RONALD GORSIC/CROPIX
MISIJA SPAŠAVANJA

‘Nakon što sam dobio poziv, cijelu noć nisam spavao. Napravit ću preokret! I veliko hvala HNTV-u...‘

"Nakon što sam u subotu navečer dobio poziv Lokomotive, nisam cijelu noć spavao"
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. ožujak 2021. 20:16

Kao što smo i najavili, Samir Toplak (50) zamijenit će Jerka Leku (40) na klupi Lokomotive! Konačni je dogovor ostvaren u nedjelju prije podne u Varaždinu, izvršni direktor kluba s Kajzerice Dennis Gudasić sjeo je s Toplakom za stol i brzo su riješili 'formalnosti' i dogovorili suradnju. Toplak će s Lokomotivom potpisati ugovor do kraja sezone, uz opciju produženja, a prvi će trening s Lokosima varaždinski strateg održati u ponedjeljak prije podne...

- Da ne vjerujem u uspjeh, u ostanak u Prvoj HNL, ne bih ni dolazio na Kajzericu - bila je prva Toplakova rečenica nakon ostvarenog dogovora sa čelnicima Lokomotive.

Ponovno spašavanje

Potom je istaknuo:

- Zanimljivo, koketiranje s Lokosima trajalo je godinama, uvijek se moje ime provlačilo među kandidatima za trenera, ali spletom okolnosti nikad se nisu poklopili svi detalji da bismo se spojili. I sad sam, eto, napokon došao, u nimalo ugodnoj situaciji, kad je klub na posljednjem mjestu. Sve je ovo došlo naglo, iznenada, ali to je valjda tako moralo biti. I opet me zadesila ista sudbina kao i lani, opet sam u “misiji spašavanja vojnika Ryana”! Taj je “Ryan” prošle sezone bio Varaždin, sad je Lokomotiva u nezavidnoj situaciji. Ali, da nije tako, da situacija nije teška, onda ne bi ni mene bilo ovdje, to je definitivno! Uglavnom, znam što treba napraviti, znam kako razdrmati momčad i malo posložiti neke stvari. Sve sam pratio posljednjih mjeseci, upućen sam u sve probleme, ne samo Lokosa, nego i drugih klubova i s mnogo optimizma ulazim u ovaj posao. Najvažnije je uvjeriti igrače u ono u što ja vjerujem, moram im udahnuti taj optimizam, jer vjerujem li samo ja u uspjeh, onda sve to neće imati baš nikakvog smisla. Kad mi igrači počnu vjerovati i shvate da je sve moguće, onda ćemo napraviti pravi posao - rekao je Toplak.

Kažete da znate što treba napraviti i kako prodrmati momčad. Koji je to recept, možete li ga javno otkriti?

- Naravno da ne mogu, ha, ha... Ali, imam u sebi ono što je potrebno, fajter sam i predajem se maksimalno svojim igračima. I kad to većina igrača prepozna, kad osjete moju želju, volju i motiv, onda će me sigurno pratiti i dobit ću kompaktnu momčad. Naravno da neće baš svi igrači to prepoznati, pa odmah naglašavam: tko me neće pratiti, neće ga ni biti!

Je li ova situacija s Lokomotivom teža od one lanjske u kojoj je bio Varaždin kad ste ga preuzeli u borbi za ostanak?

- Ne! Ne bih rekao da je teža, budući da je onda bodovni zaostatak Varaždina bio veći nego što je sad Lokomotivin. Nije, dakle, teža, ali je liga ove sezone jača i teža nego lani! Prošle su sezone u ovo vrijeme Inter i Istra bili “kilavi”, pa smo baš preko njih uspjeli napraviti željeni rezultat. A trenutačno se ne može ni za jedan klub u Prvoj HNL reći da je loš! Pogledajte samo tu Istru, prije nekoliko kola bila je otpisana, bila je gotova, “na aparatima”, a onda se u tri utakmice, s tri uzastopne pobjede, čudesno podigla! Liga je doista “zeznuta” i morat ćemo nekoga iznenaditi i napraviti bodovnu seriju, spojiti dvije-tri pobjede, kako bismo isplivali iz ovog vrtloga.

Zaostatak od tri boda za Istrom možda ne izgleda velik i nedostižan, ali od ove nelijepe stvarnosti i držanja prvoligaškog “fenjera”, Lokosima je suroviji samo pogled prema budućnosti. Slijede, naime, utakmice protiv velike četvorke hrvatskog nogometa - gostovanje u Osijeku, pa domaćinstva Hajduku i Dinamu, te odlazak u Rijeku...

- Raspored je “grub”, ali što sad? Takav je kakav jest! I ponovit ću, ovo je izjednačena liga, stalno se događaju iznenađenja, papirnati favoriti posrću, stvarno svatko svakoga može pobijediti. Uostalom, nemamo ni vremena za bilo kakve kalkulacije ili biranje utakmica, imamo još samo 11 utakmica do kraja i svaka nam je jednako važna. Idemo već od Osijeka pokušati napraviti pozitivni pomak, ići ćemo u Gradski vrt po pobjedu - rekao je Toplak i istaknuo:

Skupe kalkulacije

- Čini mi se da su se kalkulacije obile Leki o glavu. U Šibeniku i Koprivnici igrao je na bod i uspio je u nakani. Isto je tako želio i u Puli, ali na kraju su ga skupo stajala dva uzastopna poraza protiv Istre. Želimo li ostati u ligi, moramo pobjeđivati! Remiji nisu dostatni, to mora svakome biti jasno. Nema mjesta kalkulacijama, uđem li sad u ovaj žrvanj razmišljajući “samo da ne izgubimo utakmicu”, u tome će mnogi prepoznati defetizam i pesimizam. A nisam takav, optimist sam i moram uvjeriti igrače da u svaku utakmicu idemo po pobjedu, baš protiv svakoga suparnika!

image
DAMJAN TADIC/CROPIX

Što nedostaje Lokomotivi? Što je najveći minus Lokosa?

- Nedostaju zgodici, nedostaje strijelac! To je najveći problem. Šibenik ima Jurića, Istra je dobila Haru, Varaždin ima Obregona... Na Kajzericu je doveden Hadžić kao pojačanje, zabio je u Puli, ali je prije toga dosta šansi i promašio. Treba mu dati povjerenje i ohrabriti ga. Tu je i “mali” Roko Šimić, sjajan je potencijal, veliki talent, ali je na njegova premlada leđa stavljen preveliki teret. Sa svojih 17 godina dečko nosi uteg da mora izvlačiti momčad u borbi za ostanak! To je užasno teško...

Pa postoji li onda rješenje za ovu jalovost?

- Moramo pronaći način igre kojim bismo bili opasni na svim pozicijama, više igrača mora sudjelovati u završnici i zabijati golove. Daj Bože da prorade Šimić ili Hadžić, onda bismo dobili ono što želimo. Ali, moramo napraviti i alternativu, ovako očito ne ide...

Mijenjat ćete, dakle, neke potankosti u koncepciji igre?

- Apsolutno! Mijenjat ću neke stvari, neke pozicije... Uostalom, ne promijenim li ništa, onda nisam trebao ni dolaziti! Došao sam na Kajzericu kako bih sve preokrenuo, da je bilo dobro, ne bih ni dolazio.

Hoćete li razgovarati s Lekom?

- Vidjet ćemo. U ponedjeljak prije treninga imam sastanak sa stručnim stožerom, sa mnom dolazi moj pomoćnik Branko Lađević, u stožeru će ostati Draženko Prskalo, Edin Mujčin i trener vratara Darko Horvat. Razgovarat ćemo i postaviti neke stvari na svoje mjesto, počinjemo raditi, nemamo vremena za bilo kakvo čekanje.

Ništa nije definirano

Toplak je dogovorio suradnju do kraja sezone, uz opciju produženja ugovora, ostanu li Lokosi prvoligaši. I još jedan dodatak:

- Dodirnuli smo i dugoročnu opciju, ali ništa nije definirano. Uglavnom, nemam nikakvih problema s inačicom da budem dugoročno trenersko rješenje, ostane li Lokomotiva vjerna ovom projektu stvaranja mladih igrača. Pa čak i ako se, ne daj Bože, ispadne u Drugu ligu, uz uvjet ekspresnog pokušaja vraćanja u prvoligaško društvo.

Jeste li skup trener?

- Ha, ha... Reći ću ovako: najskuplji je onaj trener koji nema rezultat! Gdje god sam radio imao sam rezultat i ostvarivao sam zacrtane ciljeve. Možda će netko reći da su ti ciljevi bili mali, govorim o ostanku u ligi. Ali, to je za klubove u kojima sam radio bilo sudbonosno, praktički im je život ovisio o tome. Četiri sam godine spašavao Inter, lani sam uspio s Varaždinom, vjerujem da ću i s Lokomotivom uspjeti. I kad to pogledamo na taj način, onda mogu reći da sam vrlo jeftin trener - kaže Toplak, dodavši na kraju:

- Nakon što sam u subotu navečer dobio poziv Lokomotive, nisam cijelu noć spavao! Razmišljao sam o svemu, slagao u glavi nastupni govor pred igračima... Pun sam optimizma, idem preokrenuti ljestvicu, moram to napraviti, ne mogu mirno gledati i trpjeti da je moj klub na zadnjem mjestu...

'Iznimno sam zahvalan ekipi s HNTV-a'

Posljednjih ste mjeseci radili na HNTV-u kao stručni komentator i analitičar u emisiji “Treće poluvrijeme”, vaši su komentari i analize bili besprijekorni. Koliko vam je taj posao pomogao da ostanete u tijeku aktualnih zbivanja u hrvatskom nogometu?

- Jako, jako puno! Stoga sam iznimno zahvalan ekipi s HNTV-a, poglavito Ivici Blažičku i Saši Mariću, koji su me pozvali i dali mi priliku da radim u toj emisiji. Žao mi je što više neću biti dio te ekipe, bilo mi je ugodno i vrlo korisno raditi za HNTV. Istina, malo sam u početku bio skeptičan, ali sve sam se bolje snalazio i sve mi se više taj posao sviđao kako je vrijeme odmicalo. Radio sam dublje analize svih klubova, skroz sam “unutra” i vjerujem da dobro poznajem svaku momčad Prve HNL - kaže Toplak, koji je na HNTV-u bio od Nove godine, a podsjetimo da se s Varaždinom rastao 7. prosinca prošle godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 16:36