Vojko Bašić/Cropix
NEKE NIJE ZADOVOLJIO

NAJVEĆE POJAČANJE HAJDUKA UJEDNO JE I NAJVEĆI DUŽNIK! Statistički to ne izgleda loše, ali postoji jedan veliki problem: 'Tudor to neće dugo trpjeti'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. veljača 2020. 13:38

Samuel Eduok opet je zabio. Sa šest pogodaka treći je strijelac Hajduka u HNL-u, tek za jedan gol na klupskoj ljestvici bježi mu Jairo, a vodeći Caktaš ima devet. Međutim, statistika je puno bolja od prikazanoga na terenu. U Varaždinu je prošle nedjelje poentirao s bijele točke u sudačkoj nadoknadi, a prethodno je pogodio vratnicu iz velikog “zicera”. Kasnije mu je jedan zgoditak poništen zbog zaleđa, ali naplatio se na kraju utakmice. U 16 nastupa ima šest golova, statistički zaista nije loše, ali Eduok još ne pokazuje zašto je tituliran kao veliko pojačanje Bijelih prošlog ljeta.

- Na početku je pokazao da zna i može. Nespreman je odigrao nekoliko utakmica na svježinu i poslije toga se ugasio - prisjetio se Zlatko Vujović, legendarni golgeter Bijelih.

Neka bivša vremena

Eduok je na Poljud došao krajem srpnja prošle godine, nakon ispadanja Hajduka iz Europe. Bijeli su poslije Gzire oprezno tražili pojačanje u ofenzivnoj liniji.

- Dogovorili smo se s trenerom da se ne zalijećemo, da pažljivo odaberemo. Imamo nekoliko profila napadača koje gledamo - objašnjavao je prije osam mjeseci Saša Bjelanović, tadašnji sportski direktor Bijelih.

Split, 261019.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 1. HNL izmedju Hajduka i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Samuel Emem Eduok.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

U procesu angažmana Nigerijca sudjelovali su Bjelanović i Burić, a crnoputi napadač u startu je oduševio navijače. Ni mediji nisu ostali ravnodušni, već nakon druge utakmice u bijelom dresu naslovi su sugerirali veliki posao, jer Eduok je brzo proglašen “novim Ohandzom”. Kriteriji su visoko postavljeni, ali za ispunjenje se ipak tražio kontinuitet. Međutim, kod Eduoka kontinuitet još nismo vidjeli.

- Nadam se da je već shvatio kako se ne živi od jednog zgoditka. Prošla su ta vremena - naglasio je Vujović nakon još jedne pobjede u Varaždinu.

U tri početna nastupa za Hajduk zabio je tri pogotka, upisao i dvije asistencije. Međutim, iskazao je i određenu nervozu dobivši žute kartone u tri uzastopne utakmice zbog čega je propustio derbi s Dinamom. Najveći dvoboj HNL-a bez napadača koji je trebao ponijeti ulogu najvećeg pojačanja. Signal da nešto nije u redu s igračem koji uz Caktaša ima najveći ugovor u Hajduku? Definitivno.

Previše ležeran

I nije slučajno da je Eduok dva mjeseca počevši od kraja kolovoza, proveo na klupi. Malo buđenje imao je krajem jeseni, ali i dalje je izgledalo kao da igra u “drugoj brzini”. Takav pristup nije prolazio kod Burića, a sasvim sigurno još manje će Nigerijac profitirati u suživotu s Igorom Tudorom.

- Prva utakmica proljeća potvrdila je kako Tudor traži maksimalno spremne i brze igrače. Sporima nema mjesta kod Tudora, a napad je prva linija obrane i špicevi moraju pružiti trkački doprinos u defenzivnoj igri. Uz to, Eduok ne može živjeti samo od lopte u nogama. Previše je to ležerno.

Kritičan je Vujović prema Eduoku jer smatra da Nigerijac nije u svom angažmanu na razini koja se od njega očekuje.

- U momčadi nema mjesta za spore, ali ni za one koji ne pružaju maksimum. Eduok mora bitno podići svoj angažman, imam osjećaj kao da ga hvata fjaka, da je malo lijen. Međutim, takav pristup nigdje ne prolazi i Tudor ga neće dugo trpjeti. Reći će mu jednom, dat će mu drugu šansu, a onda... ima i drugih koji čekaju priliku. Eduok je pametan igrač, ima tehniku, zna kako igra funkcionira, ali nema promjenu brzine. Nema angažman kojim bi nekog uvjerio da grize 100 posto.

Najavljeno je još u zimskoj stanci kako Hajduk traži još jednog napadača, a Tudor je naglasio “nećemo uzimati ako nije pojačanje”. Kakav profil špice bi trebao Bijelima?

- Brzi napadač. Uz Jaira se traži jedan brzanac koji može pobjeći i time napraviti višak. Slažem se s najavom da ne treba uzimati špica tek toliko da se uzme. Ako nije pojačanje, ako nije najbolji igrač momčadi, onda njegov dolazak nema smisla.

Igra za budućnost

Kakav je ukupni dojam nakon proljetne premijere u Varaždinu?

- Čak i ako uzmemo u obzir činjenicu da je Varaždin posljednji, igrom je Hajduk potvrdio tvrdnju koju držim od početka sezone. Jedino će Dinamo na proljeće moći parirati Hajduku. Ostali su ispod Bijelih i drugo mjesto po ničemu ne bi trebalo biti problem za splitsku momčad.

U subotu je pravi izazov, dolazi momčad brzih napadača koji hvataju suparničke obrane na širokom prostoru. Stiže Lokomotiva na pogon Uzunija i Kastratija.

- Nije jedna utakmica bitna po svom rezultatu, važna je postavka igre. Hajduk ima igru za budućnost, ima igru temeljenu na europskom modelu. Napadačku igru koja će se navijačima dopasti, iako se uvijek može dogoditi da rizik takvog pristupa ne dobije željeni “feed back” u rezultatu. Generalno sam optimist, vjerujem u Tudora i njegovu igru ofenzivnog garda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 01:25