ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
VELIKI TRANSFER

Najmlađi strijelac u povijesti Prve HNL prodan Bayernu, ali do kraja sezone ipak ostaje u Hrvatskoj

Mladi talent koprivničkoga prvoligaša postaje igrač bavarskoga giganta
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. rujan 2021. 11:32

Lovro Zvonarek je novi igrač Bayerna. Informacija još nije službeno potvrđena, no iz pouzdanih izvora doznajemo da je priča dogovorena na razini klubova, Bayerna i Slavena Belupa, a bavarski gigant definirao je i uvjete s igračem. Ne zna se kad će uslijediti potvrda, ali posao je po svemu sudeći završen.

- Za sad ne mogu o tome - kratko je jučer poručio direktor Slavena Belupa Aleksandar Aleksovski.

Farmaceuti bi na ime odštete trebali prihodovati 1,8 milijuna eura, ali to nije sve. S bonusima bi se prihod koprivničkog prvoligaša mogao popeti do 4,5 milijuna eura, što je doista fantastičan novac za klub, čiji je rekordni transfer iznosio ukupno 2,3 milijuna eura, a to je bila prodaja Nikole Katića u Glasgow Rangers.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Dosta toga u ovom poslu držano je u tajnosti. Tako smo doznali da je Zvonarek ovog tjedna obavio liječnički pregled u Münchenu, no u četvrtak je već bio na treningu Slavena Belupa. Naime, Bayern je s Koprivničancima dogovorio da će Zvonarek ostati na posudbi do kraja aktualne sezone.

To je “win-win” situacija za sve strane uključene u posao. Slaven će još skoro godinu dana moći koristiti i razvijati svog darovitog tinejdžera, pritom će vjerojatno steći i pravo na bonuse prema modelu kojeg su u prošloj sezoni imali Joško Gvardiol, Dinamo i Red Bull Leipzig. Zvonarek ima priliku sazrijevati u poznatoj okolini, ali sada u prvoligaškoj konkurenciji, dok će Bayern na ljeto na raspolaganje dobiti ipak kompletnijeg igrača, nego što bi to bio slučaj u ovom trenutku.

Naime, Zvonarek je tek u svibnju navršio 16 godina, a vrlo brzo je uzeo dva sjajna rekorda. Sa 16 godina i četiri dana postao je najmlađi igrač u povijesti Prve HNL u debiju protiv Rijeke u Koprivnici, a sa 16 godina i 14 dana postigao je pogodak za domaću pobjedu protiv Varaždina kao najmlađi strijelac u hrvatskom nogometnom prvenstvu i tako s trona skinuo Alena Halilovića.

I te će rekorde biti teško oboriti, a jasno je da su i oni doprinijeli velikom zanimanju za talentiranog Međimurca na nogometnom tržištu. Kad ponude šalju klubovi poput Bayerna i Manchester Cityja, stvari su jasne. Zvonareka su njihovi skauti ocijenili “kapitalcem” vrijednim ulaganja.

Tomislav Stipić bio je trener koji je Zvonareka kao velikog talenta poveo na zimske pripreme Farmaceuta u Medulin dok mu je bilo samo 15 godina. Potom je, zahvaljujući Stipićevim dobrim vezama u njemačkom nogometu, Lovro u ožujku ove godine otišao na upoznavanje u Bayern, gdje su treneri bili impresionirani njegovim nogometnim umijećem. Tamo je trenirao s igračima starijega godišta. Prva ponuda Bavaraca uslijedila je vrlo brzo, navodno se kretala oko 750.000 eura, ali nije odmah prihvaćena. Sad će Farmaceuti inkasirati znatno veći iznos, a taj prihod jamči im financijsku stabilnost u sljedećim sezonama.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Zvao je Zvonareka i Dinamo, no njegova je obitelj nakon konzultacija s bivšim Slavenovim direktorom Zvonimirom Šimunovićem odlučila drugačije. Upravo je Šimunović bio taj koji je uložio ogroman trud kako bi talentirani ofenzivni veznjak ostao u koprivničkom klubu i potpisao profesionalni ugovor. Šimunović je smatrao kako je za igrača puno bolje da se razvija u prvoj momčadi prvoligaša, nego da se negdje putem “izgubi” u velikom Dinamovom pogonu. Stoga je ovaj bogat transfer zasigurno i satisfakcija za bivšeg direktora.

A Zvonarek je talent kakvog Slaven u skoro četvrt stoljeća prvoligaške povijesti još nije imao. Igra na ofenzivnoj veznoj poziciji, može i na oba krila. Odlikuju ga vrhunska tehnika i odlična vizija igre, a nerijetko se priključuje iz drugog plana. Visok je 180 cm, prvoligaške pripreme odradio je bez ikakvih problema.

U Koprivnicu je s 10 godina stigao iz Preloga. Nastupao je redovito i za mlade hrvatske reprezentacije, za U-15 ima pet utakmica i jedan pogodak, za U-16 je nastupio četiri puta i dvaput zabio. U aktualnoj sezoni upisao je pet nastupa u HNL-u te skupio 317 minuta. Ima strašan potencijal, i ako će se razvijati pravilno u njemu bi i Hrvatska jednog dana mogla dobiti vrlo vrijednog igrača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 06:46