sportu. Kao što je zbog neobjavljivanja financijskog izvještaja na službenoj stranici morao iz Dinama otići Igor Kodžoman.


Novi detalj u priči jest da je Ministarstvo financija RH reagiralo na prijavu, objavilo nadzor i poslalo mišljenje u Dinamo, a klub je na njega odgovorio. Što može značiti da u Maksimiru nisu bili zadovoljni tim mišljenjem, odnosno da im nije išlo u prilog, pa su pisali “obranu”.

image
Miroslav Rožić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

U Dinamu, pak, tvrde da su oni sačinili financijski plan za 2019., da su po njemu postupali, iako nije usvojen na toj Skupštini, ali da su na Skupštini u prosincu 2019. izglasali taj proračun te da unatoč tome što on nije izglasan po svim pravilima, nije bilo nikakvih štetnih posljedica za klu te da je za njih taj predmet završen i da nema nikakvog razloga za otvaranje prekršajnog postupka protiv predsjednika Barišića.

Vedriš, Mikša...

Konačna odluka i Sud nadležnih instanci tek se čeka, znamo koliko pravne zavrzlame mogu biti komplicirane i dugotrajne, imaju s time iskustva i u Dinamu. No, kad bi Mirko Barišić morao otići zbog ovakve situacije, tko bi ga uopće u tom slučaju zamijenio?

Ima li doista takve ambicije Miroslav Rožić, predsjednik Dinamova NO-a, koji je u zadnje vrijeme bio izuzetno angažiran i glasan na sjednicama Dinamove Skupštine pa su mnogi u tome prepoznali tu ambiciju, iako je Rožić slušao na tim sjednicama i kritičke tonove na svoj rad u klubu?

Mladen Vedriš, Branko Mikša, ljudi koji su već bili na sličnim funkcijama u nogometu, pitanje je imaju li sad više uopće takvih želja? Možda netko novi?


No, sve su to trenutno naklapanja, dok druga strana vjeruje kako ima argumente za Barišićev odstup, u Dinamu vjeruju da su spokojni i da će sve ostati kako jest, da Barišićev ostanak nije upitan.

GNK DINAMO Predmet je za nas završen

GNK Dinamo izašao je sa službenim stavom na ovu temu:
"Ovo je tek jedan u nizu od pokušaja fantomske Udruge za koju nitko ne zna koliko članova Dinama predstavlja da putem svojih aktivista destabilizira klub. U konkretnom slučaju možemo potvrditi da je bio nadzor Ministarstva financija te smo u najkraćem mogućem roku uskladili dio poslovanja s odredbama Zakona o računovodstvu neprofitnih udruga. Obzirom na to da nije nastupila konkretna šteta za klub, ovaj predmet je za nas zaključen", stav je kluba. (sn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:38