ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Tražena je ‘roba‘

Nakon Bilića i Leke i trener Lokomotive seli u Kinu? ‘Imam upite iz Kine i drugih država Azije...‘

Goran Tomić skriva karte oko mogućeg odlaska iz kluba s Kajzerice ove zime
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2021. 22:34

Goran Tomić priprema Lokomotivu u Medulinu za nastavak sezone, a u medijima se prije dvadesetak dana pojavila vijest kako bi mogao postati trener kineskog prvoligaša Guangzhou Cityja. Tomić je već radio u četiri kluba iz te države, zadnje u Shenzhenu, gdje je bio pomoćnik Šveđanina Svena Görana Erikssona. Odlazi li u Kinu, pitali smo ga...

Drago zbog kolega

- Kao i u svakom prijelaznom roku imam upite iz Kine i drugih država Azije. Jedino vam to mogu reći, ništa drugo. U Lokomotivi sam, fokusiran sam na njezine pripreme, pa već pomalo i na prvu utakmicu s Osijekom - odgovorio je diplomatski Tomić, dodajući:

- Nikad se ne zna što će biti. Bio sam u Kini pet godina i svako toliko se spominju neke kombinacije.

No, prema informacijama koje su doprle do novinara, bilo je to blizu realizacije, je li i ovog časa vruća priča?

- Neću reći da je vruće, u Lokomotivi sam, sto posto u poslu koji radim. Drago mi je što postoje upiti jer to govori da sam ostavio neki trag u Kini.

Slaven Bilić je prihvatio Peking Guoan, Ivan Leko prije toga Šangaj SIPG, hrvatski treneri dobivaju sve više na cijeni u tamošnjoj ligi.

- Jako mi je drago što su otišli tamo. Nakon što je godinama bilo puno Španjolaca, Brazilaca… počeli su se naši treneri vraćati u tu državu, to je dokaz da smo na pravom putu. Bez obzira što će netko reći da su Kina ili Azija u nogometu egzotične zemlje, kad pogledate samo koji su treneri tamo bili, to je pokazatelj da hrvatski stručnjaci vrijede.

Koliko je s karijerne strane izazovno ići na Daleki istok ili europski treneri prihvaćaju ponude samo zbog novca?

- Kad vidite koji su treneri i igrači bili tamo i gdje su potom otišli, jasno vam je da je Kina i s kvalitativne razine sve bolja i sve bitnija. Primjerice Andre Villas-Boas je vodio klub u kojem je sad Leko, pa je potom dobio angažman u Marseilleu. Ili prije Bilića je bio bivši trener Lyona Genesio, neki igrači poput Witsela su se vratili u Europu, sada igra u Borussiji Dortmund. Kina više nije toliko zemlja za islužene igrače ili trenere pred mirovinu. Kad usporedite Šangaj SIPG i Royal Anwerp gdje je dosad Leko radio, jasno da je kineski klub u svjetskim okvirima bolji. Leko će se nakon njega moći vratiti u Europu bez problema. Bilić i on preuzeli su gigante. Apsolutno podržavam njihovu odluku. Prije petnaestak godina tko je otišao u Kinu mogao se pozdraviti s igračkom ili trenerskom karijerom. Sada je to drugačije. Pogotovo za Leku to nikako nije korak unatrag.

I za vas bi bio korak naprijed da postanete prvi trener kineskog prvoligaša?

- Apsolutno. Kad idete iz Hrvatske u prvu ligu Kine to je sigurno korak naprijed.

Dakle, ne možemo ipak biti sigurni da ćete voditi Lokomotivu u proljetnom dijelu?

- Ne treba o tome govoriti, zasad sam u Lokomotivi. Što će biti jednog dana, to nitko ne zna...

Najteže za trenera

Imate energije za Lokose, opet ste morali krenuti iz početka?

- Imam. Kad ne bih imao ne bih ni nastavio raditi taj posao. Znali smo da počinje novi ciklus, došlo je do promjene igrača i stvara se druga momčad, ali već sljedeće sezone Lokomotiva će se približiti vrhu. Za trenera je to najteže, ali veseli me što sam tako dugo ovdje. Ponosan sam na to - kaže Tomić, koji je 2017. stigao na klupu momčadi s Kajzerice.

Europski treneri u kineskom prvenstvu

Cosmin Olaroiu (Jiangsu)
Fabio Cannavaro (Guangzhou E.)
Slaven Bilić (Peking Guoan)
Ivan Leko (Šangaj SIPG)
Javier Pereira (Luoyang)
Rafael Benítez (Dalian)
Jordi Cruyff (Shenzhen)

Najviše utakmica na klupi Lokosa u Prvoj HNL

1. Tomislav Ivković 128 52 27 49 194:194 183
2. Goran Tomić 101 41 28 32 146:121 151
3. Mario Tokić 41 14 11 16 44:46 53

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 02:41