cropix
TOP PROIZVOD

Najskuplji ‘lega‘ u povijesti! Osijek će dati rekordnih 20 milijuna kuna za napadača: S njim nema rizika

Osijek upravo otkupljuje sjajnog Argentinca, a za kojeg je stigla i ponuda od 6 milijuna eura
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. travanj 2021. 08:07

Uloga Nenada Bjelice u Gradskom vrtu bitno nadilazi samo trenersku, u ruke je dobio najveće ovlasti oko kreiranja klupske transfer politike, a iako fokusiran na neizvjesnu prvenstvenu utrku već gleda u budućnost, prema prijelaznom roku u kojem Bijelo-plave očekuje veliki posao.

Prvi transfer za ljeto 2021. Bjelica je dogovorio još zimus. Najbolji nogometaš Istre Šime Gržan u Osijek će stići bez odštete, čistih papira nakon što mu istekne ugovor, ali zato će zbog jednog drugog nogometaša vlasnici Osijeka morati duboko posegnuti u džep.

Sjajni Ramon Mierez bi u iduća tri tjedna i službeno trebao postati Bijelo-plavi. Ali i najskuplji “lega” u povijesti. Ugovor o posudbi dogovoren s Alavesom prošlog ljeta Osijeku omogućava otkup ugovora za fiksnu odštetu od 2,5 milijuna eura. Upravo zahvaljujući toj klauzuli španjolskom klubu su vezane ruke, ne mogu licitirati i Osijeku dodatno naplatiti Mierezovu sjajnu sezonu u kojoj je već zabio 20 prvenstvenih golova, niti ga za veći iznos prodati drugom klubu.

- Za Ramona Miereza dao sam svoje mišljenje predsjedniku kluba i predložio otkup njegovog ugovora. Trebamo još dobiti vlasnikovu potvrdu. Do 15. svibnja imamo rok - kazao je Bjelica.

Iako Mierezov transfer službeno još nije gotova stvar, bilo bi pravo čudo da se najveći transfer u klupskoj povijesti ne realizira. I to ne samo iz ogromne nogometne dobiti koju Osijek ima od Argentinca, već i iz perspektive da već sutra u Gradskom vrtu na sjajnom napadaču mogu najmanje dvostruko zaraditi.

Mierez je “vruća roba” na nogometnom tržištu, a Bjelica je nedavno otkrio kako je za najboljeg strijelca Prve HNL stigla ponuda iz Rusije od šest milijuna eura, koja je i odbijena bez razmišljanja. Klub iz Premijer lige obratio se, dakle, izravno Osijeku, a ne Alavesu čiji je Mierez i dalje službeno igrač, računajući kako je otkup njegova ugovora tek pitanje formalnostI. A postao je izvjestan još jesenas kada je Bjelica poručio:
“Mierez je top proizvod! Kod njega nema rizika”.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Osijek, međutim, neće obeštetiti Bröndby za transfer Ante Ercega. On ne krije kako želi ostati, svoj stav je priopćio i klubovima, nije sporna ni želja Bjelice da ga zadrži, ali... Klub ga nije spreman otkupiti pod uvjetima koji su dogovoreni prilikom njegove posudbe prošlog ljeta.
- Nećemo otkupiti njegov ugovor, ali to ne znači da Ante neće ostati s nama i iduću sezonu. Plaćati odštetu za igrača starijeg od 30 godina (Erceg će u prosincu proslaviti 32. rođendan, nap.a.) bilo bi po meni nepotrebno, ali postoje razgovori i vode se pregovori. Mi smo zadovoljni kako on igra, on je sretan u Osijeku, i postoje šanse da nastavimo suradnju s njime. Samo ne na taj način kako je to dogovoreno prošloga ljeta, odnosno, otkupom ugovora - kazao je menadžer Osijeka.

Mogućnost da će Erceg i iduće sezone ostati u Gradskom vrtu i dalje je, međutim, vrlo realna. U Bröndbyju, u koji je bez odštete stigao u ljeto 2018. godine, očito ne računaju ozbiljno na Splićanina kojeg su početkom 2020. prvo poslali na posudbu u Esbjerg, a onda i u Osijek. Ako ništa drugo, u interesu im je da i dalje nogometaševu plaću, ako ga već ne mogu transferirati, i dalje pokrivaju drugi.

U drugu grupu igrača o čijoj se budućnosti klub treba odrediti spadaju oni kojima ugovorna obveza ističe s koncem sezone - Ivanu Santiniju (dva gola u sedam nastupa), potom Adamu Gyurcsu koji od dolaska iz Hajduka još nije odigrao ni minute u dresu Osijeka, zatim već pomalo zaboravljenom Ukrajincu Dmitru Lopi te brazilskom braniču Gutiju. S njima se još nije sjelo za stol.
- S njima još nismo razgovarali. U idućih dva tjedna do mjesec dana donijet ćemo odluke - zaključio je Bjelica koji će uskoro morati donijeti i odluku o sudbini nogometaša koji su pod ugovorom s Osijekom, a koji su ovu sezonu proveli na posudbi.

S koncem sezone u Gradski vrt se tako vraća Antonio Mance, napadač čiji je transfer prije dva ljeta plaćen za Bijelo-plave rekordnih 1,5 milijuna eura i koji je ugovorom vezan do lipnja 2023., a koji je još prije Bjeličina dolaska proslijeđen u Puskas akademiju. Ove sezone zabio je deset golova za svoju privremenu momčad, od čega sedam prvenstvenih, i mogao bi za trenera Osijeka biti potencijalno zanimljiva opcija. Također, završava i posudba vratara Marka Malenice te krilnog napadača Alena Grgića koji se s Diosgyörijem, kojeg vodi Zoran Zekić, bore za prvoligaški opstanak u mađarskom prvenstvu. Dva kola prije kraja pozicija za ostanak bježi im četiri boda. Vraća se i Josip Špoljarić (koji je jedan od četiri prvenstvena gola u dresu Istre zabio baš Osijeku), a vjerojatno će najmanje dvojbi Bjelica imati oko statusa Karla Kamenara, koji je sezonu proveo na posudbi u Žalgirisu, potom i u mađarskom Mezökövesdu, a koji se ni kod njegovih prethodnika u Gradskom vrtu nije previše naigrao.

IVAN SANTINI
31 navršena godina
8 utakmica za Osijek
2 postignuta pogotka
2,8 mil. € vrijednost na TM
RAMON MIEREZ
23 navršene godine
30 utakmica za Osijek
21 postignuti pogodak
2,5 mil. € vrijednost na TM
ADAM GYURCSO
30 navršenih godina
0 utakmica za Osijek
0 postignutih pogodaka
1,5 mil. € vrijednost na TM
ANTE ERCEG
31 navršena godina
28 utakmica za Osijek
5 postignutih pogodaka
0,25 mil. € vrijednost na TM
GUTIERI TOMELIN
29 navršenih godina
57 utakmica za Osijek
1 postignuti pogodak
0,2 mil. € vrijednost na TM
DMYTRO LOPA
32 navršene godine
125 utakmica za Osijek
18 postignutih pogodaka
0,15 mil. € vrijednost na TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 13:33