Jorge Obregon i Hrvoje Smolčić
 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
ZAKOTRLJALO SE...

Na pomolu transfer, Rijeka dovodi veliko HNL-otkriće?! Na Rujevici će morati duboko posegnuti u džep

Iako se poteže pitanje brzine rada na tržištu, Rijeka se ni po čemu ne razlikuje od drugih.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. lipanj 2021. 14:31

Tiho je na Rujevici posljednjih dana. Neki će zabrinuto reći da novi sportski direktor Robert Palikuća još uvijek nije “upalio motore”, ali razloga za žurbu nema. Premda su Rijeku zasad napustili Capan, Yateke, Andrijašević, Nevistić, Štefulj, Drmić, Menalo i Kulenović, u svlačionici je još uvijek respektabilan broj igrača. Goran Tomić ima vrlo solidno pokriveno gotovo sve pozicije osim - napada. Što nije baš mali problem jer napadači su ti koji golovima potvrđuju nečiji dobar rad...

Dakle, na Rujevici se čeka prvi napadač za sljedeću sezonu jer Menalo se odlučio za Dinamo, a neizvjesna je Drmićeva sudbina u Norwichu. Klub iz Championshipa intenzivno radi na tome da se riješi 28-godišnjeg napadača - trener ga tamo očito ne vidi - ali teško je u ovom korona vremenu pronaći adekvatan klub koji bi preuzeo Drmićevu plaću, koja debelo prelazi milijun funti godišnje. Kako se Drmić proljetos jako dobro snašao na Rujevici, a kako je i sam bio oduševljen svime što je zatekao u Rijeci, postoji obostrana želja da se Drmić vrati u svlačionicu. No, jasno je da će Norwich do zadnjeg trena čekati neku za njih bolju financijsku ponudu od one koju Damir Mišković nudi.

image
Josip Drmić
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Za to vrijeme Rijeka je ozbiljno krenula po Jorgea Obregona (24), kolumbijskog ofenzivca koji već godinu i pol dana igra u Varaždinu. Nadali su se Varaždinci da će ga prodati negdje u inozemstvo za barem milijun eura, ali teško je napraviti transfer iz kluba koji je ispao iz lige. Riječani su očito brzo uvidjeli priliku za sebe. Obregon je doista sjajan igrač, bez problema može igrati i centarfora i povučenog napadača, pa čak i desetku. Čak i ako se Drmić vrati, Obregon i on mogu biti sjajan tandem.

Obregon u ovom trenutku na Transfermarktu ima vrijednost od milijun eura, što je sasvim realno za igrača takvog formata. U prošloj je sezoni odigrao 34 prvenstvene utakmice, u kojima je zabio sedam golova uz tri asistencije što, doduše, nije učinak koji će bilo koga impresionirati. Međutim, Obregon je plemenit igrač koji traži suradnju u napadu, koji bez problema stvara višak i ima jako dobru realizaciju. nema sumnje da bi se odlično uklopio u sustav igre koji preferira Goran Tomić.

Obregonu ugovor s Varaždinom traje do ljeta sljedeće godine, tako da ne može otići bez odštete. Međutim, svima je u Varaždinu jasno da od igrača takvog formata ne možeš tražiti da igra u drugoligaškom društvu, pa je njegov transfer sasvim izvjestan. Rijeka navodno nudi 300.000 eura, dok Varaždinci traže 500.000. Za očekivati je da će se naći jer nije to nepremostiva razlika, a Rijeci je napadač doista jako potreban.

Hoće li biti pojačanja i na nekim drugim pozicijama ovisi prije svega o izlaznim transferima. Stjepan Lončar (24) na meti je nekoliko europskih ponuda, ali znamo već da je Mišković tvrd pregovarač i da za njega očekuje dosta velik novac. Je li to 3 ili više milijuna eura ne znamo, ali Lončarov transfer trebao bi biti “temeljac” na kojem će se slagati budžet za novu sezonu. I s dijelom tog novca Palikuća bi trebao pokazati kakve adute ima u rukavu i može li s njima Rijeku učiniti konkurentnom u borbi za Konferencijska ligu, odnosno, za europska mjesta u HNL-u. Naravno da nije samo Lončar u izlogu - nema igrača koji ne može otići za dobru ponudu - ali Lončar je taj koji predvodi listu očekivanja kad su transferi u pitanju.

Posljednjih dana dosta se potezalo i pitanje brzine s kojom Rijeka radi na tržištu jer pripreme su već počele. No, maknemo li na stranu Dinamo i Osijek, kao dva kluba koja uživaju u financijskom blagostanju, Rijeka se baš ni po čemu ne razlikuje od ostalih HNL klubova. Uključujemo tu i Hajduk, kao dio velike hrvatske četvorke. Stoga na Rujevici panike nema, takvo je stanje tamo realno svakog ljeta već nekoliko godina. I bojimo se da se ono neće tako brzo promijeniti...

Rijeka još uvijek čeka Niku Jankovića

Znamo da Riječani još uvijek nisu iskoristili "bonus igrača" kojeg im Dinamo treba prepustiti na ime transfera Nevistića i Štefulja. Već smo pisali da su na Rujevici prstom pokazali na Niku Jankovića (20), iznimno nadarenog ofenzivnog veznjaka, kojemu su namijenili ulogu nasljednika Franka Andrijaševića.

Mladi Janković trenutačno je na pripremama s Dinamom, te se tamo pokušava nametnuti treneru Krznaru. Lijepo je da mladić vjeruje u sebe, rekli smo i da posjeduje golemi talent, ali konkurencija u veznom redu Dinama doista izgleda brutalno. Stoga se na Rujevici nadaju da će ljudi koji brinu o Jankovićevoj karijeri shvatiti da mu transfer na Rujevicu donosi daleko lakši ulazak na veliku scenu. I to u kvalitetnom, posloženom i ambicioznom klubu, koji se potpuno okrenuo mladim igračima. Uz podršku Gorana Tomića, trenera uz kojeg su se u Lokomotivi sjajno razvijali igrači poput Ivanušeca, Tolića, Jakića, Kastratija... Svi oni danas imaju važan status u Dinamu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 02:53