Foto: Ante Cizmic / CROPIX
KRAJNJE NEIZVJESNA BUDUĆNOST

NAJPLAĆENIJI IGRAČ HAJDUKA EKSPRESNO NAPUŠTA POLJUD!? Njegove brojke nisu tako loše, ali obistinile su se najave jednog stranog novinara

HAJDUK Nigerijac je jedan od oglednih primjera igrača koje čeka upitna sutrašnjica
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. travanj 2020. 00:35

Samuel Eduok (26) jedan je od igrača Hajduka koji su ostali dužnici nakon 26 odigranih kola Prve HNL. Nigerijski napadač nema doduše tako lošu statistiku - u 22 prvenstvena nastupa zabio je devet golova, kojima je pridodao i tri asistencije - ali nije se uspio nametnuti kao pojačanje.

To nije dojam, o tome vrlo konkretno svjedoči njegova minutaža. U samo tri utakmice odigrao je svih 90 minuta, a u čak osam ulazio je s klupe za pričuve. Za tako iskusnog igrača, koji ima iznimno veliki, najveći ugovor u klubu (600.000 eura godišnje), to su neuvjerljive brojke.

Kada je dolazio u Hajduk jedan turski novinar - Eduok je stigao iz Kasimpase - opisao ga je kao nestabilnog igrača koji stalno varira od izvanrednog do nezamjetnog na terenu.

U Hajduku smo se brzo uvjerili u točnost tih riječi, s tim da je samo u drugom nastupu po dolasku na Poljud bio izvanredan. Bilo je tu u utakmici protiv Lokomotive u kojoj je Hajduk pred svojim navijačima slavio 3:0. Eduok je zabio jedan, a namjestio dva gola.

Nažalost, nakon toga više nije bio tako moćan i okomit, teško uhvatljiv za suparničku obranu. Neobjašnjivo bi gasio svoje motore i jesenas kad je trener bio Damir Burić, a i proljetos kod Igora Tudora. Stoga je logično da se posljednjih dana često spominje kao igrača kojeg ćemo teško gledati i u sljedećoj HNL-sezoni.

Nije realno očekivati da će ga Hajduk i dalje moći plaćati 50.000 eura mjesečno, pitanje je hoće li moći i pola od tog iznosa.

Istina je da Bijeli s njim imaju važeći ugovor sve do ljeta 2022. godine, ali treba vidjeti kakve će naputke za klubove dati FIFA nakon što se igrači vrate na terene. Kakve će tada mogućnosti po pitanju smanjenja ugovora dati klubovima, kojima će prihodi biti drastično smanjeni kao posljedica pandemije. A Hajduku će prihodi žestoko pasti, jer transferi će biti značajno manji, a oni su ključni za poljudski budžet već dugi niz godina.

Na stotine je takvih

Nigerijac bi u novim tržišnim okolnostima vrlo lako mogao ući u skupinu igrača koje će tržište tretirati kao ‘neisplativu robu’ za ozbiljnija ulaganja. Ima već 26 godina, teško će ga biti unovčiti za bilo kakav transfer, a na terenu nema konstantnu s kojom bi jamčio da će biti igrač prevage te da će golovima odlučivati utakmice.

S druge strane, do kraja prvenstva treba odigrati još 10 kola. Eduokova igračka klasa postoji, vidjeli smo je u izdanju protiv Lokomotive, naznačio ju je u još nekoliko utakmica, a po svjedočenju turskog novinara pokazivao ju je i kao igrač Kasimpase. Motivirani Eduok dakle itekako može kad hoće. Tih 10 utakmica trebao bi doživjeti kao priliku za novi početak u potpuno drugačijim okolnostima. Relativno nedokazani igrači s 26 godina tržišno više nisu u modi, ali igrači koji odlučuju utakmice i zabijaju u serijama zanimljivi su svakome.

Prvenstva se ne igraju već gotovo mjesec dana, toliko će još najmanje proći dok se ne nastave. Znamo kako klubovi lako zamijete ‘vruću’ robu, igrača koji zabija ili stvara razliku na terenu.

Ima još ‘Eduoka’ u Hajduku, ima ih puno u HNL-u, a na stotine u Europi. Za sve njih s povratkom utakmica počinje jedno potpuno novo vrijeme za koje ih nitko nije ni pomišljao pripremati. Talentirani mladići i istinske klase uvijek će imati kupce, a sve one između čeka velika borba za mjesto pod nogometnim suncem.

Valjda su Eduok i ljudi koji brinu o njegovoj karijeri toga svjesni...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 12:28