RONALD GORSIC/CROPIX
ANKETA SPORTSKIH NOVOSTI

‘Nakon srebra Vatrenih u Moskvi, ovo je najveći iskorak Saveza u njegovoj povijesti!‘

Kako hrvatski prvoligaši gledaju na ugovor potpisan sa Šveđanima koji bi trebao donijeti veliki novac
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. kolovoz 2020. 13:40

Nakon što je HNS potpisao ugovor za prodaju TV prava domaćeg natjecanja od 2022. godine, svi klubovi Prve HNL pozdravili su realizaciju dugo najavljivanog projekta. Prava se ne odnose samo na prvoligaše, ali je jasno i iz stavova čelnika HNS-a da je Prva HNL ključan faktor za prosperitet domaćeg nogometa. Zato će 90% sredstava koji će se dobiti na ime prava (103 milijuna eura) pripasti članovima Prve HNL. Ovo su reakcije iz šest naših prvoligaša.

GORICA, Nenad Črnko (predsjednik kluba)

Nakon srebra u Moskvi najveći iskorak HNS-a u njegovoj povijesti

Ja sam o važnosti ovog posla govorio i prije. Ovo je veliki iskorak za HNL i ligu koja je nakon A selekcije drugi po redu marketinški proizvod HNS-a, a ovim ugovorom će klubovi dobiti dodatni stimulans da liga bude još kvalitetnija, a to će dugoročno donijeti brojne reflektirajuće pozitivne pomake u našem nogometu. Svi zajedno vjerujemo da će se u sljedećem koraku uspjeti dogovoriti sa sadašnjim nositeljem TV prava da ovaj ugovor zaživi možda već i sljedeće sezone i ako se još u tome uspije, bit će to za sve nas odlično. Slobodno mogu reći kako je ovo nakon srebra u Moskvi najveći iskorak Saveza u njegovoj povijesti, a to će se i službeno potvrditi kad TV prava počnu konzumirati i klubovi. (Toni Roić)

OSIJEK, Igor Galić (direktor kluba)

Iznos je odličan, vjerujem da će raspodjela klubovima biti pravična

Pozdravljam potpisivanje ugovora. Iznos je odličan. I raspodjela klubovima bit će pravična. Svi će dobiti i deset puta više nego što su do sada dobivali. Za neke manje klubove to će biti pravi spas. Sve zvuči jako dobro, ali prije nego što poskočimo od radostim moramo još malo pričekati. Na bankovno jamstvo i na razdoblje na koje će se odnositi. Tu je i pitanje s kojom će se kućom potpisati ugovor o distribuciji. No, ponavljam, sve lijepo izgleda i zvuči, te podržavam i pozdravljam odabir nositelja TV prava i sklapanje ugovora. (Darko Ružić)

DINAMO. stav kluba (priopćenje)

Pravi dokaz da je HR-nogomet postao privlačan proizvod stranim ulagačima

Pozdravljamo svaki potez koji će pomoći hrvatskim klubovima da povećaju prihode, pogotovo u kontekstu nesigurnog poslovanja zbog krize uzrokovane epidemijom. Posebno nam je drago da ovim ugovorom klubovi pojačavaju prihode koji nisu u direktnoj relaciji s transferima igrača, što je još uvijek glavni izvor prihoda u HNL-u. Novi i bolji ugovor o TV pravima je dokaz kako je naš nogomet napredovao u svim segmentima te je kao takav postao privlačan proizvod stranim ulagačima. Isto tako, zadovoljni smo što je GNK Dinamo svojim rezultatima omogućio da HNL bude 15. liga u Europi te da čak pet klubova sudjeluje u europskim natjecanjima. Na taj način ključno je osnažen interes stranih ulagača za TV prava. (Tomo Ničota)

LOKOMOTIVA, Dennis Gudasić (izvršni direktor)

Kriterij za podjelu morala bi biti rezultatska uspješnost i redoslijed na tablici

To je fantastična stvar za sve hrvatske klubove, sad će se znatno povećati iznos kojeg dobivamo na ime TV prava. Klubovi poput Lokomotive, koji imaju manji godišnji proračun od klubova iz naše ‘velike četvorke’, više će osjetiti to povećanje prihoda i bit će nam kudikamo lakše zatvoriti financijsku konstrukciju. Taj će novac predstavljati značajnu stavku u našem godišnjem proračunu. Vjerujem da će raspodjela novca biti pravedna. Sve ovisi o tome kako će vlasnik TV prava distribuirati utakmice, na kojim će TV postajama i platformama biti, hoće li i nacionalna javna televizija otkupiti neku utakmicu. Naravno da će više novca dobiti klubovi čije će tradicionalne derbi utakmice biti prenošene, a za sve ostale vjerujem da bi temeljni kriterij morala biti rezultatska uspješnost i redoslijed na ljestvici. (Predrag Jurišić)

ISTRA 1961, Branko Devide Vicenti (predsjednik Uprave)

Jako je važno imati u startu osiguran jedan važan dio klupskog proračuna

Naš klub pozdravlja svaki projekt i aktivnost koja je usmjerena za boljitak hrvatskog nogometa. Potpisivanje ugovora za prodaju TV prava je važan korak u tom kontekstu i to veliki korak. Nije stvar samo financijskog faktora, koji je dakako jedan od najvažnijih, nego donosi iskorake i u marketinškom pogledu. Svi koji rade u nogometu jako dobro znaju kako je važno imati u startu osiguran jedan važan dio proračuna. Ovim ugovorom, bude li sve kako je prezentirano, klubovi doista mogu računati na ozbiljna sredstva. Sada, naravno, potrebno je postići između klubova Prve HNL kvalitetan dogovor o distribuciji tih sredstava. Naš klub, po vlasničkoj liniji s Alavesom, ima iskustvo Primere u toj distribuciji, te mislimo da su ti mehanizmi u tako jakom nogometnom sustavu kao španjolski kvalitetno postavljeni. No, trebamo sačekati sastanke u HNS-u i između klubova, pa ćemo više znati i dakako raspraviti. (Robert Matteoni)

ŠIBENIK, Josip Bulat (predsjednik Nadzornog odbora)

Tim novcima pokrili bismo gotovo cijeli naš godišnji proračun

Smatram da je ovaj potpis ugovora o TV pravima velika stvar za hrvatski nogomet, posebice za klubove. A naročito za klubove, poput Šibenika, koji imaju najmanje proračune u ligi. Po nekim računicama mi bismo tim novcima pokrili velik dio, gotovo cijeli naš godišnji proračun, i tome se nema što dodati. Zato čestitam HNS-u i ljudima koji su obavili taj posao jer su time spasili klubove, a gledajući dalje, i kvaliteta HNL-a time bi otišla korak dalje. Što se raspodjele novca tiče po klubovima, nadam se da će to biti korektno i da će svi biti zadovoljni. Evo, kaže mi Slaven Bilić da će njegov WBA za plasman u Premier ligu dobiti 100 eura ha-ha…Moram se našaliti, taj klub, koji je ušao iz Championshipa, dobit će 200 milijuna funta, ali to su cifre koje se ne mogu uspoređivati s našima. Ukratko, ovaj ugovor je ogroman korak u unapređenju nogometa u nas. (Davor Trutin).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:06