Marko Todorov / CROPIX
U ODABIRU NAVIJAČA

NAJBOLJA DEVETKA RIJEKE U PROTEKLOM DESETLJEĆU Njegovim golovima rušili su se velikani, a zabio je i osam na jednoj utakmici

ANDREJ KRAMARIĆ Najbolja ‘devetka’ Rijeke u izboru navijača u proteklom desetljeću
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 30. travanj 2020. 17:01

U povijesti Rijeke (74 godine), prvoligaša s Kantride i Rujevice, koji nakon posljednjeg ulaska u elitni razred 1974. godine (treći put), nikada nije ispadao, posljednje desetljeće je najuspješnije. Damir Mišković vratio je Rijeci ponos i dostojanstvo. Od njegova dolaska, osam godine je bilo u ožujku, Rijeka je osvojila pet trofeja. Naslov prvaka, tri Hrvatska kupa i Superkup! Postala je europska momčad. Tri nastupa u skupnoj fazi Europske lige... Na Kantridi i Rujevici padali su velikani - Feyenoord, Standard, Stuttgart, Milan, Salzburg...

Transfer od 10 milijuna

Riječani biraju momčad desetljeća. Zapravo su je odabrali nakon što je Andrej Kramarić postao najbolja “devetka”. Nedostaje još trener, ali to je najlakši posao. Matjaž Kek nema konkurenciju! U pet i pol godina osvojio je četiri trofeja. Peti potpisuje Igor Bišćan. Ostali treneri bili su - prolaznici. Simon Rožman je sada na Kekovu i Bišćanovu tragu...

Kramarić je u godinu i pol dana na Kantridi, 65 utakmica, zabio 55 golova. Iz Rijeke je preselio u Leicester za deset milijuna eura, nakon što je u polusezoni postigao 21 pogodak i osigurao naslov najboljeg strijelca HNL-a 2015. godine. S 55 golova među pet je najboljih strijelaca Rijeke svih vremena. Samo gol više postigao je Milan Radović. Ali Kramarić je apsolutni rekorder s obzirom na činjenicu da mu je trebalo veoma kratko razdoblje. Sezona i pol...

Rijeka je Kramariću otvorila vrata svijeta. Golovima se zahvalio na povjerenju. Postao je igrač svjetske klase.

Kramarić je rođeni “killer”. Ali nije onaj strijelac koji razara, silinom udarca ubija jadne vrata, njegovi su golovi mala umjetnička djela. Jegulja kaznenog prostora. Ima pogodaka koji su čista poezija...

Pet golova na jednoj utakmici zabio je - Lokomotivi. Izjednačio se s Vlaovićem (sezona 1993./94.), jedan manje od rekordera Marija Dodika (Slaven Belupo), koji je prije dvadeset godina utrpao Varteksu (7:1), šest golova. Susret Rijeka - Lokomotiva 6:0 odigran je krajem 2014. na Kantridi. Zanimljivo je da je vrata Lokomotive, tadašnjeg trenera Tomislava Ivkovića, čuvao Simon Sluga, na posudbi, kasnije uspješan čuvar vrata Rijeke, sada reprezentativac.

“Zvijer” je trenutačno u kavezu Hoffenheima...

- Ne treniram već dva mjeseca. Mučim se s ozljedama. Stopala i koljena. Tako da mi je ova karantena zbog koronavirusa dobro došla. Zateže me, no vidim da ide na bolje. Možda za dva-tri tjedna budem spreman - govori Kramarić.

Do tada bi se i mogla nastaviti sezona u Bundesligi. Navodno 9. svibnja...?

- Sumnjam. Pričali su o 16., ali mislim da je realnije da krene 23 svibnja... Čekaju se dozvole, potvrde, odobrenja... stožera i vlade. Ništa nije sigurno.

Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Čast i ponos

Kaže, zatočen je u četiri zida neizvjesnosti. Razveselio se kada je na Instagramu Rijeke otkrio da je “devetka desetljeća”.

- Osjećaj časti i ponosa. Prekrasne uspomene. Sa smiješkom sam gledao tu sliku na Instagramu. U glavi se počeo vrtjeti prekrasan film s Kantride. Hvala navijačima Rijeke, klubu, gradu... Bili su to nezaboravni dani. Omogućili su mi da se osjećam sretno, uživam u nogometu. Prigrlili su me kao čovjeka, uzvratio sam golovima. Rijeka će mi uvijek ostati u srcu.

Pamte se Kramarićevi golovi... Tri Feyenoordu (3:1), u skupnoj fazi Europske lige kada je raspametio Kantridu, pet Lokomotivi u prvenstvu, osam u Kupu Zmaju iz Blata (11:0)... S Rijekom je osvojio Hrvatski kup i Superkup. Tri puta je svladan Dinamo!

- Puno lijepih utakmica i golova. I onaj Lyonu kada smo odigrali neriješeno. Posebno atraktivan. Uživao sam u ambijentu, atmosferi u svlačionici. Fenomenalno je lijep osjećaj vratiti se u ta vremena.

A još ljepše utrčati u “rusku čaroliju”. Recimo, gol u četvrtfinalu Rusima i prolazak na ruletu jedanaesteraca... Europsko prvenstvo je otkazano, igrat će se iduće godine...

- Moramo vjerovati da će ovo ludilo stati, da ćemo početi živjeti normalno i - igrati. Neće nam biti isto kao da je Europsko bilo ove godine, ali na to ne možemo utjecati. Osobno molim Boga da se što prije vratim igranju i nametnem se izborniku Daliću za mjesto u reprezentaciji. Rusija nas obvezuje, a ne bojim se za budućnost našeg nogometa. Uvijek se netko oprašta, a drugi lavovi čekaju svoj trenutak. Za nas bi bilo bolje da se igralo ove godine, ali vjerujem da će Modrić i u 36. godini biti onaj svjetionik naše igre koji je bio u Rusiji. Ništa, naime, iduće godine neće biti isto nakon koronavirusa.

Kramarić prati i Rijeku... Dio je njegova života.

Prvi do Dinama

- Sjajno su odigrali utakmicu protiv Hajduka. Nisam mogao vjerovati da su tako razoružali Splićane. Mogli su zabiti još nekoliko golova. Pokazala je momčad kvalitetu i karakter, podsjetila je na moje razdoblje. Može ostvariti nešto više. Jasno, prvi će biti Dinamo, ali bit će do njega. I osvojiti Rabuzinovo Sunce.

Čolak je prvi strijelac Rijeke s 11 golova...

- Gledao sam ga na nekoliko utakmica. Zahvalan napadač koji radi puno za ekipu. Različiti smo tipovi napadača. Snažan je, može istući cijelu obranu... Dok trpa golove dobro za njega, ekipu, navijače... Golovi su napadačima - doping života.

Slavio sa 78,4 posto glasova ispred Benka, Čolaka, Đalovića, Krstanovića...

Prskalo - Ristovski, Župarić, Mitrović, Zuta - Kreilach, Moises - Vešović, Andrijašević, Anas Sharbini - Kramarić. U rasporedu 4-2-3-1. Tako su glasali navijači. Više od pola momčadi, šest igrača je iz šampionske momčadi koje je prije tri godine osvojila dvostruku krunu - Prskalo, Ristovski, Župarić, Zuta, Andrijašević, Vešović.

Za “devetku” su konkurirali Čolak, trenutačno prvi strijelac Rijeke s 11 pogodaka, čovjek koji je ove sezone srušio Dinamo i Hajduk, pa Leon Benko iz početaka Rijekine priče prije sedam godina (prvi strijelac 2013. s 18 golova), Gavranović, Bezjak, Đalović, Balaj i Krstanović. Zanimljivo je da je prvi strijelac Rijeke prije Benka bio Kreilach s 9 pogodaka! Tri posljednje sezone pripale su Puljiću, Heberu i Andrijaševiću, svi sa po 16 pogodaka...

Nitko, međutim, u povijesti Rijeke, od osnutka kluba, nije zabijao s takvom lakoćom i tako redovito kao što je to činio Andrej Kramarić. Izabran je za najbolju “devetku” sa 78,4 posto glasova. U anketi je sudjelovalo 4.200 ljudi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:51