NAJMLAĐI IKAD

Najmlađi debitant u HNL-u, Cibalijin tinejdžer Marko Dabro na meti Bayerna, Chelseaja...!

Piše: damir begovićObjavljeno: 04. travanj 2013. 09:07

Marko Dabro, rođen 28. ožujka 1997. godine, od prošle subote vlasnik je rekorda namijenjenog najmlađem debitantu Prve HNL. U Splitu je odigrao 10-ak završnih minuta sa samo 16 godina i 2 dana. Mnogi će odluku nebesko-plavog stožera protumačiti kao čisti marketing, no ako i jest tako, Vinkovčani na to imaju puno pravo. I drugi bi da mogu zasigurno povukli takav potez...

Međutim, u Genscherovoj 10b tvrde kako u konkretnom slučaju nisu isključivo lovci na rekorde, pa će posegnuti i za mnogim argumentima. Riječ je, tvrde, o talentu kakav se ne rađa često. U pionirskim sezonama zabijao je preko 100 službenih pogodaka, trenutno je vodeći na ljestvici strijelaca Prve kadetske HNL (15 pogodaka), uz napomenu da je zbog raznoraznih okolnosti odigrao jedva 50% utakmica.

Stipendijskim ugovorom uz Cibaliju vezan je već četiri godine, a uskoro će potpisati i prvi profesionalni ugovor koji je pripremljen. Dabro je čista špica, ljevak, vrlo pristojne brzine, čak i više od toga. Reprezentativac u dvije generacije, U-16 i U-17, s tim da za matični klub može igrati u čak tri selekcije - kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj. Seniorskoj svlačionici priključen je još krajem jesenske prvenstvene dionice, a od prije nekoliko dana njezin je punopravan član. U konkurenciji je za svaku utakmicu, što ne znači da od njega do kraja aktualne sezone ponekad neće imati koristi i kadetska momčad.

Iz kluba uvjeravaju uvjeravaju kako će Marko Dabro ostati u Vinkovcima najmanje još godinu dana (u prvom redu stoga što Markovi roditelji još nisu spremni na njegov odlazak), neovisno o tome što su za njega zainteresirani sa svih strana. Popis je izuzetan!

- Na stolu imamo službenu ponudu Fiorentine čija je delegacija bila naš gost prije otprilike dva mjeseca, a mi smo Firencu posjetili u dva-tri navrata. Izravni kontakti postoje još s Romom, Parmom i Juventusom, kao i s dva engleska kluba u čijim je kampovima aktivno sudjelovao, to su Chelsea i Liverpool. Bayern, Monaco i Manchester City čekaju u redu za razgovor, naprosto ne stignemo obići sve zainteresirane i u neposrednom razgovoru zavrtjeti priču o njihovim planovima vezanim uz Marka za koga, uvjeravam vas, znaju u svim Ligama Petice - otkrio je sportski direktor Pernar.

O konkretnim detaljima financijskog predznaka Pernar nije želio razgovarati. Radi se o sferi poslovne tajne, no sigurno je kako će Dabrin transfer biti rekordan i pisat će se s mnogo nula. Naravno, pod pretpostavkom da netko negdje ne napravi kakvu “pogrešku u koracima” i da se Dabrin talent nastavi razvijati u željenom i očekivanom smjeru. Izvjesno je kako ga do kraja sezone očekuje još seniorskih minuta, u njegovim godinama svaka je bitna.

U tom smislu rekord Alena Halilovića, najmlađeg strijelca u HNL povijesti (16 godina, tri mjeseca i 19 dana), itekako je ugrožen. Neposredno po ulasku u igru na splitskom Parku mladeži Dabro je ušao u kolosalnu šansu. Ali, dojmovi su u tim trenucima “ljubili nebo”, nije bilo mirnoće u završnice. Svakom minutom seniorskog nogometa impresije će splašnjavati, mirnoća rapidno rasti, kao i izgledi za HNL prvijenac. Golgeterski gen nitko mu ne može ukrasti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 01:50