RONALD GORSIC/CROPIX
USKORO SMJENA

Najveći transfer mađarskog gazde: Evo koliko bi trebala biti plaća Bjelice i cijelog njegovog stožera

Lörinc Meszaros u niti jedan od svojih klubova do sad nije doveo tako veliko nogometno ime
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 04. rujan 2020. 14:55

Petak ipak nije bio dan za predstavljanje novog trenera Osijeka Nenada Bjelice i njegovog stručnog stožera, a što su praktički svi mediji, pa tako i mi, najavili i očekivali.

No, to ne znači da je posao propao ili doveden u pitanje nego samo da je cijeli proces prolongiran na dan-dva kasnije nego što se očekivalo. Iako iz NK Osijek i dalje nema apsolutno nikakvih službenih informacija, iz nekoliko izvora koji imaju pobliže spoznaje o pregovorima Osijeka i Bjelice dobili smo potvrdu da ne očekuju nikakve probleme u realizaciji ovog posla i da je potpisivanje ugovora samo pitanje dana.

Naime, u igri su veliki ulozi, a kad je riječ o mađarskim vlasnicima Osijeka i prvim pregovorima koji su se vodili na za njih do sada neuobičajen način, što zapravo ne čudi, jer objektivno gledano Lörinc Meszaros u niti jedan od klubova u kojima raspolaže s vlasničkim udjelima u Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj... do sada nije doveo ovakvo nogometno ime.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nenad Bjelica definitivno je najveći nogometni kapitalac koji stiže u Meszarosovu nogometnu obitelj, a kao takav je sasvim sigurno tražio i nešto drugačije uvjete od svih igrača i trenera koji su do sada dolazili u Osijek i druge Meszarosove klubove. Naime, ne tako davno Bjelica je na svojoj i na koži svojih najbližih suradnika imao priliku osjetiti kako stvari mogu funkcionirati i završiti, ako nešto nije napisano na papir, potpisano i ovjereno. Pri tome, naravno, mislimo na sve što se proljetos u jeku koronakrize događalo u Dinamu.

image
Lorenc Meszaros, vlasnik Osijeka
IVAN PERIC/CROPIX

Stoga, ne treba sumnjati da je budući trener Osijeka u pregovorima s novim poslodavcem u svoj i ugovore svojih suradnika nastojao ugraditi i one članke, odnosno stavke koji se tiču izvanrednih situacija kao što su osvajanja trofeja, plasmani u skupine europskih natjecanja, a sve to u vidu pripadajućih im bonusa, kao i u slučaju onih negativnih detalja kao što su smanjenja plaća, smjene, otkazi... Sve se to, očito, mora predvidjeti.

Naravno, ni Mađari u tom smislu nisu htjeli brzati, imali su vjerojatno i oni nešto za reći po tom pitanju, pa su onda sve to trebali provjeriti i amenovati odvjetnici... I tako, dok se sve to ne zgotovi potpisivanje ugovora i promocija novog trenera još su malo na čekanju.

Sve to, naravno, i danas zvuči dosta nepravedno prema još uvijek glavnom treneru Ivici Kuleševiću, koji je s Bjelicom dijelio svlačionicu u prvoj HNL sezoni, koji je i u petak profesionalno odradio svoj posao i trening s momčadi. I dalje ne znamo je li mu netko rekao da će uskoro biti bivši, ali nadamo se da se našla osoba u upravljačkim strukturama koja mu je ljudski pristupila i sve objasnila. Konačno, 'Kule' je zaslužio iskrenost i pošten odnos.

Bjelici i cijelom stručnom stožeru - milijuna eura bruto!?

U četvrtak su se brusili detalji uvjeta pod kojima se Bjelica vraća u rodni grad na trenersku klupu Osijeka. S njim u paketu trebali bi stići i pomoćnici Nino Bule, Rene Poms, Martin Mayer i Jasmin Osmanović, ali još se ne zna hoće li u stručnom stožera kao trener vratara biti i Silvije Čavlina, ili će taj posao i dalje obavljati Domagoj Malovan ili netko drugi iz kontingenta kvalitetnih trenera vratara koji su već zaposleni u Gradskom vrtu.

Osim što su mu važni u stručnom smislu, Bjelica prema njima ima i ljudsku obvezu, jer su iz Dinama potjerani zbog solidariziranja s njim u jeku koronakrize i problema sa smanjenjem plaća.


Procurila je i informacija kako će Bjelica i njegov stručni stožer biti plaćeni milijun eura po sezoni bruto, što je također u sferi nagađanja, a što bi, ako je točno, bilo i znatno niže od njihovih primanja u Dinamu, gdje je samo Bjelica imao 1,2 milijuna eura bruto godišnje. No, to je u ovom trenutku zapravo potpuno nevažno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:13