ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
ČEKA GA NOVA DUGA PAUZA

Najskuplji igrač u povijesti HNL-a postao najveći pehist našeg nogometa: Ovo je crna lista teških ozljeda

Istovrsnu je ozljedu već zadobio u dva navrata tijekom karijere, oba puta u posljednje tri godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. srpanj 2023. 18:53

Marko Rog, bivši hrvatski reprezentativac i najskuplja akvizija u povijesti Dinama, doista nema sreće s ozljedama. U četvrtak je već treći put doživio tešku ozljedu prednjih križnih ligamenata koljena te ga prema prvim prognozama očekuje stanka koja će potrajati između šest i sedam mjeseci. Ova je sezona, dakle, za njega vjerojatno izgubljena, s obzirom na to da bi se vratiti mogao tek u proljetnom dijelu prvenstva, no pitanje je koliko će mu vremena trebati kako bi uhvatio odgovarajuću formu.

Rog se ozlijedio u prijateljskoj utakmici koju je njegov klub Cagliari igrao protiv U19 momčadi Rome. Dobio je nezgodan udarac u lijevo koljeno, iz igre je izašao u 57. minuti, da bi klub kasnije objavio kako se radi o ozljedi prednjeg križnog ligamenta.

Rog je istovrsnu ozljedu već zadobio u dva navrata tijekom karijere, a oba puta se to dogodilo u posljednje tri godine. Sad ga čeka operacija i nova stanka te dugačak i mukotrpan oporavak. Nakon novog velikog peha mnogi su Roga skloni prozvati i najvećim pehistom hrvatskog nogometa...

Rog je pažnju na sebe skrenuo kao 17-godišnjak, nastupajući u Trećoj HNL sjever te za juniore Varaždina, no ubrzo je poput ostalih igrača potražio svoju sreću na drugoj adresi. Iz obližnjeg Slavena Belupa nisu reagirali te je polivalentni veznjak dobio ponudu slovenskog prvoligaša Zavrča, ali je 2014. godine izabrao Split.

Na Parku mladeži se ubrzo po dolasku ozlijedio, pričalo se o mogućoj posudbi, ali je inzistirao na nastupu pod injekcijama te se s vremenom prometnuo u glavnog igrača kluba kojeg je obilježila vladavina braće Žužul.

U ljeto 2015. Rog je postao najskuplji igrač HNL-a nakon što ga je Dinamo kupio od Splita za čak pet milijuna eura. Iz Maksimira je napredovao i do hrvatske reprezentacije te se istaknuo u pobjedi protiv Španjolske na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine, kad je odlično zaustavio velikog Andresa Iniestu.

- Nema pozicije koju za reprezentaciju ne bih igrao. Znam da je to uobičajena izjava, ali kod mene to dokazuju i primjeri jer sam stvarno već igrao razne uloge. Uostalom, u zadnje vrijeme igram i u klubu na poziciji zadnjeg veznog tako da imam iskustva. Mogu reći da mi se jako sviđa ta uloga i osjećam se u njoj sve bolje. Kad malo bolje razmislim, i u Dinamu sam igrao veznog, krilo, lažnu špicu… – komentirao je tada Rog za Sportske novosti.

Prvo veliko natjecanje bilo je Rogu odskočna daska za još veći transfer. Modri su ga u ljeto 2016. prodali u Napoli u transferu ukupne vrijednosti 15 milijuna eura, ali se na jugu Italije nije previše naigrao. Tadašnji trener Maurizio Sarri standardizirao je momčad u koju je bilo teško upasti pokraj klasa poput Jorginha i Allana pa je Nedeljančanin najčešće ulazio s klupe. Njegov je tadašnji status išao na ruku Filipu Bradariću koji se uvrstio na popis putnika za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, dok he Rog ostao kod kuće. Kako bi povećao minutažu, iz Napolija je u siječnju 2019. godine otišao na posudbu u Sevillu, a na kraju te sezone napokon je pronašao klub u kojem je opet zaigrao onako kako zna i može.

Radilo se o Cagliariju, koji ga je prvo doveo na posudbu za 1,3 milijuna eura, da bi ga nakon godine dana otkupio za 15 milijuna eura. Marko je na Sardiniji ponovno pružao vrhunske partije, što je hrvatskog izbornika Zlatka Dalića ponukalo da ga opet pozove pod zastavu.

Nažalost, Rog je teško stradao u prosincu 2020. godine kad je ozlijedio desno koljeno te je morao na operaciju. Obavio ju je u Austriji, ali se inficirao bakterijom i oporavak je tada potrajao čak sedam mjeseci. Sve je prošlo dobro, ali je povremenog Vatrenog snašao novi veliki peh, u prijateljskoj utakmici Cagliarija i Augsburga ponovno je ozlijedio to isto, desno koljeno.

– Malo sam psihički potonuo nakon ponovne ozljede jer je proces povratka bio dugotrajan. Znao sam što me opet čeka, ali što je, tu je. Velika podrška su mi obitelj i djevojka. Radim da se vratim na travnjak čim prije – izjavio je tada Rog za Regionalni.

Na teren se vratio 3. travnja 2022. godine, a u prošloj je sezoni s Cagliarijem kroz doigravanje izborio povratak u Serie A odigravši 23 utakmice uz jedan pogodak i jednu asistenciju. Nažalost, 28-godišnji bratić Hajdukovog braniča Darija Melnjaka danas je na novom početku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 14:21