ANTE CIZMIC/CROPIX
HAJDUKOV KAPETAN

Najbolji nogometaš Hajduka u borbi za golgetera lige! Marić mu bježi dva gola, ali Maksimir mu ‘leži’

Prošle sezone osvojio je Zlatnu kopačku s 19 golova, sada na kontu ima 17
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2020. 13:48

Mijo Caktaš jedini je hajdukovac koji ove sezone može do trofeja. Doduše, nije momčadski trofej, pojedinačni je u pitanju, jer Mijo Caktaš može dosegnuti Mirka Marića u borbi za najboljeg strijelca lige. Zlatnu kopačku Caktaš je osvojio prošle sezone s 19 zgoditaka, točno koliko danas ima napadač Osječana. Caktašu bježi dva zgoditka, na 17 je Mijo i pred njim su još tri utakmice. Dvije iznimno zahtjevne s Dinamom i Rijekom, te Inter za kraj. Međutim, nije Dinamo bauk za fantazista iz Dugopolja, dapače, Caktaš je najbolji strijelac Bijelih u najvećem hrvatskom derbiju. Šest je zgoditaka zabio Modrima, od čega je čak pet potpisao na Maksimiru.

Odgovara Caktašu zagrebački travnjak u derbijima, zabija Hajdukov veznjak još od jeseni 2012. kada je s 21 godinom premijerno zaigrao protiv Modrih. Zvuči pomalo nestvarno da je Caktaš postigao šest zgoditaka u devet utakmica s Dinamom na Maksimiru. Još je dodao i jedan zgoditak u Superkupu 2013., što je ujedno i jedini njegov pogodak u derbijima koje je vodio Tudor. Međutim, u HNL-u još čeka zgoditak s Tudorom na klupi. Nova je prilika u nedjelju, a Caktaš je ove sezone već zatresao mrežu Dinama. Iz kaznenog udarca je zabio u studenome, ima Caktaš tu hladnokrvnost i smirenost pogoditi s bijele točke kada je najvažnije.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Od šest zgoditaka Caktaša dvaput su pogoci bili dovoljni za bod Bijelima, ali četiri puta je upisan poraz. Što nedostaje? Pobjeda, jasno. No, možda nije trenutak, možda ipak ovog puta tražimo previše. Ima Caktaš ugovor još jednu sezonu, neka u nedjelju barem postigne zgoditak, jer Hajduku bi i remi puno značio za konsolidaciju momčadi i podizanje samopouzdanja.

S druge strane, Caktašu bi zgoditak bio jako važan u borbi za Zlatnu kopačku, jer bez obzira što Osječanin Marić naizgled ima lakši raspored, ne zaboravimo kako je Caktašev prethodnik iz Hajduka na tronu golgetera došao do naslova. Marko Futacs je 2017. osvojio Zlatnu kopačku kao prvi strijelac HNL-a premda je dva kola prije kraja sezona imao četiri zgoditka manje od Soudanija. Međutim, zabio je “poker” Interu, pa onda još dva Belupu u zadnjem kolu došavši do 18 zgoditaka u sezoni i Zlatne kopačke. Prvi nakon Koznikua iz 1992., čak 25 godina čekali su Bijeli na svog golgetera lige, a sada imaju šansu doći do trećeg naslova u samo četiri sezone. Za derbi nikada motiva ne manjka, ali Caktaš ima i dodatni motiv dokazivanje u Maksimiru. Travnjaku koji mu tako dobro “leži”...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:13