GOKHAN KILINCER
NE ŽELI GA NITKO OSIM BIJELIH?

Najveća želja Hajduka želi biti - odvjetnik? Već je otpisan, klub ga se samo želi riješiti

Dotični Umut Nayir višak je u svom Besiktasu. Žele ga prodati i time nadoknaditi financijske minuse.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. listopad 2020. 13:25

Tko je Umut Nayir, 191 centimetara visoki napadač Bešiktaša s kojim pregovara Hajduk, upitali smo kolegu Vedata Vatansevera, dugogodišnjeg pratitelja svih nogometnih zbivanja u Turskoj.

- Moram priznati, malo se o Nayiru zna u Turskoj, jer nije puno igrao. Zato ne mogu kazati kako bi se uklopio u Hajduk i što se od njega može očekivati - bez ustručavanja i dodatnih pitanja kazao je Vatansever.

Dobar s ispitima

Dodao je sljedeće...

- Može u ofenzivi poslužiti i kao igrač koji ostavlja loptu za druge napadače, međutim, treba se naglasiti da u Bešiktašu nije ostavio trag. Ono po čemu je Nayir poznatiji jest činjenica da želi biti odvjetnik. Polaže ispite, uči za advokata i, kažu mi, dobro mu ide.

Umut Nayir rođen je u Kayseriju, ali nogometnu afirmaciju doživio je u Ankari. Seniorsku karijeru je počeo u Ankaragücüu, zatim je igrao za Osmanlispor, odakle je dvaput odlazio na posudbu u Malatyaspor i Göztepe. U ljeto 2018. kupio je veliki Bešiktaš Nayira za 250.000 eura, prililno male novce u turskom nogometu s obzirom da je u pitanju bio 25-godišnji visoki napadač.

Do Bešiktaša je Nayira lansiralo 14 zgoditaka u drugoligaškoj konkurenciji u dresu momčadi Ankaragücüa.

image
ANP SPORT

- Unatoč tim golovima nije Nayir bio u prvom planu kod trenera u Bešiktašu, niti na početku angažmana, niti prošle sezone. Tražila su se stalno druga rješenja. Ne vjerujem da se na njega računa i u ovom prvenstvu jer stalno se dovode novi napadači. Ali, u cijelom klupku problem Nayir sigurno nije prva zanimacija čelnika kluba, jer Bešiktaš pokušava prodati glavne igrače. Do kraja prijelaznog roka ostalo je još nekoliko dana, 5. listopada završava mercato i do tada Bešiktaš mora riješiti svoje probleme, a Nayir im je svakako najmanji upitnik među svim zvijezdama.

Prema pisanju turskog Fanatika, do kraja ljetnog prijelaznog roka Bešiktaš želi prodati četiri igrača (Ljajić, Douglas, Lens, Nayir), za taj kvartet se traže klubovi. Uz to, poslije visokog poraza od Konyaspora (1:4), uprava je najavila i razgovor s Vidom za kojeg je zainteresirana Roma.

Tko je zainteresiran za Umuta Nayira kojeg ugovor s Bešiktašom veže do ljeta 2022? Ima li zaista ponude iz Njemačke i Belgije kao što je naveo za turske medije?

- Nemam spoznaja o tim opcijama, sam igrač najbolje zna. Ali, u medijima nije bilo nikakvih kalkulacija oko nekog kluba iz Europe kojem bi Nayir bio posebno zanimljiv - podvukao je na kraju Vatansever.

Igrao u Europi

U Bešiktašu se žele riješiti Nayira, ako je moguće prodajom, ako ne onda barem posudbom.

Prema Transfermarktu, od četiri središnja napadača koja trenutačno posjeduje Bešiktaš, Nayir je uvjerljivo najjeftiniji s cijenom od 700.000 eura, dok je prvi sljedeći 21-ogodišnji Yalcin s 3 milijuna eura.

Prošle sezone Nayir je upisao 17 nastupa u prvenstvu, ali tek tri puta je imao ulogu startera. Najviše je igrao u Europskoj ligi gdje je od šest nastupa čak pet puta bio prvotimac prošle sezone. Postigao je i jedan zgoditak u grupnoj fazi Europa lige gdje je Bešiktaš upisao čak pet poraza u šest utakmica.

Bešiktaš je zbog minusa prisiljen prodavati igrače

Napadač Vincent Aboubakar pojačao je Bešiktaš krajem prošlog tjedna, zbog njega se Umutu Nayiru hitno traži novi klub. Bešiktaš je u financijskim problemima, ali ipak se odlučio na rizik angažmana 28-godišnjeg Kamerunca koji je prošle sezone u Portu odigrao tek pet utakmica u prvenstvu i nije postigao nijedan zgoditak. Cijelu godinu se borio s ozljedama mišića, koljena... Stotinu problema imao je Aboubakar koji se prije pet dana vratio u Bešiktaš s ugovorom na tri godine u opciji “1+1+1”.

Naime, Bešiktaš je za Kamerunca složio ugovor po kojem na kraju svake sezone postoji mogućnost aktivacije otkupne klauzule za 11 milijuna eura. Pritom se nadaju kako će iz Kine stići ponuda za Kamerunca koji će u Istanbulu imati milijun eura godišnje, uz 17.500 eura za svaku odigranu utakmicu. Onu koju preskoči zbog ozljede klubu će platiti 35.000 eura.

Ali, bez obzira na sve probleme, vjeruje se da će Aboubakar klubu u budućnosti donijeti golove i novac, a Nayir je pred sigurnim odlaskom.

Nayir po sezonama u turskom prvenstvu zadnjih pet godina

2015./16. Osmanlispor (1. liga)
7 utakmica / 1 zgoditak

2015./16. Malatyaspor (2.liga)
16 utakmica / 5 zgoditaka

2016./17. Göztepe (2. liga)
25 utakmica / 11 zgoditaka

2017./18. Ankaragücü (2. liga)
29 utakmica / 14 zgoditaka

2017./18. Osmanlispor (1. liga)
2 utakmice / 0 zgoditaka

2018./19. Bursaspor (1. liga)
25 utakmica / 4 zgoditka

2019./20. Bešiktaš (1. liga)
17 utakmica / 4 zgoditka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:46