SRDJAN VRANCIC/CROPIX
PREOKRET OD DEBAKLA

Najbolja Rijeka u Rožmanovih godinu dana! Tri pobjede u nizu bez primljenog gola, a stiglo i pojačanje

Nakon 0:3 protiv Osijeka, Rijeka se preporodila nakon desetodnevne stanke i ostvarila pun pogodak
Piše: JL.Objavljeno: 06. listopad 2020. 16:17

Zbog europskih nastupa nogometaši Hajduka odgodili su susret s Riječanima, a onda je Rijeka iskoristila istu mogućnost, za neka druga vremena prebacila susret s Dinamom. Nakon debakla u osječkom Gradskom vrtu (0:3), Riječani su dobili deset dana za “europske pripreme”. I ostvarili pun pogodak.

Najprije je nakon bitke od 120 minuta na Rujevici svladan ukrajinski Kolos (2:0), u trećem pretkolu Europske lige, a onda je u play-offu Rijeka ostvarila senzacionalan rezultat svladavši Kopenhagen (1:0). Izboren je plasman u skupnu fazu Europske lige. Četvrti put!

Na krilima europskih uspjeha nogometaši Rijeke nastavili su u prvoj domaćoj utakmici, u nedjelju sa Slavenom Belupom, dobili autoritativnom igrom, 2:0, u završnici susreta.

Imali su plan

Dvije odgođene utakmice (Hajduk i Dinamo), deset dana priprema i potekla je nova, do sada nepoznata Rijeka kada je u pitanju nova sezona. Jer, prethodne prvenstvene utakmice (Šibenik 2:1, Lokomotiva 0:1, Istra 2;1, Osijek 0:3), bile su mučenje.
Rijeka je posljednja zaključila prošlu sezone, 1. kolovoza, finalom Kupa s Lokomotivom u Šibeniku. Nakon tjedna odmora počela je nova sezona. Ili, kako tada reče trener Simon Rožman, nastavak stare bez pravih priprema. Za sve velika nepoznanica u raljama pandemije koronavirusa... Nije postojala formula priprema, nikad takva iskustva...

Simon Rožman sa svojim suradnicima, Alešom Kačičnikom, Alenom Obrezom, Dankom Matrljanom, Vjekoslavom Miletićem i Gojkom Mrčelom, smislio je svoj plan. Nakon što je Hajduk odgodio utakmicu, isto je Rijeka napravila s Dinamom i počela nove pripreme.

Rijeka je protiv Kolosa, Kopenhagena i Slavena Belupa ostvarila tri pobjede, postigla pet pogodaka, a nije primila nijedan! Najbolja Rijeka u Rožmanovih godinu dana, usporediva samo s onom ekipom koja je prije koronavirusa, 8. ožujka, na Rujevici razmontirala momčad Hajduka (2:0). Opjevana je pobjeda u Kopenhagenum i Andrijaševićeva čarolija kada je u čvor svezao stopere, pa se poslužio gredom da bi Ankersen postigao autogol. Ali prigoda je bilo još, a Nevistić je ostao bez ocjene...

Identična postava

Prvi put u godinu dana Simon Rožman je dvaput izveo isti sastav. Jedanaestoricu iz Kopenhagena suprotstavio je Slavenu Belupu. Jer, zaslužili su pljesak prije utakmice, konačno utakmica s gledateljima i ovacije po njenu završetku. Kazat će Rožman kako je njegova momčad bila strpljiva i pametna.

Jer, Koprivničanci su uvijek tvrda kost. Nikoga nisu dobili ove sezone, ali remizirali su u Osijeku (0:0), u Splitu (2;2) i protiv Dinama u Zagrebu (3:3). Dugo su gosti odolijevali riječkim napadima, dok lopta slučajno nije pogodila Andrijaševića i - skrenula u mrežu. Mislite li da je slučajno? Nema slučajnosti u nogometu. Andrijaševića je lopta nagradila za sve što je napravio na toj utakmici, ali i cijele sezone... Igra na vrhunskoj razini, višoj nego prije tri godine kada je bio najbolji igrač i strijelac Rijeke (16), u osvajanju dvostruke krune. Dva gola je zabio Puljanima, jedan sada Koprivničancima. Ali i po jedan Kolosu i - Kopenhagenu...

Andrijašević je čovjek oko kojega se sve vrti. Sada je u Kulenoviću dobio mladog lava koji je spreman na žrtvu, gladan igre i golova... Andrijašević mu je prepustio kazneni udarac i tako zahvalio za onu loptu koja je ostala u lokvi vode protiv Kolosa, a Franko je zakucao u mrežu.

- Potrošili smo se emotivno i energetski, ali za sve smo nagrađeni. Ulazimo u nevjerojatan ritam utakmica, ali to smo htjeli. Prvenstvo, Kup, Europa... Raditi i uživati. Zar ima nešto bolje od toga? Sa svojim navijačima, svojim gradom... Znamo da ću sada ostati s devet igrača, zbog obveza prema reprezentacijama, ali tako mora biti. Veselimo se svi zajedno zbog ovoga što smo napravili. Ništa nam nije darovano - kazat će Rožman.

Gust raspored

Rijeka u srijedu mora odraditi kup-utakmicu s Diljem. Neće biti Lončara, Raspopovića, Velkovskog. Pa Nevistića i Kulenovića (Hrvatska U-21), Čerina (Slovenija), Brauta i Galešića (U-19).

Rijeka će od sutra, od susreta s Diljem, pa do 19. prosinca i susreta sa Slavenom u Koprivnici, odigrati devet redovnih utakmica HNL-a, dvije zaostale (Hajduk i Dinamo) i šest europskih utakmica... Nikad izazovnija sezona, s nikad mlađom ekipom.
Na popisu ozlijeđenih su Halilović, Prskalo, Arsenić, Yateke, Murić, Ristovski i sada - Capan. Možda netko bude spreman za Dilj?

Anastasio stigao iz Monze

U rasporedu 3-5-2 Rijeka na lijevoj strani ima Daniela Štefulja, otkrića sezone. U prijelaznom roku stigao je Ennio Travaglia iz Orijenta, koji je dugo bio ozlijeđen. Sada je Rijeka, s obzirom na gustoću nastupa, dovela još jednog lijevog beka, kao alternaciju za Štefulja. Iz drugoligaša Monze stiže Armando Anastasio, 24 godine, rođen u Napulju, koji je igrao u nekoliko talijanskih klubova. Na posudbama kao i sada na Rujevici. Gazda Monze je Silvio Berlusconi, a prvi operativac Adriano Galliani, dvojac koji je od Milana svojedobno napravio “svjetsko čudo”. Suradnja s Berlusconijem i Gallianijem može uvijek biti korisna... (or)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:28